ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

چیستی و جبران غیبت

آيا هر حرف زدن در مورد کسي غيبت است و در اين صورت چگونه مي شود آن را جبران کرد؟


هر سخن گفتني غيبت نيست. غيبت اين است كه در غياب برادران و خواهران مسلمان چيزي بگوييد كه اگر به گوش آنها برسد, ناراحت شوند. بنابراين اگر كلامي گفته شود كه از اين قبيل باشد, غيبت و گناه كبيره است اما اگر گفتن كليات باشد, بدون اين كه اسم شخصي مطرح و به كسي توهين شود, اشكال ندارد.

در پاسخ شما بايد حقيقت و معناي سه واژه روشن شود: 1- انتقاد, 2غيبت , 3- تهمت . انتقاد گفت وگو راجع به عملكرد و موضع گيري هاي يك مسئول همراه با نقد و ديد اصلاح طلبانه است .
به عبارت ديگر جدا نمودن خوب و بد عملكرد شخص و شرح محاسن و معايب کاري وي را به عنوان يک شخصيت حقوقي انتقاد گويند. و از آن جا كه مسئولان در قبال مردم و جامعه بايد پاسخ گو باشند, انتقاد از آنان اشكالي ندارد; اما غيبت ذكر معايب شخص مومن است كه ربطي به شخصيت حقوقي يا عملكرد كاري آنها ندارد. تهمت نيز افترا بستن به ديگران است; يعني, كاري را كه وي انجام نداده و مرتكب نشده است به وي نسبت دهيم; چه آن كار و عمل مربوط به زندگي شخصي او باشد و چه مربوط به شخص و مسئوليتش .
گفتني است كه حكم غيبت و تهمت حرمت است . ولي غيبت در موارد خاصي جايز شمرده شده است از جمله:


الف) در مقام مشورت نظير ازدواج.


ب) طرف متجاهر به فسق باشد; يعني , هيچ گونه پروايي نداشته باشد كه علنا به گناه و معصيتي دست بزند در خصوص گناه علي او.


ج) ممكن است فردي را براي سمتي نظير نمايندگي يا رياست قسمتي خاص, نامزد نموده و مورد بحث قرار دهند. در اينجا انسان مي تواند اگر نقطه ي ضعفي را اطلاع دارد كه خداي ناخواسته با پيدا كردن آن سمت, به اسلام و انقلاب ضربه مي زند, به مسئولين گوشزد كند.


د) فرض بفرماييد بيماري است كه نمي خواهد بعضي از اسرارش نزد طبيب فاش شود و از طرفي چاره اي نيست و طبيب براي معالجه بايد بداند. در اينجا نيز مي توان علي رغم خواست بيمار, پزشك معالج او را در جريان امر قرار داد.
براي جبران در صورتي که طرف ناراحت نمي شود و مفسده ديگري در کار نيست از شخص غيبت شده طلب حلاليت کنيد و در صورتي که مفسده ديگري ممکن است اتفاق بيافتد, اين کار لازم نيست و همين مقدار که استغفار کنيد و نزد کساني که از آن شخص غيبت کرده ايد, اعاده حيثيت نماييد. موفق باشيد


http://akhlagh.net

به این مطلب امتیاز دهید
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید