علیاکبر حنیفی، پیشکسوت قرآنی کشورمان، ضمن ارائه تعریف کوتاهی از پیشکسوت قرآنی، گفت: کسانی که در یک رشته و حرفه مدت زمان زیادی را صرف مطالعه، فعالیت و پیشبرد آن حرفه به کار میبرند را میتوان پیشکسوت در همان زمینه به حساب آورد، البته در این زمینه باید مدت زمان فعالیت، نوع فعالیت و خدماتی که ارائه داده است را مد نظر قرار داد.
شرایط و چارچوبهایی تعریف یک پیشکسوت
وی در ادامه افزود: اولین مسئلهای که در بحث پیشکسوت مشخص میشود، مربوط به مسئله سن است؛ یعنی باید افرادی که در این چارچوب قرار میگیرند، علاوه بر اینکه از نظر زمانی، مدت زمان زیادی را صرف فعالیت در آن زمینه کرده باشند؛ دارای شرایط سن بالا نیز باشند، اما به نظر من صرف در نظر گرفتن سن کافی نیست و اگر قرار است چارچوبی برای این کار در نظر گرفته شود؛ باید علاوه بر سن فاکتورهایی همچون تجارب بالا، داشتن اطلاعات در زمینه حیطه مورد نظر، آگاه و مسلط بودن، داشتن خدمات و فعالیتهای ارزشمند در گذشته و … نیز مورد توجه قرار گیرد. در هر صورت مسئله سن باید با یک یا چند مورد از فاکتورهایی که گفته شد، عجین و توأم باشد.
انتظارات پیشکسوت و جامعه از هم دو طرفه است
این پیشکسوت قرآنی کشورمان با تأکید بر اینکه زمانی سخن از پیشکسوت به میان میآید، انتظاراتی از آن فرد نیز به وجود میآید، تصریح کرد: یک پیشکسوت قرآنی همان گونه که انتظاراتی از جامعه دارد، جامعه نیز انتظاراتی از این پیشکسوت دارد، یعنی یک پیشکسوت باید جامعالشرایط باشد، باید شرایطی داشته باشد که بتواند انتطاراتی که از او وجود دارد را در بین مردم برآورده سازد.
حنیفی در ادامه در مورد وضعیت مطلوبی که باید برای یک پیشکسوت قرآنی فراهم شود نیز اظهار کرد: چیزی که یک پیشکسوت نیاز دارد، احترام است؛ یک پیشکسوت تمام فعالیتها و خدمات خود را انجام داده است و در حال حاضر که به مرحلهای از زندگی رسیده است که توان کمتری برای حضور در عرصه خدمت دارد، باید شرایطی برایش مهیا شود تا با آرامش بیشتری بتواند گذران زندگی کند.
تکریم و معرفی پیشکسوتان به جامعه، دو نیاز اساسی
این فعال قرآنی کشورمان خاطرنشان کرد: در حال حاضر پیشکسوتان قرآنی در کشور مورد احترام و تکریم بسیار زیادی از سوی مردم هستند و خوشبختانه این فرهنگ در بین جامعه ما به خوبی جاری و ساری است، با وجود این همه به نظر من صرف وجود احترام کافی نیست و باید یک پیشکسوت قرآنی در مجامع مختلف علاوه بر تکریم و احترام شاخته شده نیز باشد.
وی در ادامه در مورد حمایتهایی که از پیشکسوتان قرآنی صورت میگیرد، تصریح کرد: با وجود اینکه هر زمان که برای یکی از فعالان قرآنی مشکلی پیش میآید، نهادها و سازمانهای مرتبط در صدد رفع آن بر میآیند، اما هیچ وقت شاهد حمایتهای سازمانیافتهای از آنها نبودهایم؛ منظور از حمایتهای سازمانیافته حمایتهایی است که قانون، وظیفه انجام آن را بر عهده یک نهاد گذاشته باشد، است. به نظر بنده این یکی از مشکلاتی است که جامعه پیشکسوتان قرآنی با آن روبرو است و باید برای رفع آن ترتیب اثر داده شود.
شخصیت یک پیشکسوت قرآنی اجازه مطالبه امتیاز را نمیدهد
این مدرس قرآن کشورمان با تأکید بر اینکه وضعیت پیشکسوتان قرآنی کشورمان از لحاظ حمایت، راضی کننده و شایسته نیست، گفت: اگر من افتخار پیشکسوتی قرآنی را داشته باشیم، هیچ وقت به خودم اجازه مطالبه امتیازاتی را حتی از نهادها و سازمانهای مرتبط نمیدهم و حتی اگر در بدترین شرایط زندگی هم باشم، چنین کاری نمیکنم؛ زیرا شخصیت قرآنی یک پیشکسوت قرآنی به او این اجازه را نمیدهد که برای گرفتن امتیاز در برابر دیگران از خود ضعف نشان دهد.
حنیفی در بخش دیگری از گفتوگوی خود با خبرگزاری ایکنا اظهار کرد: سازمانها و نهادهای قرآنی باید در بودجههایی که در اختیار میگیرند یک گوشهای را هم به پیشکسوتان قرآنی اختصاص دهند، انتظار ما این نیست که همه مشکلات پیشکسوتان از سوی نهادهای دولتی برطرف شود، اما میتوان با ارائه خدمات هر چند کوچکی آن تکریم و احترامی که پیشکسوتان و خانوادههای آنها انتظار دارند را برآورده سازند.
هزینه کردن برای پیشکسوتان نوعی سرمایهگذاری
این فعال قرآنی کشورمان با اشاره به اینکه هزینه کردن در زمینه پیشکسوتان قرآنی به نوعی سرمایهگذاری است، خاطرنشان کرد: زمانی که یک پیشکسوت قرآنی در جامعه مورد تکریم و احترام قرار گیرد، خود بهخود نوجوانان و جوانان برای حضور در این عرصه ترغیب خواهند شد و همین باعث خواهد شد تا خدمت به جامعه پیشکسوتان هزینه نباشد و امروزه در علم مدیریت جدید ارائه خدمات به پیشکسوتان یک سرمایهگذاری است.
لزوم تدوین لیستی از نیازهای پیشکسوتان توسط نهادهای قرآنی
وی با تأکید بر اینکه دوره سالمندی دورهای است که بیماریها نیز به سراغ انسان میآید، اظهار کرد: پیشکسوتان بسیاری هستند که باید هزینههای درمانی بسیار زیادی را بپردازند، اما توان آن را ندارند؛ بنابراین وظیفه نهادها و سازمانهای مرتبط است که برای رفع این مشکلات به طور جدی وارد میدان شوند و لیستی را از حمایتهایی که یک پیشکسوت به آن نیاز دارد، ارائه دهند.
این مدرس قرآنی کشوردر مورد اقداماتی که برای معرفی کردن پیشکسوتان قرآنی کشور به عنوان الگوهای فرهنگی برای نوجوانان صورت گرفته است نیز گفت: اقدامات پایهای چندانی در این زمینه صورت نگرفته است و جور این کار را خود پیشکسوتان کشیدهاند، به عنوان مثال، یک قاری و یا حافظ پیشکسوت قرآن در محلی که کار تدریس قرآن انجام میدهد؛ سعی میکند با رفتار و حرکات خود به عنوان یک الگو برای نوجوانان و جوانان معرفی شود، به نظر من حرکت سازمان یافتهای در این زمینه نیز صورت نگرفته است.
: iqna