گلودرد (Sore Throat) یکی از شایع ترین بیماری هایی است که معمولا به دلیل یکی از موارد و بیماری ها ی زیر به وجود می آید:
· سرما خوردگی معمولی (ویروسی و باکتری)
· تورم تار های صوتی
· عفونت های دهانی (چرک)
· و …
گلودرد با نام “فارینژیت” نیز شناخته می شود.
در واقع بیشتر گلودرد ها می توانند در اثر ویروس، باکتری یا موادی مثل آلاینده های موجود در هوا به وجود آیند.
در آمریکا هر ساله ۲٫۴ میلیون نفر به دلیل گلودرد به بخش اورژانس مراجعه میکنند.
انواع گلودرد
احساس درد در پشت گلو، صداي خشک و گرفته
علايم: بالا رفتن دماي بدن همراه با سرفه
علت: التهاب ويروسي که شايع ترين علت گلودرد است و علايم اوليه سرماخوردگي و آنفلوآنزا نيز هست. زيرا قبل از ايجاد علايم ديگر در بدن ويروس تکثير مي شود. گرفتگي صدا نيز به علت تأثيري است که ويروس روي بافت هاي اطراف حنجره مي گذارد. همچنين به علت التهاب گلو فرد دچار سرفه مي شود.
درمان: غرغره کردن با آسپرين قابل حل، التهاب گلو را کاهش مي دهد و با قورت دادن، علايم سرما خوردگي برطرف مي شود.
غرغره ۳۰ ثانيه اي با آب نمک نيز به دفع مايعات اضافه و کاهش ورم کمک مي کند. اما قورت دادن آن، حالت تهوع ايجاد مي کند. مصرف آب را افزايش دهيد. قرص هاي سرما خوردگي با طعم نعناع، گلو درد را تسکين مي دهد و راه تنفسي را نيز باز مي کند.
گلودرد و سفيدي زبان
علامت آن ايجاد لايه سفيدي روي زبان است.
علت: برفک ممکن است در پي مصرف آنتي بيوتيک ايجاد شود؛ آنتي بيوتيک باکتري هاي سالم را که مانع از بروز عفونت هاي برفکي و قارچي مي شود، از بين مي برد.
درمان: استفاده از دهانشويه ضد قارچي
لايه روي گلو، همراه با درد شديد
علايم: دماي بدن بالاي ۳۸ درجه سانتي گراد که گاهي با سردرد، حالت تهوع و معده درد همراه است شايد پشت گلو با لايه اي از چرک پوشيده شده است. ممکن است فرد دچار سرفه، آب ريزش بيني و گرفتگي صدا نيز بشود.
علت: عفونت استرپتوکوکي. اين نوعي عفونت باکتريايي است و علت شايع گلودرد به حساب مي آيد.
درمان: بايد هرچه زودتر درمان شود زيرا گلودرد استرپتوکوکي قلب و کليه ها را نيز درگير مي کند.
احساس وجود خلط در گلو
مرتب احساس مي کنيد که نياز به صاف کردن گلو داريد.
علت: اگرچه علت احساس التهاب گلو، شناخته نشده است اما يکي از شايع ترين بيماري هاست و اغلب مردم به حالت خفيف آن مبتلا شده اند. فرد دائم احساس مي کند که خلط دارد. اين واکنش نوعي عمل رفلکس است که به علت استرس ايجاد مي شود. اگرچه در واقع تراکم خلط وجود ندارد اما صاف کردن دائم گلو باعث التهاب آن مي شود.
درمان: جرعه جرعه نوشيدن آب طي روز مانع از خشکي گلو مي شود که اين امر نياز به صاف کردن گلو را کاهش مي دهد.
درد شديد و مشکل بلع
علايم ديگر آن، بالا رفتن دماي بدن، گرفتگي صدا، بوي بد دهان، کسالت و بزرگ شدن غده در گردن است.&l t;/SPAN>
علت: لوزه سوم يا عفونت غدد، دومين و شايع ترين علت گلو درد است و اغلب به دليل عفونت باکتريايي لوزه به وجود مي آيد. علايم مرتبط با آن به علت تورم لوزه و مقابله بدن با عفونت به وجود مي آيد. البته اين نوع گلو درد مي تواند نشانه تب ويروسي هم باشد که اغلب در نوجوانان ظاهر مي شود و باعث خستگي مفرط و کسالت مي شود. در صورت تب، ورم لوزه ها شديد و پوشيده از لايه سفيد خواهد بود.
درمان: با مصرف مايعات زياد، مسکن و داروهاي ضد استروئيد و ضد التهابي مي توان دماي بدن و گلودرد را کاهش داد. غرغره کردن با آب نمک يا آسپرين قابل حل، ورم را کاهش مي دهد.
درد در يک قسمت از گلو
علايم: افزايش دماي بدن به بالاي ۳۹ درجه سانتي گراد، مشکل در بلع و باز کردن دهان.
علت: ايجاد آبسه در پشت يکي از لوزه ها بر اثر عفونت باکتريايي. عفونت در پشت لوزه جمع مي شود و باعث درد و التهاب مي شود.
درمان: گاهي نياز است اين آبسه برداشته شود. اين ناراحتي بايد بلافاصله درمان شود تا به قسمت عقب گلو سرايت نکند.
<B> ;گلودرد و صداي ضعيف
اين نوع گلودرد اغلب همراه با سرفه است.
علت: التهاب ويروسي (لارنژيت) گلو است. ورم به تارهاي صوتي آسيب مي رساند و در نتيجه روي صدا تأثير مي گذارد.
درمان: از آن جا که عفونت ويروسي است، مصرف آنتي بيوتيک تأثيري نخواهد داشت. اما غرغره کردن، در کاهش التهاب موثر است. به طور معمول، اين حالت بايد در عرض چند روز رفع شود.
خشکي و زخم گلو
اين حالت هنگام بيدار شدن از خواب بدتر مي شود، احتمالاً باعث تغيير صدا مي شود و با سرفه هاي شبانه همراه است.
علت: اين حالت به علت بازگشت اسيد معده به مري اتفاق مي افتد، با بروز اين بيماري، محتويات معده به مري راه پيدا مي کند و باعث سوء هاضمه، سوزش سردل و آروغ زدن مي شود. ممکن است به علت رفلکس لارينجو فارينجيل (مربوط به حنجره و گلو) يا «LPR»، بازگشت اسيد به تارهاي صوتي که بالاي مري قرار دارد باعث گلو درد يا سرفه شود.&l t;o:p>
درمان: از خوردن شام در ساعات پاياني شب بپرهيزيد. زيرا دراز کشيدن پس از صرف شام، فشار اضافي روي دريچه معده وارد مي کند که احتمال بروز رفلکس را افزايش مي دهد. مصرف غذاهاي اسيدي و چرب نيز اين علايم را بدتر مي کند. بالا قرار دادن سر، احتمال بازگشت اسيد را کاهش مي دهد. مصرف قرص هاي ضد اسيد نيز مفيد است اما در صورت ادامه يافتن علايم به مدت ۶ هفته به پزشک مراجعه کنيد.
گلودرد مزمن
به ندرت، گلودرد ممکن است جزو علايم يک بيماري نهفته مانند سرطان گلو باشد. گلو درد مداوم، خس خس صدا يا تغيير صدا با کاهش وزن بدون علت از جمله علايم سرطان گلو است. هر نوع گلو درد يا گرفتگي صدا که بيش از ۶ هفته ادامه پيدا کند بايد جدي گرفته شود و با جراح گوش، حلق و بيني مشورت کرد. به ويژه در افراد سيگاري و بالاي ۴۵ سال
تفاوت های گلودرد ناشی از عفونت ویروسی (سرماخوردگی) و عفونت باکتریایی (استرپتوکوک):
لکه های سفید رنگ در گلو
پزشک وقتی می گوید: دهانت را باز کن و \”آ\” بگو؛ مقصودش این است که داخل گلو را ببیند. عفونت باکتری استرپتوکوک، باعث ایجاد لکه های سفید رنگی در گلو و لوزه ها می شود. لوزه ها قرمز و متورم می گردند. چرک هم ممکن است در پشت گلو دیده شود.
سرفه و آبریزش بینی
سرفه و ترشحات پشت حلق می تواند باعث گلودرد شود، اما این علائم کمتر نشان دهنده عفونت استرپتوکوک می باشد. هنگامی که گرفتگی و آبریزش بینی و سایر علائم همراه با گلودرد باشند، به احتمال زیاد سرما خورده اید.
گلودردتان چه از نوع ویروسی باشد و چه از نوع باکتریایی، برای تسکین درد، در خانه بمانید و استراحت کنید تا هم زودتر بهبود یابید و هم دیگران را مریض نکنید
تب بالا
سرماخوردگی گاهی همراه با تب می باشد. اما تب در این گونه موارد، خفیف می باشد.
اگر گلودرد همراه با تب 38 درجه باشد، معمولا نشان دهنده عفونت باکتریایی می باشد. اما به هر حال عفونت باکتریایی، می تواند بدون تب و یا همراه با تب خفیفی باشد.
ورم غده های لنفاوی
گلودرد استرپتوکوکی باعث حساس شدن و ورم غده های لنفاوی در گردن می شود. غده های لنفاوی مسول به دام انداختن و از بین بردن میکروب ها می باشند. هنگامی که در قسمتی از بدن، عفونت ایجاد شود، نزدیکترین غده لنفاوی متورم شده و کار خود را شروع می کند.
درد
گلودرد به دلیل سرماخوردگی، مقدار زیادی درد دارد. اما معمولا این درد بعد از چند روز از بین می رود.
گلودرد استرپتوکوکی، درد بیشتری دارد و بلعیدن غذا را سخت می کند. در برخی مواقع، گلودرد استرپتوکوکی ممکن است باعث: تهوع، کمبود اشتها، سردرد و یا دلدرد گردد.
بثورات پوستی
یکی از موارد مجزا شمردن سرماخوردگی و استرپتوکوک، وجود بثورا
ت پوستی می باشد.
هرچند که در عفونت باکتریایی هم این بثورات شایع نیست، اما می توان گفت در سرماخوردگی اصلا وجود ندارد.
این بثورات بر روی گردن و قفسه سینه و نقاط دیگر بدن شایع است.
هنگامیکه این بثورات، خشن و سمباده مانند باشند، عفونت به نام تب مخملک شناخته می شوند.
این بثورات، هشداردهنده می باشند و بعد از چند روز از بین می روند.
آنتی بیوتیک برای درمان عفونت استرپتوکوک مفید است.
عفونت باکتریایی
یکی از تفاوت های گلودرد ناشی از سرماخوردگی و گلودرد ناشی از استرپتوکوک، عفونت باکتریایی است.
در گلودرد ناشی از استرپتوکوک، عفونت باکتریایی وجود دارد. این در حالی است که در گلو درد ناشی از سرماخوردگی، ویروس وجود دارد.
در عفونت باکتریایی، درمان با آنتی بیوتیک باعث کاهش علائم می شود و دوره بیماری را کم می کند. اگر عفونت باکتریایی درمان نشود، منجر به بروز مشکلاتی در قلب و دیگر اعضای بدن می شود.
روش های درمان بدون دارو گلودرد
1- لیموترش، گلودرد را درمان و بدن را تقویت میکند
لیموترش، درمان طبیعی و موثری است. لیموترش خواص اعجابانگیزی دارد که درمان گلودرد یکی از آنهاست. این ترش خوشمزه و پرخاصیت ضدعفونی کننده است، تولید گلبولهای سفید را فعال میسازد و به این ترتیب قدرت دفاعی طبیعی بدن را تحریک میکند.
روش استفاده: لیموترش را با آب گرم مخلوط کرده و با محلول به دست آمده قرقره کنید. این کار را چندین بار در روز انجام دهید تا علائم بیماری از بین برود.
2- درخت چای: ضدعفونت و ضدویروس
درخت چای گلودرد را درمان میکند. معمولاً از روغن ضروری این گیاه بیشتر استفاده میکنند چون ضد قارچ، ضد ویروس و ضدباکتری خوبی است.
روش استفاده: دو قطره روغن ضروری درخت چای را با کمی عسل مخلوط کنید و قبل از این که قورتش دهید چند لحظه در دهان خود نگه دارید. هر روز سه مرتبه این کار را انجام دهید تا علائم بیماری کاملاً از بین برود.
توجه داشته باشید که روغن ضروری این گیاه برای زنان باردار، شیرده و کودکان زیر 3 سال مورد منع مصرف دارد.
3- عسل، تسکین دهنده و تقویت کننده است< ;/o:p>
وقتی دچار گلودرد و التهاب در این ناحیه میشوید بدون معطلی سراغ عسل بروید. علاوه بر این، عسل «تقویت کنندهی» طبیعی محسوب میشود و برای تقویت بدن ایدهآل است. زمانی که بدن شما قویتر باشد بیماریتان زودتر بهبود مییابد.
روش استفاده: لیموترش را در آب داغ بچکانید و به آن عسل اضافه کنید، هم بزنید و میل کنید.
علاوه بر این میتوانید 250 میلی لیتر آب گرم را با دو قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید و هم بزنید. در ظرف بپوشانید و اجازه دهید خنک شود. در روز چند بار با محلولی که آماده کردهاید قرقره کنید.
لیموترش خواص اعجابانگیزی دارد که درمان گلودرد یکی از آنهاست. این ترش خوشمزه و پرخاصیت ضدعفونی کننده است، تولید گلبولهای سفید را فعال میسازد.
و به این ترتیب قدرت دفاعی طبیعی بدن را تحریک میکند
4- گیاه مریم گلی؛ تسکین گلودرد
گیاه مریم گلی برای درمان گلودرد موثر عمل میکند. در سال 2009 پژوهشی انجام شد که نشان میدهد دهانشویهای که از گیاه مریم گلی تهیه شده است برای تسکین گلودرد به اندازهی داروهای موجود موثر عمل میکند. برگهای این گیاه خواص ضدالتهابی و ضدعفونی دارد.
روش استفاده: 1 تا 3 گرم برگ خشک مریم گلی را در یک فنجان آب جوش ریخته و اجازه دهید به مدت 10 دقیقه دم بکشد. روزانه 5 مرتبه با این محلول قرقره کنید.
گیاه مریم گلی برای زنان باردار، شیرده، کودکان زیر 18 ماه و افرادی که دچار سرطان سینه و صرع هستند مورد منع مصرف دارد.
5- آویشن: التیام بخش و ضد سرفه
آویشن برای مقابله با آنژین، گریپ، برونشیت
و .. موثر است. این گیاه معطر، تقویت کنندهی سیستم دفاعی بدن و ضدسرفه بوده و برای درمان گلودرد بسیار موثر است.
روش استفاده: 150 میلیلیتر آب جوش را روی یک قاشق چایخوری پُر آویشن بریزید. در ظرف را بپوشانید و اجازه دهید به مدت 10 الی 15 دقیقه دم بکشد. سپس محلول را از صاف کنید و روزانه بعد از غذا 3 فنجان از این دم کرده را میل کنید.
توجه داشته باشید نباید بیش از 3 هفتهی مدام از دم کردهی آویشن استفاده کرد.
توجه داشته باشید روغن ضروری آویشن برای زنان باردار و شیرده و همچنین برای کودکان زیر 3 سال بدون تجویز پزشک مورد عدم مصرف دارد.
در مصرف این گیاهان نیز افراط نکنید و اگر به گیاهان حساسیت دارید قبل از مصرف این گیاهان با پزشک یا عطار مشورت کنید.
6- پوست درخت بلوط با آنژین مقابله میکند
پوست درخت بلوط برای درمان گلودرد موثر است. درخت بلوط برای درمان زکام، آنژین، لارنژیت مفید است.
روش استفاده: 80 تا 100 گرم پوست درخت بلوط خرد شده را با یک لیتر آب به مدت 10 دقیقه بجوشانید و سپس محلول را از صاف کنید. هر روز 3 تا 4 مرتبه با این محلول قرقره کنید. این کار را حداکثر 5 تا 6 روز ادامه دهید.
&l t;P style=”TEXT-ALIGN: justify; LINE-HEIGHT: 200%; MARGIN: 0in 0in 10pt; unicode-bidi: embed; DIRECTION: rtl; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto” dir=rtl class=MsoNormal align=justify>اسطوخودوس ضددرد و ضدالتهاب است و برای درمان بیماریهای تنفسی مثل برونشیت، رینیت و غیره بسیار موثر است. این گیاه گلودرد و سرفه را درمان میکند
7- سرکهی سیب: ضدباکتری و سرشار از ویتامین
سرکهی سیب سرشار از ویتامین، ضدباکتری و ضدویروس است و سیستم ایمنی بدن را تحریک میکند. سرکه سیب درمان موثر و ارزان قیمتی برای گلودرد محسوب میشود.
روش استفاده: یک قاشق چایخوری سرکهی سیب را در یک لیوان آب گرم بریزید و روزانه 2 تا 3 مرتبه قرقره کنید. اگر گلودردتان شدید است هر ساعت این کار را تکرار کنید.
8- اسطوخودوس: ضدالتهاب
اسطوخودوس ضددرد و ضدالتهاب است و برای درمان بیماریهای تنفسی مثل برونشیت، رینیت و غیره بسیار موثر است. این گیاه گلودرد و سرفه را درمان میکند.
روش استفاده: 20 گرم اسطوخودوس را با یک لیتر آب جوش به مدت 10 دقیقه بجوشانید. محلول را از صافی رد کنید و روزانه 3 فنجان بنوشید. این کار را حداکثر 5 تا 7 روز تکرار کنید.
توجه داشته باشید که از روغن ضروری این گیاه بدون نظر پزشک استفاده نکنید.
چند توصیهی کلی
* اگر تا دو روز بیماریتان بهبود نیافت و یا تب داشتید حتماً به پزشک مراجعه کنید.
* برخی معتقدند که درمانهای گیاهی کاملاً بیخطر هستند و از هر گیاهی و به هر میزانی میشود استفاده کرد. توجه داشته باشید گیاهان، داروهای بیخطری نیستند و نباید در مصرف آنها د
چار افراط شد. بعضی مواقع مورد منع مصرف وجود دارد.
فارنژیت
علایم فارنژیت استرپتوکوکی:
استرپتوکوک باعث ایجاد گلودرد، قرمزی و اگزودا(پوشش زرد روی لوزه ها)، پتشی یا دانه های قرمز روی فضای خلفی حلق می شود.
همراه با تب، بزرگ شدن غدد لنفاوی قسمت قدامی گردن، سردرد، دل درد و استفراغ هم وجود دارد.
در این بیماری معمولا سرفه، عطسه و آبریزش بینی فراوان وجود ندارد
سایر علل فارنژیت:
سایر عوامل ایجاد کننده ی فارنژیت، ویروس ها هستند که می توانند با تب و ضایعات تاولی در ناحیه حلق و دهان، خستگی و عطسه و سرفه همراه باشند. این ویروس ها از گروه آنتروویروس ها می باشند و می توانند ضایعات جلدی نیز ایجاد کنند.
سایر ویروس های درگیر کننده دستگاه تنفس مثل رینوویروس و کروناویروس را نباید فراموش کرد.
ویروس آبشتین بار نیز به عنوان یکی از علایم خود باعث ایجاد فارنژیت اگزوداتیو در ناحیه حلق می شود.
ویروس هرپس سیمپلکس تیپ I، در صورت ایجاد عفونت اولیه ممکن است باعث ضایعات زخمی و تاولی در داخل دهان همراه با تب و بی اشتهایی شود، این ضایعات ممکن است حتی به کنار لب نیز تجاوز نمایند و درمان علامتی برای درد، التهاب شدید و درمان ضد ویروس در این گونه موارد انجام می شود.
عفونت های شدیدتر در ناحیه فارنکس می تواند به صوررت ژنژیویت نکروزان اولسراتیو(ضایعات زخمی شونده لثه ها) توسط عوامل بی هوازی دهان باشد و فرم شدیدتر آن آنژین لودویک به صورت سلولیت در ناحیه قسمت فکی و زیرزبانی است که با درگیری عوامل بی هوازی همراه بوده و نیاز به بستری و درمان با آنتی بیوتیک وریدی دارد.
آبسه ی لوزه ها ممکن است به طور اولیه و یا بعد از فارنژیت رخ دهد و نیاز به درمان آنتی بیوتیکی و حتی دخالت جراحی برای تخلیه دارد.
سرماخوردگی و آنتی بیوتیک
اگر سرماخورده اید، با مصرف آنتی بیوتیک بهبودی نمی یابید، چراکه آنتی بیوتیک موجب درمان عفونت باکتری می گردد، نه ویروس.
به علاوه، مصرف آنتی بیوتیک در هنگام سرماخوردگی، می تواند مقاومت میکروبی را زیادتر کند و اگر نیاز به مصرف آنتی بیوتیک پیدا کنید، دیگر با آنتی بیوتیک های معمولی درمان نمی شوید.
آزمایش سریع استرپتوکوک
اگر گلودرد دارید، برای تشخیص بهتر سرماخوردگی و یا عفونت استرپتوکوک، پزشک آزمایش سریع استرپتوکوک را تجویز می کند. جواب این آزمایش بعد از 5 تا 10 دقیقه مشخص می شود. اگر جواب آزمایش منفی بود، پزشک کشت گلو را تجویز می کند.
آنتی بیوتیک برای عفونت استرپتوکوک
اگر عفونت استرپتوکوکی دارید، پزشک ممکن است برای شما مصرف آنتی بیوتیک به مدت 10 روز و یا آنتی بیوتیک تزریقی را تجویز کند.
شما بعد از 1 تا 2 روز احساس بهتری خواهید داشت، اما مصرف آنتی بیوتیک های خود را قطع نکنید، زیرا ممکن است برخی از باکتری ها هنوز زنده باشند.
گلودرد باکتریایی می تواند تا 24 ساعت بعد از مصرف آنتی بیوتیک، مسری باشد. بنابراین بهتر است دست های خود را خوب بشویید و از وسایل مشترک با فرد بیمار استفاده نکنید.
درمان خانگی گلودرد
– گلودردتان چه از نوع ویروسی باشد و چه از نوع باکتریایی، برای تسکین درد، در خانه بمانید و استراحت کنید تا هم زودتر بهبود یابید و هم دیگران را مریض نکنید.
– برای تسکین گلودرد، بهتر است با آب نمک غرغره کنید. یک قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب بریزید و هم بزنید و غرغره کنید. با این کار، رطوبت گلو را حفظ می کنید و احساس خارش را کاهش می دهید.
– مکیدن آب نبات سفت و یا قرص های مکیدنی گلو نیز برای درمان مفید است. برای کودکان این روش توصیه نمی شود.
– برای جلوگیری از خشک شدن و درد گلو، از دستگاه بخور استفاده کنید.
– کمپرس گرم: یک پارچه گرم را دور گلوی خود ببندید. با این کار باعث تسکین درد غدد لنفاوی گردن می شوید.
– از آنجایی که تب و بلع دردناک غذا باعث از دست دادن آب بدن می شود، لذا مهم است که مصرف مایعات را زیاد کنید. از مصرف آب مرکبات دوری کنید، چراکه باع
ث تحریک التهاب گلو می شوند.
نوشیدن مایعات سرد و مایعات گرم مفید است، مانند: نوشیدن چای با لیمو، و یا چای با عسل.
– داروهای ضد درد مانند: استامینوفن، ایبوپروفن و یا ناپروکسن می توانند درد ناشی از گلودرد را کاهش دهند.
توجه: به کودکان و نوجوانان، آسپیرین ندهید، زیرا آسپیرین در این گروه سنی، ممکن است موجب بروز سندرم ری که کشنده است شود.
داروهای دکونژستان (ضد احتقان)
اگر سرماخورده اید و آبریزش بینی دارید و گلویتان تحریک شده است، نیاز به اسپری بینی دکونژستان و یا دکونژستان خوراکی دارید. دکونژستان موجب خشک شدن ترشحات پشت حلق می شود و گلو را آرام می کند.
اما باید با تجویز پزشک از دکونژستان ها استفاده کرد، زیرا برخی افراد با بیماری های خاص، نباید دکونژستان استفاده کنند.
گلودرد دائمی نشانه چیست؟
اگر بیشتر از یک هفته دچار گلودرد هستید و بدتر می شوید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
گلودرد دائمی می تواند نشان دهنده برگشت اسید معده، مونونوکلئوزیا دیگر مشکلات باشد.
در موارد نادر، یک بیماری منتقله از راه جنسی ممکن است گلودرد دائمی را موجب شود.
باشگاه خبرنگاران
تبیان
ویکیپدیا
بیتوته
همشهری آنلاین
www.wikipg.com