پدید آورنده: گلدونه ، صفحه 24
نمی توانم دقیق بگویم چند ساله بود، ولی شاید سنّش به زور به 14 سال می رسید. داشتم می رفتم دنبال کارم که ایستاد جلوی در یکی از آپارتمان های محله. بدون توجه به اطرافش، نگاهی توی اینه ماشینی که جلوی در پارک شده بود انداخت. بعد دستمال کاغذی را از جیب مانتویش درآورد و رژلبش را پاک کرد. کیفش را روی دوشش مرتب کرد و زنگ یکی از واحدها را زد. این رفتار برایم جالب و سؤال برانگیز بود.
مشکل امروز، از بین رفتن مرزهای آرایشی و پایین آمدن سن آرایش است. اگر در گذشته، آرایش از سن و سال خاص و به صورت کم، متوسط و
تند در موقعیت های مختلف کاربرد داشت، امروز دیگر مرزی برای آن باقی نمانده و به نیازی ضروری در میان بیش تر زنان و دختران جوان تبدیل شده است. در حال حاضر در جامعه دخترانی وجود دارند که علی رغم چهره زیبا حاضر نیستند تحت هیچ شرایطی بدون آرایش دیده شوند. با این که سن استفاده از لوازم آرایشی در سال های گذشته بالای 18 سال و فقط در بین خانم های جوان بود، ولی اکنون این سن به زیر 15 سال رسیده که بسیار نگران کننده است. گروهی از دختران می خواهند از گروه سنی خود پیشی بگیرند و از رهگذر جادوی لوازم آریش به آرزوی دیرینه خود برای کوتاه کردن دوره کودکی و نوجوانی و به دست آوردن دلخواه ترین خواسته خود یعنی بزرگسالی و استقلال دست یابند.
البته هیچ گاه نمی توان این نیاز طبیعی انسان را نادیده گرفت. همه خواهان زیبایی هستند. دوست دارند در دید دیگران انسانی آراسته باشند. میل به زیبایی، میلی فطری است و بشر از آن زمان که دارای تاریخ شده، نشانه هایی از خود به جا گذاشته است. مردم طی قرن ها، حداکثر کوشش خود را برای زیبا شدن به کار برده اند.
آرایش و زیبایی در گذر تاریخ
زیبایی و خوش بویی برای مصریان همواره اهمیت بسیاری داشته است. آنها از اکسیدهای رنگین مس، به خصوص رنگ سبز آن برای رنگ آمیزی زیر چشم و از کانی های تیره سرب، مانند خاکستری تیره و سیاه، برای پلک بالا و مژه ها استفاده می کردند و بنابر اعتقادشان، رنگ های تیره نه تنها به زیبایی کمک می کرد، بلکه چشم زخم یا شوری چشم دیگران را هم برطرف می کرد.
در ایران نیز آرایش کردن از خیلی وقت پیش، بین زنان مرسوم بوده است. دکتر ویلز که در زمان ناصرالدین شاه به ایران سفر کرده است، در سفرنامه خود می نویسد «زنان اعیان و طبقه بالا، اغلب چهره خود را به کمک وسایل آرایش محلی، آرایش می کنند و یک خال درشت مشکی هم وسط ابروان خود می کشند که در طبقه کم بضاعت گاه این خال تبدیل به پولک رنگی می شود.»
اواخر قرن نوزدهم، زنان میان سال و سالخورده برای آن که جوان تر به نظر برسند، به سالن های زیبایی می رفتند ولی از آنجا که نمی خواستند دیده شوند، از در پشتی و با توری بر روی صورت وارد سالن شده و از همان جا بیرون می رفتند. لوازمی چون کرم و رژلب نیز بسیار محتاطان
ه به مشتریان فروخته می شد.
در دهه دوم قرن بیستم، لوازم آرایش دیگر به طور مخفی فروخته نمی شد، بلکه به بازار آزاد آمده و زنان با اعتماد به نفس بسیار زیاد، به خرید آن می پرداختند. با گذشت زمان استفاده از لوازم آرایشی پایه های مد را بنا نهاد و حتی در دوران رکود هم مشکل چندانی پیدا نکرد.
بچه ها مواظب باشید!
مسأله زیاد آرایش کردن خانم ها این روزها تبدیل به یک بحران جهانی شده است و متأسفانه در این میان، ایران جزو کشورهای دارای بالاترین رشد مصرف فرآورده های آرایشی و بهداشتی است. ایران از نظر مصرف مواد آرایشی رتبه دوم در خاورمیانه و رتبه هفتم در دنیا را دارد. خاورمیانه، بزرگ ترین بازار مصرف مواد آرایشی در جهان است و یکی از دلایل آن این است که 60 درصد مردم این منطقه زیر 25 سال قرار دارند. عربستان رتبه اول
استفاده از این لوازم را در دنیا دارد. در سال 2005 خانم های عربستانی یک میلیارد و 600 میلیون یورو برای آرایش خودشان هزینه کردند و خانم های ایرانی 934 میلیارد تومان یعنی چیزی در حدود یک میلیارد دلار.
در تهران روزانه صدها نفر برای تزریق بوتاکس و رفع چین و چروک های پوست به کلینیک های زیبایی مراجعه می کنند که گفته می شود سالانه میلیاردها تومان در این مورد هزینه می شود.
دلایل گرایش به مصرف مواد آرایشی
1. خودت را باور داشته باش: روان شناسان معتقدند هر چه آرایش تندتر باشد، اعتماد به نفس پایین تر است. افراد خجول از آرایشی استفاده می کنند که تصور می کنند برایشان شخصیت بیش تری می آورد. آرایش خشن و چشم هایی با زاویه های تند، اغلب مختص آدم هایی است که اعتماد به نفس پایین دارند. آنچه مهم است، این است که زیب
ایی و زشتی، محصول نگرش، تصورات و برداشت های افراد از خود است.
2. وسایل ارتباط جمعی: عامل مؤثر دیگر در این زمینه، وسایل ارتباط جمعی مخصوصاً سینما و ماهواره است. آنها دنیای مد هستند؛ مد لباس، مو و آرایش. کارشناسان علوم اجتماعی بر این باورند که با ایجاد و گسترش ارتباطات بین طبقات مختلف یک جامعه و در نگاهی وسیع تر بین جوامع مختلف، مخصوصاً از طریق رسانه های دیداری، مردم با نمونه هایی آشنا می شوند که خارج از فرهنگ و آداب و رسوم و ارزش های جامعه خودشان است؛ نمونه هایی که به دلیل متنوع بودن در بیش تر مواقع به الگو تبدیل می شوند.
3. ارزانی و فراوانی: دلیل دیگر مصرف گسترده این لوازم، ارزانی آنهاست. بیش از 50 درصد لوازم آرایشی و بهداشتی در ایران تقلبی و در اکثر موارد نامرغوب است. بیش تر اجناس تقلبی از افغانستان، پاکستان و کشورهای حوزه خلیج فارس وارد ایران می شود و با قیمتی نازل به فروش می رسد.
4. رفاه نسبی: برخی کارشناسان، رفاه نسبی اقتصادی در برخی از کشورها را یکی از دلایل رونق بازار می دانند.
عاقبت سرکنگبین صفرا فزود
مطالعات جدید پژوهشگران فرانسوی نشان می دهد که استفاده از مواد آرایشی به ویژه محصولات سفید کننده پوست حتی معتبر و مارک دار آن نیز می تواند عوارض و مشکلات جدی را برای مردان و زنان تیره پوست به همراه داشته باشد. واکنش های پوستی به دنبال مصرف مواد آرایشی بهداشتی به اشکال مختلف بروز می کنند؛ التهاب تماسی آلرژیک، واکنش های حساسیتی به نور خورشید، آکنه و… که به صورت سوزش، خارش، قرمزی و تاول های ریز خارش دار بروز می کند. گاهی با گذشت زمان پوسته ریزی و ترک های پوستی نیز ظاهر می شود.
بعضی از مواد آرایشی وقتی روی پوست قرار می گی
رند، اثرات سمی نور خورشید را تشدید می کنند؛ بنابراین احتمال عوارضی مانند آفتاب سوختگی، لکه های تیره پوستی، عرق سوز شدن و کهیرهای آفتابی را افزایش می دهند. شایع ترین موادی که باعث تشدید عوارض نور آفتاب می شود، عطر موجود در لوازم و کرم های بهداشتی آرایشی است. گاهی این عوارض پس از گذشت مدت ها شروع می شوند و ممکن است تا مدت ها پس از قطع مصرف آن فرآورده نیز ادامه داشته باشد. در مواردی حتی افت فشار خون و تنگی نفس نیز بروز می کند؛ بنابراین بهتر است حتی اسپری ها و مام ها را تست کنید.
در مواد آرایشی و زیبایی ناخن، تغییر رنگ، خشکی و پوسته شدن پوست اطراف ناخن و جدا شدگی صفحه ناخن می تواند به وجود اید. خارش های چشم، ناشی از استفاده از ریمل نیز در صورتی که درمان نشود، می تواند عفونت های چشم را در پی داشته باشد و به زخم قرنیه، ریزش مژه و یا حتی کوری منتهی شود.
برس ها، فرچه ها و اسفنج های آرایشی، باکتری های پوست را به خود جذب کرده و باعث انتقال بیماری می شوند. به همین دلیل حتی برای یک بار هم نباید از آنها به طور مشترک استفاده کرد. (قابل توجه آرایشگران محترم که با یک جعبه آرایش، صدتا عروس را راهی خانه بخت می کنند.)
خطر مواد آرایشی تیره رنگ در این میان، بیش تر از سایر محصولات است؛ بنابراین باید بعد از استفاده، با شیر پاک کن و سپس آب گرم و صابون ملایم به خوبی از روی پوست تمیز شوند.
یک آزمایش ساده: بهتر است قبل از مصرف هر فرآورده آرایشی، آزمایش حساسیت پوستی انجام گیرد. به این صورت که قبل از مصرف، مقداری از آن را روی پوست سطح داخلی بازو یا ساعد مالیده و منتظر بمانید. اگر قرمزی و خارش مشاهده نشد، مشکلی نیست.
عنبیه های رنگارنگ مصنوعی
در بازار دو
نوع لنز چشمی وجود دارد. یکی با تاریخ مصرف محدود و دیگری لنزهای چشمی با تاریخ مصرف طولانی، اما متأسفانه آنچه که توسط جوانان ایرانی بیش تر مورد استفاده قرار می گیرد، لنزهای یک روزه، دو هفته ای و حداکثر یک ماهه ایی است که به عنوان لنزهای با تاریخ مصرف طولانی به کار می روند. عفونت های چشمی، حساسیت های شدید و تخلیه کامل چشم، عوارض استفاده از این عنبیه های رنگارنگ مصنوعی است.
می نویسم یادگاری، تا بماند روزگاری
این روزها تاتو روی صورت خیلی از خانم ها از خودش یادگاری بر جا گذاشته است. تاتو عملی است که با رنگ های مختلف برای زیبایی و به ندرت هم درمان انجام می شود. شایع ترین رنگ های مورد استفاده سبز، قهوه ای و مشکی است که البته رنگ های سفید و قرمز نیز کاربرد دارد.
هر چه تاتو در عمق کمتری از پوست انجام ش
ود، در اینده راحت تر می توان آن را از بین برد، ولی متأسفانه در بیش تر تاتوهایی که توسط افراد تازه کار و ناشی انجام می شود، رنگ به صورت عمقی در پوست قرار می گیرد. در ضمن از بین بردن تاتوهایی که با رنگ های ترکیبی مانند قرمز و سفید انجام شده است، به مراتب سخت تر است.
اولین مشکل، عفونت بعد از تاتو است که می تواند شامل عفونت ویروسی مانند تبخال، عفونت باکتریایی مانند زرد زخم و یا عفونت قارچی در محل تاتو باشد. گاهی گلوله های سفت و برجسته ای به نام گرانول زیر پوست ظاهر می شوند که گاهی با درد، خارش و سوزش همراه بوده و درمان آنها سخت است. عفونت هایی مانند اچ.ای.وی و هپاتیت نیز می توانند مهمانان ناخوانده این زیبایی باشند که ممکن است تا مدت ها به صورت نهفته در بدن فرد باقی بمانند.
خطر در کمین است
توجه داشت
ه باشید که مواد آرایشی با ماندگاری طولانی تر روی پوست، حاوی درصد بالایی سرب هستند، زیرا این فلز تأثیر زیادی در باقی ماندن پارافین و رنگ روی پوست دارد. هر چه قدر سرب این محصولات بیش تر باشد، ماندگاری نیز طولانی تر است.
رژلب هایی که رنگ قرمز آنها تندتر است، میزان سرب بیش تری دارند و متأسفانه برخی مارک های معتبر و معروف نیز چنین اند. با این که میزان سرب موجود در این مواد نباید از ppm1/0 بیش تر باشد، اما میزان این ماده گاهی حتی در مارک های معروف به ppm65/0 هم می رسد که بسیار خطرناک است. جالب این که در ترکیبات سازنده محصول، هیچ گاه از این ماده نام برده نمی شود.
<P style="TEXT-ALIGN: justify; LINE-HEIGHT: 200%; MARGIN: 0in 0in 10pt; unicode-bidi: embed; DIRECTION: rtl; tab-stops: right 9.0pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto" dir=rtl class=MsoNormal align=justify> ;سرب ماده ای سمی است که مهم ترین اثرش را بر سامانه اعصاب می گذارد، باعث کاهش بهره هوشی و افزایش پرخاشگری می شود. زنان باردار و کودکان از آسیب پذیرترین گروه ها در برابر آلودگی با سرب به شمار می ایند چراکه این ماده به راحتی از جفت عبور کرده، وارد مغز جنین می شود و از رشد و تکامل طبیعی آن جلوگیری می کند.
توصیه کاربردی
برای این که بفهمید لوازم آرایشی که قصد خرید آن را دارید حاوی سرب است یا نه، می توانید از آزمایش ساده ای استفاده کنید. مقداری از رژلب را روی دست تان بمالید، با یک انگشتر طلا روی آن را خراش دهید. اگر رنگ آن به مشکی تغییر یافت، مطمئن باشید که آن محصول دارای درصد بالایی از سرب است.
به تاریخ انقضا توجه کنید
به گفته محققان روسی بیش از نیمی از بانوانی که برای خرید لوازم آرایشی به فروشگاه ها می روند، کوچک ترین توجهی به تاریخ مصرف این محصولات ندارند و به علاوه تا وقتی تمام نشود، آن را دور نمی ریزند. این در حالی است که بسیاری از این محصولات، ماه ها نیز در فروشگاه ها، گمرک و… باقی می مانند و وقتی به فروش می رسند که چیزی به تاریخ انقضایشان باقی نمانده است. محصولات معتبر حتماً تاریخ تولید و انقضا دارند.
خرید محصول اصل به جای قلابی
ممکن است به جعبه یک وسیله آرایشی نگاه کنید و ببینید که برچسب کنترل کیفیت وزارت بهداشت را دارد و با خیال راحت آن را بخرید، ولی این کافی نیست. زیرا گاهی مواد آرایشی بهداشتی که
حتی از کانال های رسمی و با مجوز وزارت بهداشت وارد کشور می شوند، بسته بندی پلمپ شده ندارند و به راحتی به وسیله افراد سودجو تخلیه و با مواد دیگری پر می شوند که ممکن است عوارض بدی روی سلامت پوست بر جای گذارند.
پس اول مارک معتبر را انتخاب کنید، سپس از برچسب وزارت بهداشت و پلمپ بودن آن محصول مطمئن شوید. باید روی تمام اقلام خارجی برچسب فارسی شامل نام محصول، نام تجاری، تاریخ تولید و انقضا، شماره مجوز ورود از وزارت بهداشت و نام شرکت واردکننده درج شده باشد.
چند پیشنهاد دوستانه
همان قدر که استفاده از لوازم آرایشی می تواند جذاب باشد، استفاده نکردن از آن نیز می تواند موجب به اعتماد به نفس و همچنین سلامت پوست شود. باید هر چند وقت یک بار به پوست صورت فرصتی برای تنفس داده شود.
با این پیشنهادات شما می توانید بدون آرایش هم زیبا به نظر برسید.
1. این پیشنهاد یک مدیر مؤسسه زیبایی است: استفاده از یک سفیداب نرم برای تمیز کردن پوست، زیرا سفیداب، سلول های مرده را که مانع از رسیدن اکسیژن به پوست می شود، پاک می کند و به محض قرار گرفتن روی پوست، شروع به واکنش و شکستن دیواره سلولی سلول های مرده می کند.
2. به سلامت و بهداشت پوست صورتتان توجه کنید. شرط لازم و کافی برای استفاده نکردن از لوازم آرایش، داشتن یک پوست سالم و با طراوت است. مراقب جوش های مزاحم باشید. آکنه نوعی عارضه پوستی طبیعی است که به مرور زمان برطرف می شود، اما بر اثر دستکاری تا مدت ها آثارش باقی خواهد ماند.
3. یک صابون صورت خوب و یک شوینده مناسب برای پوست تهیه کنید.
4. یک لایه بردار ملایم دارای spf بالا می تواند در صاف و سالم به نظر رسیدن پوست مفید باشد.
5. اغلب کرم های ضد پیری پوست برای خانم های زیر 30 سال خیلی قوی هستند و نیازی به استفاده از آنها نیست. در مصرف آنها دقت کنید.
6. به جای انواع رژلب از یک مرطوب کننده ساده استفاده کنید. اگر لب ها سالم و مرطوب به نظر برسند، زیبایی خاصی خواهند داشت.
7. به جای انواع کرم ها از یک ضدآفتاب مناسب استفاده کنید.
8. فرم طبیعی موهایتان را نگه دارید. دائماً به فکر صاف کردن موهای فر و یا فر کردن موهای صافتان نباشد، چون این کار سلامتی موهایتان را شدیداً به خطر می اندازد.
9. لوازم آرایش اضافه خود را دور بریزید. یک میز آرایش خلوت، کمتر شما را برای آرایش کردن تحریک می کند.
10. اگر قرار باشد فقط دو نوع ماده آرایشی انتخاب کنید، فقط یک پودر یا پن کیک ساده و یک مرطوب کننده و براق کننده لب انتخاب کنید.
11. هیچ وقت تغذیه درست، داشتن خواب کافی، ورزش کردن و نداشتن اعتیاد را فراموش نکنید.
پیامبر اکرم(ص) به زن ها فرمود: «ناخن خود را کوتاه نکنید، چون کوتاه نکردن ناخن برای شما سبب زینت بیش تر می شود.»1 و به زنان مجرد و متأهل سفارش نمود موی سر خود را خضاب (رنگ نمایند) و اما زنان متأهل برای شوهرانشان خود را زینت نمایند.2
امام باقر(ع) نیز فرمودن
د: سزاوار نیست زن… حتی زن سالخورده، دست هایش را خضاب نکند، ولو دست هایش را به حنا بمالد.3
اما آنچه مسلم است این که همان طور که در ایه 31 سوره نور بیان شده آشکار کردن این زینت ها و زیبایی ها تنها در برابر محارم درجه اول و همسر خود زن مجاز است.
«زیبایی واقعی در روح تو نهفته است»
پی نوشت ها
1. وسائل الشیعه، ج2، ص134؛ مکارم الاخلاق، ص65 و 66. </P&g t;
2. بحار، ج76، ص102؛ مکارم الاخلاق، ص82.
3. امالی طوسی، ج2، ص52، امالی صدوق، ص396.
www.hawzah.net