ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

اهمیت اسلام به سلامت جسم/7

فهرست مطالب

تخم مرغ


در اينجا منظور از تخم مرغ، تخم مرغ خانگى است البته تخم مرغهاى ديگرى هم هست كه بعداً به آنها اشاره مي‌شود.


پوست تخم مرغ از فسفات و كربنات دو كلسيم و منيزيوم درست شده است و داراى منافذ بسيارى است كه قسمت درونى آنرا پرده نازكى پوشانيده كه از دو ورقه درست شده است و در قسمت تحتانى تخم مرغ فاصله بين آنها محتواى هوا است‌.


براي كمبود كلسيم بدن پوست تخم مرغ را در آبليمو ريخته و يك روز بماند بعد صاف كرده با عسل شربت كرده و استفاده
كنيد.


هر تخم مرغى كه دو سرش مثل هم باشند خوردنش حرام است ولى تخم مرغهايى كه يك سر آنها پهن تر و يك سر ديگرش باريكتر است خوردنش حلال مى باشد.


مصارف تخم مرغ


پيشوايان اسلام، براى تخم مرغ مصارفى تعيين نموده اند كه بعد از تحقيقات دانشمندان و غذاشناسان اهميت اين مصارف از نظر خواص و مواد اوليه تخم مرغ فهميده ميشود در روايتى مى خوانيم كه:


ذكر عند ابى عبدالله البيض فقال اما انه حفيف يذهب بقرم اللحم و ليست له غائلة اللحم.


در خدمت امام ششم عليه السلام نامى از تخم مرغ برده شد آن حضرت فرمودند غذايى است سبك و هضم آن آسان و جانشين گوشت است ولى زيان گوشت را ندارد.


و در روايت ديگر چنين آمده است:


قال شكوت الى ابن الحسن قلة الولد فقال استغفرالله و كل البيض باالبصل (186)


راوى حديث مى گويد خدمت امام هشتم عليه‌السلام از كمى اولاد شكايت كردم آن حضرت در
جواب گلايه من دو اندرز فرمود: يكى طبى و ديگرى اخلاقى،در مورد پند اخلاقى فرمود: (استغفار كن) از گناه و در مورد پند طبى فرمود تخم مرغ را با پياز بخور


ما مى دانيم كه تخم مرغ تأثير فراوان در ازدياد خون دارد و به همين دليل مى گويند (چربى زرده از گلسترين ولستين درست شده كه دومى 9/8 درصد آن را تشكيل داده و در تقويت قواى جنسى و ساختن اسپرماتوزئيد مؤثر مى‌باشد.


زياده روى در خوردن تخم مرغ ابتلاى به بيماريهاى قلبى و تصلب شرايين را آسان مى سازد و بويژه نزد كسانى كه كم حركتند.


در بيان خاصيت ديگر امام ششم عليه‌السلام مى‌فرمود:


مح البيض خفيف و البياض ثقيل


زرده تخم مرغ سبك و زود هضم اما سفيده آن سنگين و ديرتر هضم مى‌گردد.


نمك


نمك يا كلرور سديم چيزى است كه در اسلام به آن سفارش شده است:


رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم مى‌فرمايد: (لا يصلح الطعام
الا بالملح) غذا جز با نمك اصلاح نمى‌شود.


نمك است كه ظاهراً غذا را خوشمزه و مطبوع مى‌سازد در واقع به آن خاصيت مى‌‌دهد.


گذشته از آزمايشهاى علمى و اعمال فيزيولوژيكى نمك در بدن، امروزه در بررسى هاى دقيقى كه به عمل آمده بيش از پيش وجود نمك را در زندگى لازم دانسته اند و در آزمايشهايي كه بر روى حيوانات نموده اند ملاحظه گرديده چنانكه يك ماه به بدن حيوانى نمك نرسد تلف خواهد شد بنابراين مى توان نمك طعام يا كلرسديم را جزء مواد حياتى بشر دانست.


اسلام مخصوصا سفارش مى كند كه هنگام شروع و پس از پايان غذا نمك مصرف گردد.


پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم به اميرمؤمنان علي عليه‌السلام فرموده است:


(افتتح بالملح و اختم به فانه من افتح بالملح و ختم به عوفى من اثنين و سبعين نوعا من انواع البلاء، منها الجنون و الجذام و البرص)


غذايت را با نمك شروع كن و با نمك پايان ده زيرا كسى كه اين دستور را مراعات كند از امراض گوناگونى مصون خواهد ماند كه بعضى از آنها؛ ديوانگى، جذام (خوره) و پيسى است.


كلرور سديم


يكى از املاح لازم براى بدن مى باشد، اين املاح دو عمل مهم در بدن انجام مى دهد يكى عمل شيميايى و ديگرى عمل فيزيكى:


عمل شيميايى


كلرور سديم در غدد معده و اثنى عشر تجزه شده و اسيد كلريدريك معده را درست مى كند و بطورى كه تجزيه شده است اگر به حيوانى براى مدت نسبتا زيادى غذاهايى بدهند كه فاقد كلرور سديم و يا كلرورهاى ديگر باشد معده او اسيد كلريدريك ترشح نمى كند و يا اگر بر عكس مقدار زيادى كلرور سديم يا كلرورهاى ديگر داده شود مقدار اسيد كلريدريك معده افزايش مى يابد هنگام هضم غذا به علت ترشح اسيد كلريدريك از معده، حالت قليايى خون زياد مى‌شود و ادرار هم به همين علت تيره مى گردد.


كلرور سديم اشتها را زياد مى كند (به علت توليد نمودن اسيد كلريدريك) سديم حاصله از تجزيه كلرور سديم در غدد معده براى ساختن ترشحات لوز المعده به كار مى رود.


عمل فيزيكى:


عبارتست از تنظيم فشار اسمزى بين مايعات و بافته‌هاى بدن. چون هر آن به علت ورود مواد غذايى و آب به بدن و عمليات شيميايى كه در آن انجام مى‌گيرد ممكن است تعادل فشار اسمزى به هم بخورد و اين بهم خوردگى اسمزى، به ضرر بدن تمام مى شود، لذا بايد املاحى در بدن وجود داشته باشند كه به آسانى بتوانند اين تعادل را بر قرار نمايند املاحى كه اين عمل را انجام مى دهند بايد داراى دو خاصيت مهم باشند. يكى آنكه مولكول آنها سبك باشد تا به آسانى نقل و انتقال يابد و ديگر اينكه حتى المقدور داخل در عمليات شيميايى نشود، كلرور سديم (نمك) از املاحى است كه ايندو خاصيت را بحد اعلى دارا مى باشد به محض اينكه غلظت مايعات بدن از حيق تعداد مولكولها كم شود جاى آنها را پر مى كند و اگر اين غلظت فزونى يابد از ميدان عمل خارج مى گردد و به اين ترتيب فشار اسمزى هميشه ثابت مى باشد.&lt ;/P>

علاوه بر دو عمل مذكور كه كلرور سديم انجام مى دهد گمان مى رود كه در عمليات سوخت بدن و دفع مواد مضره حاصله از آن مداخلاتى داشته باشند. دفع اوره و آميدها و بعضى مواد ديگر از راه كليه ها به كمك املاح قليايى و مخصوصا كلرور سديم انجام مى گيرد.


بدن انسان روزانه هفت الى 8 گرم كلرور سديم احتياج دارد و اين مقدار ممكن است به وسيله اغذيه، داخل بدن شود ولى گاهى هم به اندازه كافى از اين راه به بدن نمى رسد. بايد شخص، آن را به غذاى خود بيفزايد.


لازم به تذكر است كه دستور مصرف نمك قبل و بعد از غذا مربوط بحال عادى و سلامت بدن است و اگر كسى بيمارى مخصوصى داشته باشد، كه نمك برايش مضر تشخيص داده شود، مى بايست تا بهبودى كامل از مصرف نمك خوددارى كند.


و نيز تذكر اين نكته لازم است، كه طبق دستور اسلام، نمك خوردن قبل و عبد از غذا بايستى مقدار كم انجام شود، يعنى بخيال خاصيت بيشتر نبايد نمك هاى زيادى را با ناراحتى بر خود تحميل نمود زيرا در خود غذاها مقدارى نمك موجود است. اينك مقدار نمك به گرم در هر كيلو ماده غذايى:


شير 5 / 1 الى 2 گرم


كره تازه 1 الى 14 گرم


تخم مرغ 35 گرم


ماهى آب شيرين 48 گرم


ماهى دريا 5 گرم


نخود 68 گرم


لوبيا 50 گرم


عدس 40 / 1 گرم


سيب زمينى 85 گرم


< P style="TEXT-ALIGN: justify; LINE-HEIGHT: 200%; MARGIN: 6.25pt 0cm; unicode-bidi: embed; DIRECTION: rtl; BACKGROUND: white" dir=rtl class=MsoNormal align=justify>برنج 07 گرم


ميوه جات در حدود 25 گرم


سركه


سركه در اثر تخمير الكل انگور يا خرما بوسيله نوع قارچ به نام (ميكو در مآ استى) بوجود مى‌آيد.


سركه تركيب شده از 7 تا 8 در صد (اسيد استيك) و نيز داراى مقدارى (اسيد ماليك)، (اسيد سيتريك) و (اسيد تارتريك) كه مجموعا به نسبت تقريبى 2 تا 3 گرم در ليتر مى باشد و همچنين بتپاترات دو پتاس و مقدارى مواد ملونه مى باشد. اسيدهاى نامبرده محرك ترشحات سلولهاى كبدى و صفرا مى باشد كه در نتيجه موجب جلوگيرى از زياد شدن اوره و چربى خون مى شود.


سركه از نظر اسلام خورشى است كه بسيار به آن توصيه شده و خوراك پيشوايان دينى بوده است از امام صادق عليه‌السلام نقل شده ست كه فرموده:


(كان اميرالمومنين عليه‌السلام اشبه الناس طعمة ب رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم كان ياكل الخبز و الخل و الزيت و يطعم الناس الخبز و اللحم)


شباهت غدا و خوراك اميرالمؤمنين علي عليه‌السلام به رسول خدا
از همه بيشتر بود، زيرا خودش نان و سركه و روغن زيتون مى خورد.


روغن زيتون نيز از خوراكهاى معجزه آميز است كه در قسمت روغن از آن بحث مى شود امام صادق عليه‌السلام نقل كرده كه اميرمومنان فرموده است:


(نعم الادام الخل يكسر المرة و يحيى القلب)


سركه خورشى است نيكو صفرا را در هم مى شكند و قلب را زنده و روشن مى سازد.


اهميت اين كلمات و روايات، با ترقى روز افزون علم و دانش، روشن گرديده است.


اگر بدانيم كه براى هضم غذا ترشحات معده ضرورت دارد، و اين ترشحات است كه روى مواد غذايى اثر كرده و آن را به صورت قابل براى بدن مى سازد. و نيز اگر بدانيم فعاليت كبد و ترشح صفرا فعاليت و ترشحات معده را تكميل و مواد غذايى را جذب مى كند. و باز اگر بدانيم، كبد چنانچه به اصطلاح تنبل شود موجب ناراحتيهايى در بدن مى گردد مانند خستگى، تلخى دهان و حتى استفراغ و يبوست، آنوقت بخواص سركه كه محرك ترشحات معده بوده و فعاليت سلولهاى كبد را زياد و موجب ترشح صفرا مى شود پى مي‌بريم.


در دستورات اسلامى علاوه بر آنكه سركه خورشى براى نان بحساب آمده، در بسيارى از روايات تاءكيد شده كه شروع و ختم غذا با سركه باشد. امام صادق عليه‌السلام مى فرمايد:


(ان الخل ليسد العقل)


سركه باعث تقويت عقل است.


بسيارى از متخصصين مواد غذايى بر اين عقيده اند كه مقدار كمى سركه هر روز با غذا بايد مصرف شود تا نه تنها به هضم غذا كمك نمايد، بلكه موجب دفع اوره و سوختن چربى خون شود.


اصولا سالاد در تمام دنيا با سركه درست مى شود، و همچنين ترشيهاى مختلف كه با سركه ساخته مى شود به همين منظور كمك مى كند.


امام صادق در روايتى چندين خاصيت ديگرى براى سركه بيان مى نمايند:


(الخل ينير القلب، و قال خل الخمر يشد اللثة و يقتل دواب
البطن و يشد العقل)


سركه قلب را نورانى مى كند، سركه لثه دندان را محكم و كرمهاى معده را نابود و عقل را تقويت مى نمايد.


طرز تهيه سركه


آب انگور يا خود انگور را در ظرف سفالى ريخته و مقداري سركه و نمك طبيعي در آن نهاده و سر آنرا با گچ بسته مقابل مقابل آفتاب و در هواى گرم مى گذارند بعد از رسيدن سركه مي‌شود.


در خاتمه تذكر اين نكته لازم است؛ سركه براى اشخاص سالم بعنوان پيشگيرى از امراض احتمالى است بنابراين اگر كسى مريض باشد و از طرف طبيب، خوردن سركه برايش ممنوع شناخته شده باشد البته نبايد بخورد و اين خواص و مزايا و استحباب براى او نيست.


بخش سوم: ميوه ها


اهميتى كه اسلام براى ميوه ها قائل است بيشتر از بسيارى از غذاها است در قرآن مجيد آيات زيادى است كه بطور عموم نام ميوه ها را برده، و آنها را دليل بر عظمت آفريدگار قرار داده، و بعضى آيات از ميوه مشخص نامبرده است.


از آياتى كه بطور عمومى و خصوصى نام ميوه ها را بر ده اين آيه است.


(و هو الذى انشا جنات معروشات و غير معروشات، و النخل و الزرع مختلفا اكله و الزيتون و الرمان متشابها و غير متشابه كلوا من ثمره اذااثمر)


خداوند آفريد باغهايى كه نيازمند به داربست است، و باغهايى كه نيازمند به آن نيست و نيز آفريد خرما و بذرهايى كه از جهت خوراك متفاوتند، و بوجود آورده زيتون و انار كه برخى شبيه به هم، و بعضى بى شباهت به يكديگرند، و هرگاه ميوه و ثمره آنها رسيد از آنها بهره بردارى كنيد.


در اين آيه، از خرما، دانه‌هاى زراعتى (گندم، جو و برنج…) زيتون و انار نامبرده شده، ضمنا بايد دانست ميوه‌هايى كه در قرآن نام آنها برده شده از نظر خاصيت غذايى با بعضى ديگر از ميوه ها قابل مقايسه نيستند.


اهميت ميوه ها در نظر پيشواى اسلام پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم بقدرى زياد بوده كه در روايتى چنين آمده است:


كان رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم اذا اتى بفاكهة حديثة قلبها و وضعها على عينيه و يقول: اللهم اريتنا اولها فارنا اخرها.


وقتى ميوه تازه‌اى براى پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم مى‌آورند آنرا مى‌بوسيد و بر دو چشم خويش مى گذارد و مى فرمود: بار خدايا. ابتداى آمدن اين ميوه را به ما نشان دادى اواخر اين ميوه را نيز به ما نشان ده.


از اين روايت دو مطلب استفاده مى شود:


1 – احترام به نعمتهاى خداوند، زيرا قدرت و علم خداوند در يك ميوه كاملا نمايان است كه از چوب خشكى با گذشت چند ماه ميوه اى با طراوت، زيبا خوش رنگ و معطر بوجود مى‌آورد.


2 – عظمت و اهميت ميوه از نظر مواد خوراكى و غذايى و تأثيرى كه در سلامت و حفظ جوانى انسانها دارد…


بهتر است نقش ميوه در سلامت انسانها را از زبان يك پزشك غذا شناس بشنويم.


دكتر (اتو كارك) مى گويد:


هر پولى كه به مصرف خريد ميوه ها برسانيد، سرمايه اى است كه بخوبى حفظ شده و مقاومت ما را در مق
ابل بيماريها افزايش مى دهد، شما ميگوئيد ميوه ها گران هستند من از شما مى پرسم دواها چطور؟


ادامه دارد…


منبع: اسلام پزشك بدون دارو


www.taha-teb.com

به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید