افزایش نظارت هنری بر چاپ: رضا ولیزاده از کاتبان ممتاز دارالکتابه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) عنوان کرد: متاسفانه به دلیل نبود نظارت کافی، ناشران به کیفیت خطوط توجه کافی ندارند و در بسیاری موارد عرضه قرآنهایی که خط خوشی ندارند، بدون رعایت اصول هنری و خوشنویسی آبروی جمهوری اسلامی را به خطر انداخته است.
وی ادامه داد: بنده که اکنون مشغول کتابت قرآن کریم برای دهمین مرتبه هستم و 245 ادعیه را به نگارش درآوردهام، چند سال پیش قرآنی نفیس را با آرایشی زیبا و دقیق به نگارش درآوردم، ولی وقتی به هر ناشر دولتی و غیردولتی که برای حمایت از چاپ آن مراجعه کردم، تنها تحسین و تمجید نسیبم شد و پس از یک سال و نیم تلاش در کتابت آن قرآن نفیس ناچار شدم در ازای 20 میلیون تومان، چاپ آن را به یک ناشر خصوصی بسپارم.
این کاتب گفت: این مشکلی است که بسیاری از کاتبان دیگر به دلیل نبود یک مرجع رسیدگی در حوزه کیفیت خط قرآنها با آن مواجه هستند. البته در سالهای اخیر با تاسیس دارالکتابه در مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران کیفیت کتابت افزایش یافته، ولی هنوز ناشرانی هستند که به خود اجازه میدهند، بدخطترین قرآنها را چاپ و عرضه کنند.
ولیزاده با بیان اینکه از سال 69 در حوزه کتابت قرآن ورود پیدا کرده است، توضیح داد: سال 69 کتابت متون ادبی را آغاز کردم و توانستم دو بار دیوان حافظ را کتابت کنم و کتابت آثار سعدی، پروین اعتصامی و … را در کارنامه دارم.
توزیع گسترده قرآن با خط عثمانطه به هنر کتابت آسیب رساند
این کاتب ممتاز افزود: سال 77 اولین سفارش کتابت قرآن را دریافت کردم و به لطف خداوند از آن سال تاکنون تنها قرآن را کتابت کردهام و اکنون در حال کتابت جزء 15 قرآنی هستم که به سفارش مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران انجام میشود و دهمین قرآن است که کتابت میکنم.
وی تاکید کرد: در سالهای اخیر به دلیل سیاست کشورهای عربی در توزیع گسترده قرآنهای عثمان طه آسیب زیادی به هنرهای کتابت و رسمالاملای کشور ما وارد شد. کشورهای عربی قرآنهایی را با رسمالمصحف و اعرابگذاری نسخ عربی که کارهای درجه سه عثمان طه بود را به صورت فونتی عرضه کردند و اجازه دادند سایر کشورها آن را تکثیر کنند. پیش از این ما بر اساس رسمالاملاء به عنوان نمونه «سبحان» را با الف مینوشتیم که با رسم المصحف «سبحن» نوشته و با الف مقصوره سبحان خوانده شد.
امیرالمومنین(ع) نخستین کاتب قرآن بود
ولیزاده گفت: البته از چهار سال پیش با تاسیس دارالکتابه، انقلابی در حوزه کتابت قرآن و احیای نسخ ایرانی ایجاد شده است و به زودی با عرضه قرآنهای در حال کتابت فارسی که عیار هنری بالایی دارند و خواندن آنها برای ایرانیان آسانتر است بسیاری از مشکلات رفع میشود.
وی تاکید کرد: البته در این قرآنها مسائل بینالمللی رعایت شده و به عنوان نمونه قرآنها در 614 صفحه و با رعایت تعداد خطوط صفحات کتابت شدهاند.
این کاتب ممتاز درباره ارزشهای هنر کتابت قرآن توضیح داد: سابقه کتابت قرآن به زمان نزول این کتاب شریف باز میگردد و نخستین کاتب قرآن مولا علی(ع) بودهاند. قرآن کلام خداوند است و کاتب باید تمام توانش را صرف آن کند.
وی تاکید کرد: قرآن ارزش هنر را بالا میبرد و آن را به بینهایت میرساند. هنری که با قرآن کریم تلفیق شود مقدس خواهد شد و دیگر نمیتوان بیوضو به آن نزدیک شد.
صفحه اصلی – موسسه قرآن و نهج البلاغه -آموزش مجازی قران ونهج البلاغه