امیرالمومنین برتر از انبیاء
حره ، دختر حلیمه سعدیه و از دوستداران حضرت على علیه السلام است . وى ، روزى بر حجاج بن یوسف ثقفى وارد شد. حجاج از نوع نشستن وى ، فهمید که او از بزرگان است . رو به حره کرد و از او پرسید: “شما حره ، دختر حلیمه هستى ؟”
حره گفت : “آرى .”
حجاج گفت : “مدتهاست که انتظار دیدارت را داشتم . به من گزارش داده اند که تو “على “ را از ابوبکر و عمر و عثمان برتر مى دانى ؟”
حره گفت : “دروغ گفته اند، چون عقیده من در این باره بالاتر از این حرفهاست . من على علیه السلام را نه بر اصحاب ، بلکه بر کسانى که افضل از آنها هستند، ترجیح مى دهم .”
حجاج گفت : “سخنان خود را روشن بگو، از چه کسانى دیگر او را برتر مى دانى ؟”
حره ادامه داد: “آنها بسیارند، مانند حضرت آدم ، نوح ، لوط، ابراهیم ، داود، سلیمان ، موسى و عیسى بن مریم علیهم السلام .”
حجاج که از این سخنان تعجب کره بود، گفت : “واى بر تو! اگر براى ادعاى خود، دلیل اقامه نکنى ، با این شمشیر سر از تنت جدا خواهم کرد.”
حره جواب داد: “فضیلت او را خداوند عطا کرده است و دلیل و برهان بر گفته ام این است که خداوند در قرآن ، درباره آدم ، مى گوید: آدم نافرمانى و ترک اولى کرد، پس گمراه شد.(۱) و در حق على علیه السلام مى فرماید: کوشش و سعى على علیه السلام در راه ما قابل تشکر و تمجید است(۲).”
حجاج بى اختیار گفت : “آفرین بر تو اى حره ! حالا بگو ببینم ، به چه دلیل على را بر نوح و لوط ترجیح مى دهى ؟”
حره پاسخ داد: “قرآن مى فرماید: خداوند براى کافران ، زن نوح و زن لوط را مثال آورد که تحت فرمان دو بنده صالح ما بودند و به آنها خیانت کردند و آن دو شخص نتوانستند آن زنان را از قهر خدا برهانند و حکم شد آن دو زن را با دوزخیان به آتش درافکنید(۳)؛ اما همسر على علیه السلام فاطمه علیهاالسلام که خداوند با خشنودى او خشنود و با خشم او، خشمگین مى شود.”
حجاج گفت : “آفرین ! حال بگو ببینم ، به چه دلیل على را برتر از ابراهیم مى دانى ؟”
حره لب به سخن گشود: “خداوند در قرآن کریم از گفته ابراهیم چنین حکایت مى کند. چون ابراهیم گفت : پروردگارا! به من نشان بده که چگونه مردگان را زنده مى کنى ، خداوند فرمود: مگر باور ندارى ؟ گفت : چرا، لیکن مى خواهم با مشاهده آن ، دلم آرام بگیرد(۴)؛ اما مولایم امیر مؤ منان گفت : اگر تمام پرده هاى آسمانها و زمین کنار برود، بر یقین من افزوده نخواهد شد.”
حجاج گفت : “آفرین بر تو اى حره ! چرا او را بر موسى ترجیح مى دهى ؟”
حره گفت : “به گفته خداوند، موسى از شهر مصر با ترس و نگرانى از دشمن به جانب شهر مدین بیرون رفت(۵)؛ ولى على بن ابیطالب در لیله المبیت جاى پیغمبر صلى الله علیه و آله خوابید و در بستر رسول اکرم آرمید و جان خود را فداى آن حضرت کرد، بدون آنکه ترس و وحشتى او را فراگیرد.”
حجاج گفت : “مرحبا! حالا بگو بدانم چرا او را بر داود ترجیح مى دهى ؟”
حره گفت : “خداوند او را برتر دانسته است . در کتابش مى فرماید: اى داود ما تو را خلیفه در زمین قرار دادیم ، پس میان مردم به حق قضاوت کن و از هوا پیرو
ى نکن تا تو را از راه خدا گمراه کند(۶)؛ ولى على علیه السلام فرمود: از من بپرسید از مطالب فوق عرش ، از من سؤ ال کنید درباره زیر عرش ، سؤ ال کنید از من قبل از آن که مرا از دست بدهید. و نیز روز فتح خیبر؛ به حضور پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله رسید، رسول خدا صلى الله علیه و آله به حاضرین فرمود: “بهترین شما، داناترین شما و بهترین قضاوت کننده “على “ است .”
حجاج گفت : “آفرین ، چرا او را از سلیمان برتر مى دانى ؟”
حره پاسخ داد: “سلیمان به خداوند عرض کرد: پروردگارا! به من ملکى عطا کن که بعد از من سزاوار کسى نباشد(۷)، ولى على علیه السلام فرمود: اى دنیا! من تو را سه طلاقه کردم ، دیگر حق رجوع به من را ندارى .”
حجاج گفت : “احسنت ! چرا على را از عیسى بالاتر مى دانى ؟”
حره پاسخ گفت : “خداوند بزرگ درباره عیسى علیه السلام گفته است : یاد کن آنگاه که خداوند به عیسى بن مریم مى گوید: آیا تو به مردم گفتى که من و مادرم را دو معبود – غیر از خدا – انتخاب کنید؟ او مى گوید: خدایا! تو منزهى ، من حق ندارم آنچه را که شایسته من نیست بگویم ، اگر چنین سخنى را گفته باشم تو مى دانى ، تو از آنچه در روح و جان من است آگاهى و من از آنچه در ذات تو است آگاه نیستم ، زیرا تو با خبر از تمام اسرار و پنهانى ها هستى(۸). عیسى ، قضاوت درباره کسانى که
او را خدا دانستند، به قیامت واگذاشت ، اما على علیه السلام ، کسانى را که درباره او غلو کردند و قائل به خدایى وى شدند، محاکمه کرد و به قتل رسانید.”
حجاج او را تحسین کرد و گفت : “خوب پاسخ گفتى ، وگرنه تو را مجازات مى کردم ! (۹)
پی نوشت:
۱) طه (۲۰) آیه ۱۲۱
2) دهر (۷۶) آیه ۲۲
3) تحریم (۶۶) آیه ۱۰
4) بقره (۲) آیه ۲۶۰
5) قصص (۲۸) آیه ۲۱
6) ص (۳۸) آیه ۲۶
7) همان ، آیه ۳۵
8) مائده (۵) آیه ۱۱۶
9) اعلام النساء، ص ۲۹۵
صفحه اصلی – موسسه قرآن و نهج البلاغه
کانال جامع دو نور در ایتا:
https://eitaa.com/twonoor
کانال جامع دو نور در تلگرام:
https://t.me/twonoor