جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
از این طرف اومدی: 

آداب تجارت

فهرست مطالب

تصوّر اکثر ما از کسب مال و منال دو گانه است یا افراطی یا تفریطی بعضی دل از کار کردن و پول روی پول گذاشتن نمی کنند حتی اگر به کاربیشتر هم نیاز نداشته باشند و بعضی در سوی مقابل آنها عدم تلاش برای روزی برای خود و خانواده را به پای دین می گذارند که دنیا طلبی آفتی بس بزرگ است حتی اگر خانواده آنها به کمترین ها هم محتاج باشند خود را به تکاپو وانمی دارند که در خیل دنیا طلبان خدایه نکرده قرار نگیرند !!!


شخصی به امام صادق علیه السّلام فرمود: ما دنیا را طلب می کنیم و می خواهیم که مال و ثروت دنیا به ما رو کند. حضرت سؤال نمودند که برای چه می خواهی؟ برای آنکه خرج خود و عیال خود بکنم، صله ی رحم کنم، صدقه دهم، حج و عمره انجام بدهم. حضرت فرمودند کسب مال و ثروت برای این ها دنیا طلبی نمی باشد ، طلب آخرت است .


امیر المؤمنین حضرت علی علیه السّلام فرمودند:


حق تعالی به داوود پیامبر خطاب فرمودند: تو بنده ی شایسته ای بودی اگر از بیت المال نمی خوردی، و به دست خود
کسب روزی می کردی. چون این خطاب رسید حضرت داوود علیه السّلام 40 روز گریست. سپس خداوند به آهن امر فرمودند که برای داوود، بنده ی من، نرم شو پس آهن در دستان آن حضرت مانند موم نرم شد و حضرت هر روز یک زره به دست خود می ساخت و 1000 درهم می فروخت تا آنکه 360 زره ساخت و از بیت المال بی نیاز شد .


امیر المؤمنین حضرت علی علیه السّلام فرمودند:


در بازار بسیار یاد خدا بکنید در زمانی که مردم مشغول دنیا باشند که کفاره ی گناهان شما باشد و باعث زیاد شدن حسنات شما می شود و شما را از غافلان ننویسند و زمانی که می خواهید مایحتاج خود را از بازار بخرید در وقت داخل شدن به بازار بگویید:


اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له و اشهد ان محمدا عبده و رسوله صلی الله علیه و آله، اللهم انی اعوذبک من صفقه خاسره و یمین فاجره و اعوذبک من بوار الایم


 در حدیثی دیگر به این مطلب برخوردم که روزی امام صادق علیه السّلام احوال عمر بن مسلم را پرسیدند، دوستانش پاسخ دادند کار را رها کرده است. حضرت امام صادق علیه السّلام سه مرتبه فرمودند: عمل شیطان است. مگر نمی دانی که رسول خدا کار می کردند و حق تعالی مدح می کنند جماعتی را که کار و فروختن ایشان را از یاد خدا غافل نمی کند. ایشان گروهی بودند که کار می کردند و زمانی که وقت نماز می شد، مشغول نماز می شدند و این بهتر است از کسی که کار نکند و و در وقت خود نماز بخواند.


امیر المؤمنین حضرت علی علیه السّلام بر بالای منبر فرمودند:


ای گروه تاجران اول مسائل تجارت را یاد بگیرید و بعد از آن مشغول تجارت شوید، به خدا قسم که ربا در این امت مخفی تر از جای پای مورچه بر روی سنگ سخت است (همان گونه که اثر پای مورچه بر روی سخت نمی ماند به همین میزان ربا در معامله آشکار نمی شود.) و قسم دروغ نخورید و به درستی که تاجر فاجر (گناهکار) است (تاجری که مسائل ربا را نداند) و فاجر در جهنم است مگر کسی که حق بگیرد و حق بدهد (مبتلا به ربا نشود).


امیر المؤمنین حضرت علی علیه السّلام هر روز بامداد در بازار کوفه می گشتند و می فرمودند: چون مشغول خرید و فروش می شوید اول خیر خود را از خدا بطلبید و خرید و فروش را آسان بگیرید و کار را سخت نگیرید تا برکت به دست آورید و با مشتری ها مهربانی و صمیمیت کنید و بردباری را زینت خود کنید و با مظلومان انصاف از خود نشان د
هید و نزدیک ربا و سود نروید و پیمانه و وزن را تمام بدهید و از ترازو دزدی نکنید.


امیرالمؤمنین حضرت علی علیه السّلام فرمودند:


آگاه باشید که قسم نخورید (در خرید و فروش) که حتی اگر کالا را نفروشید اما برکتش را می برد.


اگر واقعا به این دستورات عمل شود کسی ضرر می بیند و ما شاهد…


منبع: حلیة المتّقین نوشته علّامه مجلسی


www.aboutorab.com

به این مطلب امتیاز دهید:

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید