وقف ــ تکنیک مالی: به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)، چهارمين نشست از سلسله نشستهای تخصصی جايگاه رسانهها در تبيين و اشاعه فرهنگ وقف با موضوع انتظارات اصحاب رسانه از سازمان اوقاف و امور خيريه با حضور حجتالاسلام والمسلمين احمد شرفخانی، معاون فرهنگی سازمان اوقاف و امور خيريه، حسن ربيعی، رئيس روابط عمومی و امور بينالملل اين سازمان، حجتالاسلام مهدی عظيمی، مدير طرح و ارزيابی راديو معارف، حسن لاسجردی، مدير خبر خبرگزاری مهر و اصحاب و نمايندگان رسانههای مختلف برگزار شد.
در ابتدای اين نشست معاون فرهنگی سازمان اوقاف با اشاره به اينكه متأسفانه وقف بهعنوان يك مال بدون صاحب در بين برخی از مردم مطرح است، اظهار كرد: وقف بهعنوان يك حكم الهی بين مردم و در جامعه مهجور مانده است، همچنين حجتالاسلام عظيمی تصريح كرد كه مناسكسازی رسانهای و بهرهمندی از تأثير جويباری (عميق اما آرام) از راههايی است كه از آن میتوان برای ترويج و گسترش فرهنگ وقف در جامعه استفاده كرد كه در سايه طرحهای مشاركتی بهدست میآيد.
بخش اول نشست رااينجا بخوانيد!
بر اساس گزارش ايكنا در ادامه اين نشست حسن لاسجردی، مدير خبر خبرگزاری مهر، به بيان ديدگاههای خود در زمينه جايگاه رسانه در اشاعه فرهنگ وقف پرداخت و با اشاره به اينكه اول بايد جايگاه كنونی وقف در رسانه مشخص و معين شود و سپس به دنبال اشاعه فرهنگ وقف به كمك رسانهها باشيم، گفت: متأسفانه تا كنون جايگاه وقف در رسانهها شناسايی نشده است در حالیكه اول بايد جايگاه وقف را در رسانه شناخت و سپس ادامه مسير را طراحی كرد.
حسن لاسجردی:
هفتهای به نام هفته وقف وجود دارد و در اين هفته نشستهايی برگزار و مطالبی در مورد وقف در اين هفته مطرح میشود، يعنی دغدغه ما در مورد وقف فقط يك هفته است و اقدامات رسانهای هم در مورد وقف به صورت مقطعی انجام میگيرد
وی با تأكيد بر واژه «اشاعه» در مبحث فوق گفت: نگاه گذشته ما نسبت به وقف اين بود كه هميشه موضوع وقف به محصولات فرهنگی بزرگ مانند: مدرسه، بيمارستان، حوزه علميه … اختصاص میيافت در حالیكه اكنون درآمد وقف صرف امور مصرفی میشود، اگر میخواهيم مسئله فرهنگی وقف حل شود بايد اين مبحث به جايگاه محصولات فرهنگی بازگردد.
لاسجردی توليد مستمر پيام در رسانهها را از راهكارهای مهم ترويج فرهنگ وقف دانست و گفت: هفتهای به نام هفته وقف وجود دارد و در اين هفته نشستهايی برگزار و مطالبی در مورد وقف مطرح میشود، يعنی دغدغه ما در مورد وقف تنها در يك هفته خلاصه میشود و اقدامات رسانهای هم در مورد وقف به صورت مقطعی انجام میگيرد، در صورتیكه اگر سازمان اوقاف بخواهد در مورد وقف فرهنگسازی كند بايد موضوع وقف را به صورت يك رود جاری نگه دارد.
لاسجردی تأكيد كرد:
وقف حتماً بايد در رسانهها بهويژه روزنامهها كه به صورت مكتوب در بين مردم جامعه هستند؛ فضای ثابتی را داشته باشد و اگر نتواند چنين جای مخصوصی را در روزنامهها به خود اختصاص دهد؛ هيچ جلسه و هيچ برنامهای نمیتواند به سازمان اوقاف در اين راستا كمك كند؛ به نظر من موضوع وقف بايد حداقل هفتهای بك بار، يا دو هفته يكبار در روزنامهها و رسانهها مطرح شود به نحوی كه مشخص باشد صفحه و ستون مشخصی از يك روزنامه پيگير مسئله وقف است.
استفاده از تاكتيكهای رسانهای برای ترويج فرهنگ وقف
وی با بيان اين مطلب كه نگاه جامعه ما به وقف نگاهی سنتی است، اظهار كرد:
نگاه سنتی پويای ما وابسته به فقه ما است و ما امروزه بايد از تاكتيكهای رسانهای برای ترويج اين موضوع استفاده كنيم، مثلاً میتوانيم وقف را به عنوان يكی ار مراسمات جهانی و به عنوان يك تكنيك مالی ثبت جهانی كنيم چرا كه اين اقدام هم در جهان و هم در ايران تأثيرگذار خواهد بود.
لاسجردی تصريح كرد كه برای توليد پيام، هنر لازم است ولی متأسفانه ما در كشورمان تنها از هنر در حوزه بيان استفاده میكنيم و در حوزه رسانه از قديمیترين سبك گفتاری استفاده میشود، در حالیكه از انواع و اقسام روشها و هنرهای جديد میتواند برای بيان موضوع وقف استفاده كرد.
همچنين لاسجردی در اين نشست عنوان كرد كه دستهايی در داخل سازمانهای مرتبط و يا در بيرون وجود دارد كه مانع مطرح شدن موضوعات وقف در جامعه میشود.
حبيب تركاشوند از دبيران ارشد خبرگزاری ايكنا نيز به بيان پيشنهاداتی در راستای موضوع وقف و رسانه پرداخت و گفت: عدم آشنايی اصحاب رسانه با وقف موضوعی است كه به مسئله وقف آسيب رسانده و لازم است خبرنگارانی از رسانهها به سازمان اوقاف معرفی و كارگاه آموزشی كوتاه مدتی را برای آشنايی با مبانی و احكام وقف پشتسر بگذارندد، همچنين لازم است اعتماد مردم به وقف دوباره احيا شود و موضوع ورود مال شبههناك را به زندگی مردم از طريق رسانهها تبيين و اين حساسيت را در بين مردم بيشتر كنيم.
حجتالاسلام شرفخانی:
در اين 30 سال در كشور ما وقف جايگاه خود را نداشته است و 80 درصد اين مطلب به دليل قصور اوقاف است اما اكنون مسئولان اقواف خواستار به چالش كشيدن موضوعات و مطالبات مربوط به اوقاف هستند و از رسانهها انتظار همكاری دارند
وی افزود: بايد سعی شود با تشويق رسانهها زير شاخه و اگر شد سرويس اختصاصی در مورد وقف در خبرگزاریها و در روزنامهها نيز صفحه و يا ستون ويژهای تشكيل شود؛ از سوی ديگر ادارات اوقاف در شهرستانها میتوانند با شعب استانی خبرگزاریها تعامل بيشتری داشته باشند.
وی با اشاره به آسيبهای پيشروی اين فعاليت پيشنهاد كرد كه برخی اخبار موقوفهخواری نيز با دقت در رسانهها كار شود تا مردم در جريان امور و رسيدگی سازمان اوقاف قرار بگيرند.
تشکیل ستاد خبری متشكل از خبرنگاران متبحر در سازمان اوقاف برای تعامل قویتر با رسانهها
تركاشوند در ادامه سخنان خود تصريح كرد: ستاد خبری متشكل از خبرنگاران متبحر در سازمان اوقاف برای تعامل قویتر با رسانهها تشكيل شود، همچنين میتوان جزوههای آموزشی در مورد وقف در امامزادهها جهت اطلاع بيشتر مردم با وقفهای نوين توزيع كرد.
حجتالاسلام شرفخانی، معاون فرهنگی سازمان اوقاف
وی در پايان پيشنهادات خود مطرح كرد: با توجه به اينكه در مورد موضوع وقف بيشتر به بيان اصول و مباحث تئوری وقف پرداخته شده و كمتر احساسات مردم دراين رابطه تحريك شده است بنابراين با ساخت فيلم، داستان و كتاب میتوان در اين رابطه فرهنگسازی كرد و با اختصاص دادن يك درس در كتابهای دبستانی به موضوع وقف در راستای اشاعه اين فرهنگ اقدام كرد، همچنين بايد از انجام وقفهای صوری كه برای فرار از ماليات و انتفاع شخصی انجام میشود، ممانعت به عمل آورد.
در ادامه نشست حجتالاسلام شرفخانی با اشاره به اينكه بخشی از اقدامات مربوط تبليغ وقف بر عهده سازمان و بخش ديگر بر عهده رسانهها قرار دارد از اصحاب رسانه سؤال كرد چرا تاكنون هيچ اقدام جدی برای اطلاعرسانی و مطرح كردن موضوع وقف در رسانهها صورت نگرفته است در حالی كه وظيفه رسانهها اطلاعرسانی است، كه لاسجردی در پاسخ به اين مطلب عنوان كرد كه رسانه يك ابزار است و تلاش میكند با حوزههای خبری خود ارتباط برقرار كند،
هم اكنون نيز سازمانهای زيادی در كشور وجود دارند كه در فضای رسانهای مطرح نيستند، علت اساسی نپرداختن رسانهها به موضوع وقف اين است كه منتظر هستند متولی اصلی وقف در جامعه حركتی انجام دهد از سوی ديگر خاصيت رسانه اين است كه منتظر میماند صاحب مطلب و موضوع خود را به اصحاب رسانه برساند.
حجتالاسلام شرفخانی نيز پاسخ داد: در اين 30 سال در كشور ما وقف جايگاه خود را نداشته است و 80 درصد اين مطلب به دليل قصور اوقاف است اما اكنون مسئولان اوقاف خواستار به چالش كشيدن موضوعات و مطالبات مربوط به اوقاف هستند و در اين رابطه از رسانهها انتظار همكاری دارند.