در دوران بلوغ به علت تغییرات هورمونی و ترشح هورمونهای جنسی، پیاز مو، غدد چربی و غدد عرق اكرین و اپوكرین در محلهای ویژه ای از بدن به رشد بیشتری رسیده وفعالتر میشوند و بروز دانه های غرور جوانی ممكن است اتفاق بیا
فتد.یكی از تغییرات چشمگیر دیگر كه در دوره نوجوانی در پوست بروز میكند ظاهر شدن تعدادی خالهای رنگدانه است كه معمولترین آنها كك ومك میباشد كه به علت عدم انتشار یكنواخت ملائین درسطح پوست وتجمع آن درنقاط ویژه ای تظاهر میكنند.
به طور متوسط، نوجوانان سفید پوست ممكن است ۱۵تا ۲۰ عدد از این خالها روی بدنشان پیدا شود. و معمولا بعد از دوره نوجوانی دیگر حال جدیدی ظاهر نمی شود. كك ومك كه دانههای كوچك قهوه ای رنگی هستند معمولاً در نواحی كه در برابر اشعه آفتاب قرار میگیرند ظاهر میشوند.
یكی دیگر از مشكلات پوستی كه در دوره نوجوانی بروز میكند جوشهای غرور است كه ۹۰ درصد پسرها و ۸۰ درصد دخترها را مبتلا میسازد. در یك سوم نوجوانان دختر این دانهها یك هفته قبل ازقاعده شدن ظا
هر میشوند. بروز جوشهای غرور جوانی به علت فعالیت شدید غدد چربی است كه بوسیله هورمون اندوژن تحریك میشوند. این جوشها ابتدا به صورت نقطه سفید رنگی هستند كه به علت خشك شدن چربی مترشحه در مجاری غدد چربی پوست ایجاد میشوند.
پس از مدتی در اثر فشار مواد كراتینی مجاری باز شده و مواد داخل آن در اثر اكسیداسیون سیاهرنگ شده وچنانچه شرایط برای توسعه آنها مناسب باشد به صورت پابول، پوستول و بالاخره دراثر عوامل میكروبی به صورت جوش برجسته التهابی خود نمایی میكند. محل معمولی این جوشها بیشتر درصورت است، ولی در قسمت بالای قفسه سینه، پشت شانهها وروی شانهها هم بروز میكنند. غیر از تغییرات هورمونی عوامل دیگر مانند اضطراب، عوامل شیمیایی (فنوباریتال،ایزونیازید وفنی توئین) ممكن است سبب بروز جوشها و تشدید آنها شوند. برای پیشگیری از عفونی شدن این جوشها، بهترین روش رعایت اصول بهداشتی است، مانند: استحمام روزانه و شستشوی پوست صورت با آب گرم وصابون (بخصوص شبها قبل از خواب)، محافظت از باد، آفتاب، گرد و خاك و… اگر چه توصیه میشود كه رژیم غذایی در بهبود این جوشها نقش دارد ولی محدودیت غذایی توصیه نمیشود بلكه بهتر است به نوجوانان آموزش داده شود كه خود دقت كنند و متوجه شوند كه چه غذایی سبب ازدیاد جوشها میشود تا از خوردن آنها پرهیز كنند.
خارج كردن چربی درون دانهها با دستهای تمیز و گاز ضد عفونی توأم با فشاری نرم و آرام پیشنهاد میشود. وسایل استحمام حوله صورت، تیغ یا ماشین ریش تراش باید ویژه و شخصی باشد. لباس زیر هر روز تعویض، شسته و اتوكشی شود.
از دستكاری وبازی كردن با جوشها مطلقاً خود داری شود. ورزش كردن، تفریح در هوای پاك وتمیز، استراحت كردن بهاندازه كافی در پیشگیری از بروز جوشهای غرور مؤثر است. پرهیز از سیگار كشیدن وسایر سرگرمیهای غیر بهداشتی در سلامت پوست و حفظ زیبایی و درخشندگی پوست صورت نقش اساسی دارند. پایبند بودن به دین وخدای بزرگ به انسان شكیبایی و اعتماد به نفس میدهد از عصبانیت و نگرانیها و فشارهای روانی كه عاملی برای بروز جوشهای غرور هستند، جلوگیری میكند. چنانچه جوشهای غرور به حالت التهابی بروز كنند. ممكن است درمان با آنتی بیوتیك (تتراسیكلین) به صورت دوره ای، كورتیكو استروئید، تزریق در ضایعهها، جراحیهای كوچك لازم باشد.
http://noorportal.net