ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

احکام متفرقه روزه/4

فهرست مطالب

477 – اگر غسلی بر گردن من باشد و یادم برود و نماز بخوانم و روزه بگیرم، آیا باید نمازها را قضا کنم؟
پاسخ – اگر غسلی بر گردن شما بوده و انجام نداده اید، باید نمازها را قضا کنید ولی روزه های تان درست است


486 – روزه هایی که در دوران نوجوانی قضا شده است را چگونه جبران کنیم؟
پاسخ – باید قضای روزه ها را بجا بیاورید و بخاطر تاخیر هم باید یک مد طعام یا فدیه به فقیر بدهید.


503 – آیا مبلغ ریالی کفاره ی روزه مشخص است؟
پاسخ – کفاره ی روزه باید طعام باشد که باید هر روز یک مد طعام معادل 750 گرم برنج یا نان یا ماکارانی به فقیر داده بشود. بعضی از مراکز یا دفاتر مراجع تقلید هستند که پول کفاره را می گیرند و آنرا به طعام تبدیل می کنند و به فقیر می دهند. بعضی از مراکز الان حدود هفت صد تومان می گیرند. پس نمی شود پول به فقیر داد مگر اینکه فقیر مورد اعتماد باشد و پول را به طعام تبدیل کند.


515 – آیا در سفر می توان روزه ی مستحبی گرفت؟
پاسخ – خیر. البته چند استثنا دارد. فردی به حج می رود و باید قربانی کند ولی پول ندارد یا حیوانی با شرایط پیدا نمی کند که آنرا قربانی کند، این فرد باید سه روز در همانجا روزه بگیرد و هفت روز هم بعد از بازگشت باید روزه بگیرد. آن سه روز با اینکه شخص مسافر است روزه اش صحیح است. با اینکه این روزه واجب است ولی صحیح است و جزو موارد استثنا است. اگر کسی نذر کند که در سفر روزه ی مستحب بگیرد می تواند روزه بگیرد. البته شرطش این است که روزه ی قضا بعهده اش نباشد. در مدینه برای برآوردن حاجت، سه روز روزه گرفتن مستحب است بعضی از فقها می فرمایند که احتیاط آن است که چهارشنبه، پنجشنبه و جمعه باشد. این سه روز روزه ی مستحب را مسافر هم می تواند بگیرد.
516 – روزه های قضا که باید سی روز پست سر هم باشد برای خانم ها که عذر شرعی دارند چگونه است؟
پاسخ – اگر بین روزه ها عذر شرعی پیش آمد اشکالی ندارد و بقیه آنرا بعد ازعذر شرعی می توان گرفت.


527 – من ده تا ماه رمضان را روزه نگرفته ام. الان باید چکار بکنم؟
پاسخ – شما باید به تعداد روزهایی که روزه نگرفته اید قضای آنرا بجا بیاورید. برای هر روز یک مد طعام می پردازید و برای کفاره هم سوال کنید که بر شما واجب است که کفاره بدهید یا خیر


537 – در مورد کفاره ی روزه توضیحاتی بدهید.
پاسخ – اگر کسی عذر داشته و روزه های ماه مبارک رمضان را بجا نیاورده است بعد از ماه رمضان باید قضای آنرا بجا بیاورد و احتیاط این است که روزی یک مد طعام معدل 750 گرم طعام به فقیر بپردازید. اگر کسی از سالهای گذشته روزه ی قضا داشته باشد باید فدیه هم پرداخت بکند که بعنوان تاخیر روزه است.


574 – من وقتی به سن تکلیف رسیدم نتوانستم روزه بگیرم و سال بعد روزه گرفتم. آیا الان می توانم کفاره ی آنرا بپردازم؟
پاسخ – اگر شما تا سال بعد بخاطر بیماری یا ضرر نتوانستید قضای روزه را بجا بیاورید، قضای روزه ساقط است و شما باید روزی یک مد طعام به فقیر بپردازید ولی اگر می توانستید در طول سال قضای روزه را بجا بیاورید و این کار را نکردید باید قضای روزه را بگیرید و روزی یک مد طعام را هم بپردازید ولی کفاره ی شصت تایی بر شما واجب نیست.


579 – من مقداری از روزه هایم را گرفته ام ولی بقیه اش را نتوانستم بگیرم. برای بجا آوردن قضای آن باید چکار کنم؟
پاسخ – شما تا پیش از ماه رمضان
سال آینده قضای روزه ها را بجا بیاورید و کفاره هم ندارد. اگر نگرفتن روزه بخاطر بیماری بوده است و تا ماه رمضان سال آینده نتوانستید قضای آنرا بجا بیاورید، قضای روزه ساقط است و باید روزی یک مد طعام به فقیر بپردازید.


584 – من نوجوان هستم. آیا من می توانم یک روز درمیان روزه بگیرم؟
پاسخ – اگر منظور ایشان روزه ی قضا است اشکالی ندارد ولی اگر شما مکلف باشید که درماه رمضان روزه بگیرید و بتوانید هر روز را روزه بگیرید نباید بین آن فاصله بیندازید ولی اگر کسی واقعا ناتوان است، فاصله انداختن بین روزه ها اشکالی ندارد.


622 – در شهر ما فقیری نیست که به نان شب محتاج باشد که ما به آن کمک کنیم. آیا ما می توانیم کفاره روزه ی خود را به کمیته ی امداد بدهیم؟
پاسخ – فقیر از نظر فقهی کسی است که نمی تواند هزینه ی زندگی اش را تامین کند و درآمدش کم است. اگر شما اطمینان دارید که آنها این کفاره را به مصرف فقیر می رسانند و شما تاکید کنید که این کفاره ی روزه است، می توانید کفاره را به کمیته ی امداد بدهید یا طعام را به آنها تحویل بدهید تا آنها مستقیم به آنها بپردازند.


634 – من در تابستان نتوانستم طاقت بیاورم و روزه ام را خوردم. الان باید آن را چطور جبران کنم؟
پاسخ – اگر شما در بین روز، بی تاب شدید و روزه تان را خوردید، این روزه قضا دارد و باید قبل از ماه رمضان آینده قضای این روزه را بجا بیاورید. اگر این روزه مربوط به سالهای قبل است، علاوه بر بجا آوردن روزه ی قضا، باید یک مد طعام هم به فقیر می پردازید.


643 – اگر ما نیت روزه ی قضای ماه رمضان را بکنیم، آیا می توانیم روزه را نگیریم؟
پاسخ – اگر فردی مثلا ده تا روزه ی قضا دارد و شش ماه هم وقت دارد که روزه بگیرد، اگر نیت روزه بکند و تا قبل از ظهر روزه اش را بخورد اشکالی ندارد. ولی اگر بعد از ظهر روزه اش را بخورد، هم گناه کرده است و هم روزه اش کفاره دارد. کفاره ی آن ده مُد طعام است که باید به فقیر بپردازند. اگر نتوانست که این کار را انجام بدهد باید سه روز روزه بگیرد. حالا اگر فرد ده روز روزه ی قضا دارد و ده روز هم به ماه رمضان مانده است، احتیاط این است که روزه اش را باطل نکند.


672 – اگر انسان مجبور به استفاده از دارو باشد آیا روزه اش درست است؟
پاسخ – اگر داروی انسان خوردنی باشد مثل قرص، روزه باطل می شود ولی انسان با خوردن دارو گناه نکرده است. ولی بعدا باید قضای این روزه را بجا بیاورد


673 – من نمی دانم سه یا چهار روز، روزه ی قضا دارم. تکلیف چیست؟
پاسخ – شما باید سه روز، روزه ی قضا را بجا بیاورید. و احتیاط آن است که چهار روز روزه بگیرد تا مطمئن بشوید که روزه ی قضایی برگردن شما نیست.


740 – آیا برای گرفتن روزه حتما باید قبل از آن نیت کنیم؟
پاسخ – خیر. همین که شما تصمیم دارید ف
ردا را روزه بگیرید، این خودش نیت است. نیت آن اخلاص است.


824 – آیا کفاره روزه قضا موجه برعهده ی پدر یا شوهر است؟
پاسخ – کفاره همیشه واجب نیست. کسی که قضای روزه را بجا بیاورد کفاره ی روزه بر او واجب نیست. اگر کفاره واجب شد برعهده ی خود فرد است. اگر فرد به هرمقدار که توانست کفاره را می پردازد. پس کفاره روزه ی زن هم بر عهده ی شوهر نیست. خانم ها در خانه کارهایی می کنند که وظیفه ی آنها نیست ولی ثواب می برند. و بر شوهر هم واجب است که مزد شما را بپردازد.


826 – آیا کسی که روزه ی قضا دارد می تواند روزه ی مستحبی بجا بیاورد؟
پاسخ – خیر. کسی که روزه ی قضا دارد نمی تواند روزه ی مستحبی بجا بیاورد.


83
0 – من نتوانسته ام روزه های قضای سال گذشته ام را بجا بیاورم زیرا سال بعد باردار شدم. آیا این روزه ها کفاره دارد؟


پاسخ – شما باید روزه های قضا را بجا بیاورید و به نظر بعضی از فقهاء برای هر روز، یک مد طعام به فقیر بپردازید. روزه هایی که مربوط به سال قبل است و در آن تاخیر شد است یک کفاره ی تاخیر هم دارد. اگر شما نمی توانید کفاره را بپردازید می توانید هر مقدار که دارید بپردازید یا بعدا که مالی داشتید آنرا بپردازید.
817 – من راننده هستم. یکی از کلیه های من سنگ ساز است. آیا من باید روزه بگیرم؟
پاسخ – پزشکان می گویند: فردی که کلیه اش سنگ ساز است باید آب زیادی بخورد. ممکن است که شخصی بتواند قضای روزه ها را بگیرد و در شب آب زیادی مصرف کند. شما باید با پزشک متخصص مشورت کنید. اگر روزه برای کلیه شما ضرر دارد واجب نیست که روزه بگیرید ولی اگر می توانید قضای روزه ها را بجا بیاورید.
869 – کسی که خودش روزه ی قضا دارد آیا می تواند روزه ی قضای پدرش را بگیرد؟

پاسخ – بله. فردی که خودش روزه ی قضا دارد می تواند روزه ی قضای پدرش را بجا بیاورد. اگر فرد قضای روزه ی سال گذشته را دارد و زمانی هم برای گرفتن روزها ندارد اول باید روزه ی قضای خ
ود ش را بجا بیاورد. در فتواها داریم: فردی که خودش روزه ی قضا دارد نمی تواند روزه مستحب بجا بیاورد.
 من یک نوجوان هستم. آیا من می توانم یک روز در میان روزه بگیرم؟
پاسخ – اگر شما مکلف باشید و بتوانید روزه ی ماه مبارک رمضان را پشت سر هم روزه بگیرید، نباید بین آن فاصله بیندازید ولی اگر کسی ناتوان است و نمی تواند پشت سر هم روزه بگیرد، اشکالی ندارد که بین روزه هایش فاصله بیندازد.
من از اول جوانی بیشتر روزه های قرضی ام را نگرفته ام. من در نوجوانی به ظاهر روزه می گرفتم ولی کمی آب هم در دهانم می کردم و می خوردم. تکلیف من چیست؟
پاسخ – هر کاری باید در وقت خودش انجام بشود مثل نماز و روزه. اکثر کسانی که در زمان توانایی و جوانی، تکالیف را انجام نمی دهند بعدا پشیمان می شوند. زیرا وظیفه بر عهده شان است. پس تا وقتی شما توانایی دارید تکالیف تان را انجام بدهید. شما باید قضای روزه ها را بجا بیاورید. اگر شما توانایی روزه گرفتن ندارید،باید وصیت کنید که بعدا روزه ی قضا را بجا بیاورند و یا به پسرتان بگویید که آنها را بجا بیاورد. در مورد تاخیر بجا آوردن قضای روزه شما باید فدیه (750 گرم غذا به فقیر) بپردازید. اگر شما عمدا روزه تان را باطل کرده اید باید کفاره هم بپردازید.
 اگر ما عمدا روزه نگیریم، چه مقدار باید کفاره بپردازیم؟
پاسخ – اگر شما عذری داشته اید و روزه نگرفته اید، الان قضای آنرا بجا می آورید و این کافی است. اگر شما عمدا روزه نگرفته اید، علاوه بر قضا،کفاره هم دارد که یا باید شصت روز روزه بگیرید یا به شصت فقیر غذا بدهید.
 آیا فرد دیگری می تواند کفاره ی روزه ی ما را بپردازد؟
پاسخ – بله. فرد می تواند وکالت بدهد که کفاره ی روزه اش را فرد دیگری بپردازد.
vs
 کار من خیلی سخت است و وقتی روزه می گیرم نمی توانم کار کنم. تکلیف من چیست؟
پاسخ – در ماه مبارک رمضان شما برای روزه گرفتن باید یک برنامه ریزی داشته باشید. روزه گرفتن ماه مبارک رمضان یک واجب شرعی است و با داشتن ضعف نمی توان روزه خواری کرد. شما باید در ماه رمضان کار کمتری بکنید تا بتوانید روزه بگیرید. اگر فرد باید این کار سخت را در ماه مبارک مضان انجام بدهد، روز را با روزه داری شروع کند و در وسط روز اگر نتوانست روزه را ادامه بدهد، افطار کند و بعد قضای آنرا بگیرد. اگر می تواند با مسافرت رفتن روزه اش را بخورد یعنی قبل از ظهر تا چهار فرسنگ شرعی برود و روزه اش را بخورد و برگردد. باید روزه خواری طوری باشد که عمدی نباشد.
 من سال گذشته چند روز مسافرت بوده ام و نتوانستم روزه ام را بگیرم و در طی سال هم نتوانستم قضای آنرا بجابیاورم. تکلیف من چیست؟
پاسخ – شما باید قضای روزه ها را در طی سال بجا بیاورید و چون تاخیر شده است علاوه بر قضا باید فدیه هم بپردازید یعنی برای هر روز روزه 750 نان،جو یا خرما به فقیر بپردازید.
شوهر من چشمش را عمل کرده است، وقتی روزه می گیرد فشارچشمش بالا می رود. آیا ایشان باید در ماه رمضان روزه بگیرند؟
پاسخ – تشخیص به خود ایشان برمی گردد. اگر روزه برایش ضرر دارد و بینایی چشمش کم می شود یا دردش شدت می گیرد یا بیماری عود می کند روزه بر ایشان واجب نیست. اگر تشخیص ایشان این باید که روزه برایش ضرری ندارد باید روزه بگیرد. اگر ایشان نمی توانند تشخیص بدهند باید نظر پزشک متخصص مورد اطمینان را قبول کنند.
 من روزه م
ی گیرم ولی نمی دانم به سن تکلیف رسیده ام یا خیر. راهنمایی بفرمایید.

پاسخ – اگر شما طبق شناسنامه،چهارده سال و هشت ماه شمسی سن دارید، شما مکلف هستید اما اگر چهارده سال و هشت ماه قمری است شما هنوز تکلیف نشده اید و چهار ماه دیگر باقی مانده است.
 بخاطر اعتیاد صبح ها نمی توانم برای نماز از خواب بیدار بشوم، چکار کنم؟
پاسخ – شما باید اعتیادتان را با مشاوره و پزشک ترک کنید.
 اگر در نماز چشم های مان را ببندیم اشکال دارد؟
پاسخ – خیر. بستن چشم در نماز کراهت دارد و ثواب نماز کم می شود. ولی اگر کسی با بستن چشم، حواسش پرت نمی شود می تواند این کار را بکند.
 من نماز را صحیح می خوانم ولی هنگام نماز فکرم درجای دیگری است، چکار باید کرد؟
پاسخ – راههای مختلفی برای تمرکز حواس وجود دارد. انسان باید به معانی نماز توجه داشته باشد و بداند که با خدا صحبت می کند. مهم این است که وقتی شما متوجه شدید که حواستان پرت است دوباره به نماز برگردید. اگر انسان در نماز حواسش پرت بشود، نمازش صحیح است و این نماز قضا ندارد. اما در روایت داریم: همان مقداری از نماز قبول است که انسان حواسش جمع بوده است.
 آیا روزه بر زن باردار واجب است؟
پاسخ – بله مگر اینکه روزه گرفتن برای خودش یا جنین او ضرر داشته باشد.
 آیا ریختن قطره در گوش روزه را باطل می کند؟
پاسخ – ریختن قطره در گوش روزه را باطل نمی کند مگر اینکه قطره به حلق برسد وعمدی باشد. اگر طرف قطره در گوشش ریخت و قطره به حلقش رسید، روزه اش باطل نیست ولی کسی که می داند قطره به حلق می رسد نباید زیاد بریزد مگر در هنگام ناچاری.
 آیا ما در اسلام روزه ی سکوت داریم؟
پاسخ – بله، این از روزه های حرام است. این نوع روزه در قبل از اسلام بوده است و فرد به قصد روزه داری با کسی حرف نمی زده است. این کار در دین اسلام نهی شده است. اگر شما قصد صحبت نکردن نداشتید و موقعیت هم پیش نیامد که حرف بزنید اشکالی ندارد.
 آیا در ماه رجب می توان روزه ی قضا گرفت؟
پاسخ – بله. در این ماه ر
وزه گرفتن ثواب بیشتری دارد و شما از ثواب های این ماه هم بهره می برید.
 شوهر من با روزه گرفتن مخالف است و وقتی در خانه باشد کاری می کند که من روزه ام را باز کنم. تکیلف من چیست؟
پاسخ – شما تا آنجا که می توانید به وظیفه تان عمل کنید و اگر ایشان شما را وادار به خوردن روزه کرد، شما گناه نکرده اید و بعدا قضای آنرا بجا بیاورید. شما او را امر به معروف و نهی از منکر کنید.
چون چشم های من ضعیف بود من روزه نمی گرفتم ولی دکتر می گوید که روزه گرفتن برای شما اشکالی نداشته است. تکلیف روزه هایی که نگرفته ام چیست؟

پاسخ – آن مدتی که شما روزه نگرفته اید و فکر می کردید که روزه برای شما ضرر دارد، کفاره ندارد و شما گناهی هم مرتکب نشده اید ولی برای احتیاط قضای آن روزه ها را بجا بیاورید. و اگر توانایی مالی دارید بخاطر تاخیر قضای روزه ها، یک مد طعام(750 گرم نان، خرماو برنج) برای هر روز به فقیر بپردازید.
 پر کردن و کشیدن دندان هنگام روزه چه حکمی دارد؟
پاسخ – اگر فرد مواظبت کند و چیزی نخورد و از حلقش پایین نرود، روزه اشکالی ندارد. اگر ضرورت ندارد بهتر است که این کار را بعد از زمان روزگی انجام بدهد.
 آیا می شود پول کفاره ی روزه را نان گرفت؟
پاسخ – در کفاره روزه حتما باید طعام داده بشود (گندم آرد نان برنج ). اگر پولی به فردی بدهید و مطمئن باشید که نان می خرد اشکالی ندارد.
زمانی که من روزه می گیرم حالت وسوسه ای در من بوجود می آید که روزه ات را بخور. راهنمایی بفرمایید.
پاسخ – اگر این وسوسه ها به ذهن شما می آید، به آن اعتنا نکنید. بعد از مدتی این وسوسه های شیطانی از بین می رود و شما به حالت عادی خودتان بر می گردی
د.
 چشم دختر من خیلی ضعیف است و دکتر می گوید که نباید روزه بگیرد. آیا او باید قضای روزه هایش را بگیرد؟
پاسخ – اگر ایشان بخواهد بعد از ماه مبارک رمضان قضای روزه هایش را بجا بیاورد و باز برای چشمش ضرر دارد یا بیماری شدت پیدا می کند، قضا لازم نیست ولی اگر در روزهای زمستان یا بصورت تکی می تواند روزه بگیرد باید قضای روزه ها را بجا بیاورد.
 آیا روزه بر بیمار واجب است؟
پاسخ – ما این حکم شرعی را نداریم که روزه بر بیمار واجب نیست. شخص بیماری که روزه برای او ضرر دارد روزه براو واجب نیست. اگر فرد نمی تواند تشخیص بدهد که روزه برایشان ضرر دارد یا خیر، می تواند به پزشک متخصص مورد اطمینان مراجعه کند و از ایشان سوال کند. اگر پزشک، تشخیص را به خود شخص واگذار کرد، فرد باید ببیند که روزه برایش ضرر دارد یا خیر.
من کشاورز هستم و بخاطر گرما نتوانستم روزه بگیرم. تکلیف چیست؟
پاسخ – با اینکه کار کشاورزی زحمت دارد انسان باید برای واجباتش برنامه ریزی داشته باشد. روزه تکلیف واجب است. اگر کسی روزه گرفت و در بین کار طاقت نداشت که روزه را ادامه بدهد می تواند روزه را افطار کند و گناهی هم نکرده است و بعدا باید قضای آنرا بجا بیارود. فرد نمی تواند بخاطر گرما از اول روزه نگیرد.
 من دیابت دارم و وقتی روزه می گیرم ضعف بر من غلبه می کند، تکلیف چیست؟
پاسخ – اگر روزه برای بیماری شما ضرر دارد و بیماری شما شدت پیدا می کند، روزه بر شما واجب نیست. اگر کسی بتواند یک روز درمیان روزه بگیرد این کار را انجام بدهد.
اگر هنگام روزه از دهان ما خون بیاید تکلیف چیست؟
پاسخ – باید خون را بیرون بریزید و عمدا آنرا نخورید ولی اگر خون بی اختیار خورده شود روزه باطل نیست.
 فردی که بیماری تنفسی دارد، اگر در هنگام روزه از اسپری استفاده کند آیا روزه اش باطل است؟
پاسخ – اگر این اسپری صرفا گاز وهوای فشرده است و مایع در آن نیست، این روزه را باطل نمی کند یا اگر چیزی خورده نشود روزه باطل نمی شود. اما اگر در آن مایعی باشد که باید به ریه برسد، ایشان می توانند از اسپری استفاده کنند ولی روزه ی ایشان صحیح نیست و ب
اید بعد از ماه رمضان روزه ها را بجا بیاورند.
 کسی که روزه ی مستحب می گیرد و فردی به او تعارف می کند و فرد روزه اش را می خورد آیا ثواب روزه را می برد؟

پاسخ – وقتی شما دعوت فردی را قبول می کنید و روزه ی مستحبی خودتان را می خورید هم ثواب روزه را می برید و هم ثواب اجابت دعوت مومن را می برید. و بعد از آن می توانید غذای دیگری هم بخورید.


http://ch3.ir

به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید