زندگی 63 ساله امیرمؤمنان علی (علیه السلام) پر از افتخارات است که در زندگی کمتر کسی جز وجود مقدس رسول خدا (صلی الله علیه و آله) دیده می شود. از جمله مسائل اعجاب انگیزی که در حضرت جلوه ی خاصی داشت، عدد «هزار» است که در بخش های گوناگونی از زندگی ایشان دیده می شود. این عدد آن چنان با زندگی امیرمؤمنان آمیخته بود که گویا دوست می داشت هر چیزی را که برای خدا و در راه محبوب خویش انجام می دهد، آن را به عدد هزار برساند.
هزار نشانه از هزار پیامبر
حضرت امیرالمؤمنین (ع) علم آدم (علی نبینا و علیه السلام)، تقوی نوح (ع)، قدرت داود (ع)، صبر ایوب (ع)، زهد و پارسای یحیی (ع)، جمال یوسف (ع)، اقتدار موسی (ع) و سیمای عیسی (ع) را داشتند و آئینه تمام نمای پیامبر خاتم (ص) بودند.
امام محمد باقر (ع) درباره وجود این نشانه ها چنین می فرماید:
«در علی از هزار پیامبر، نشانه و سنتی بود.» (1)
آزاد سازی هزار بنده
امام صادق (ع) فرمودند: «امیرمؤمنان هزار بنده را از دسترنج خویش آزاد ساخت؛ گروه های که به خاطر زیاد بودنشان قابل شمارش نیست». (2)
باز شدن هزار درِ علم به روی او
علی (ع) در زمان خودشان م
رجع اختلاف در مسائل و محل رجوع مشکلات در زمان خلفا بود؛ چرا که این وجود مقدس از دوران کودکی در دامان پیامبر (ص) تربیت شده و معارف ناب محمدی (ص) را بدون هیچ واسطه ی از شخص پیامبر دریافت کرده بود.
ایشان می فرمودند: «رسول خدا (ص) هزار در علم را به من آموخت که از هر در آن، هزار در دیگر گشوده می شد». (3)
هزار ضربه شمشیر بر بدن علی (ع)
عشق امیرمؤمنان (ع) به دفاع از اسلام و ارزش های والای اسلامی، او را به حضور در صحنه های نبرد با دشمنان خدا وا می داشت. او به جز جنگ تبوک که به دستور رسول خدا (ص) در مدینه ماند، در تمام جنگ ها در کنار رسول خدا (ص) و در صف مقدم، به دفاع از دین خدا پرداخت. او کسی بود که بیشترین ضربه را به دشمنان خدا وارد می کرد و در نتیجه این رویارویی، بدن شریفش بیشترین زخم ها را برمی داشت.
فقط در جنگ احد، 90 جراحت بر بدن مبارکش وارد آمد (4) و به گفته مورخان جایی در بدنش سالم نماند و مانند گوشت جویده شده ای، روی زیر اندازی از پوست به استراحت پرداخت. (5)
شیخ مفید در کتاب اختصاص، ضمن برشمردن هفتاد خصلت بری امیرمؤمنان، به مسئله آثار هزار زخم شمشیر اشاره کرده و چنین فرموده:& lt;BR>«آثار زخم را در بدن علی (ع) به هنگامی که از دنیا رفت برشمردند که هزار اثر جراحت از فرق سر تا کف پایش بود». (6)
شهادت با شمشیر هزار دِرهمی
سرانجام زندگی علی (ع) به وسیله ضربت پلید بدکاره، ابن ملجم مرادی پایان یافت.
در کتب روایی آمده است که زمانی که ابن ملجم را به زندان بردند، ام کلثوم گفت: «ای دشمن خدا! امیرمؤمنان را کشتی؟!» آن پلید گفت: «امیرمؤمنان را نکشته ام، بلکه پدرت را کشتم.» ام کلثوم فرمود: «امیدوارم که آن حضرت از این ضربت شفا یابد و حق تعالی تو را در دنیا و آخرت عذاب کند.» ابن ملجم گفت: «شمشیر را به هزار درهم خریده ام و هزار درهم دیگر داده ام که آن را به زهر آغشته سازند و ضربتی بر او زدم که اگر آن ضربت را میان اهل زمین قسمت کنند، همه را هلاک کند.»(7)
براستی شگفت انگیزتر از مولای متقیان، علی (ع) کیست که هنگام سخن از عبادات و فضایل بسیار او، جز هزار و هزاران به کار نمی آید.
پی نوشت ها:
1. بصائر الدرجات، ص114.
2. همان، ص122.
3. همان، ص36.
4. سفینة البحار، ج1، ص149.
5. بحارالانوار، ج40، ص114.
6. الاختصاص، ص153.
7. منتهی الامال، ج1، ص178.
مروجی طبسی، محمد جواد، «راز هزار در زندگی مولا»، نشریه فرهنگ کوثر، سال 1376، شماره 71، ص 87؛ با تلخیص.
http://mastoor.ir