ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

چگونه با ادای نماز پوزه شیطان را به خاک بمالیم؟

فهرست مطالب

اهل سنت معتقدند وقتی آفتاب طلوع و غروب می کند میان دو شاخ شیطان است، این زمان ناپاک و شیطانی است و انسان نباید در آن عبادت کند. امام در توقیعی این اعتقاد خرافی را پاسخ می دهند.


احادیثی که از معصومین(ع) به ما رسیده است، در یک تقسیم بندی به دو دسته مشافهه ای (احادیثی که از طریق گفت و شنود افراد با امام به ما رسیده) و مکاتبه ای (احادیثی که از طریق دست نوشته امام یا سؤال و جواب کتبی افراد با امام به ما رسیده) تقسیم می شوند. به پاسخ های کتبی امام به سؤالاتی که از ایشان شده است، توقیع گفته می شود. بنایراین توقیعات ازجمله احادیث مکاتبه ای هستند و کیفیت اطمینان از آنها که آیا از امام زمان(عج) رسیده است یا نه؟ عینا همانند کیفیت اطمینان به احادیثی است که از سایر ائمه(ع) به ما رسیده است.
در این فرصت با کارشناسی پژوهشگران حوزه مهدویت به بررسی و تحلیل توقیع وارد شده از ناحیه مقدس امام عصر(عج) می پردازیم.
حجت الاسلام جواد جعفری، عضو هیأت علمی و معاون پژوهش مؤسسه آینده روشن(پژوهشکده مهدویت) در تفسیر توقیع 49 صادر شده از محضر مبارک امام عصر(عج) جلد دوم کتاب “کمال الدین” نوشته مرحوم شیخ صدوق بیان می کند:
شیخ صدوق در کتاب کمال الدین می گوید: این توقیعی است که فردی به نام محمدبن احمد شیبانی برای من نقل کرده که علاوه بر آن علی بن احمد بن محمد دقاق و حسین بن ابراهیم بن احمد بن هشام و همچنین علی بن عبدالله وراق گفتند این نامه را فردی به نام محمدبن جعفر اسدی نقل کرده و او همان کسی است که نامه نوشته به امام و وقتی که جواب نامه را گرفته، به چند نفر نشان داده است و آنها هم به شیخ صدوق نشان داده اند.
محمدبن جعفر اسدی گفته است: ازجمله چیزهایی که ازسوی شیخ ابی جعفر محمدبن عثمان نایب دوم امام زمان(عج) به دست من رسید، این نامه است. من سوال هایی را از اما
م پرسیده بودم و امام پاسخ این سوالات را از طریق نایب دوم به دست ما رساندند.
یکی از این سوالات یک سوال اعتقادی است. مبنی بر اینکه بعد از خواندن نماز صبح تا طلوع آفتاب نماز خواندن جایز نیست. همچنین بعد از خواندن نماز مغرب تا غروب آفتاب خواندن نماز جایز نمی باشد.
این سوال از یک اعتقاد خرافی ایجاد شده است. اهل سنت معتقدند وقتی آفتاب طلوع و غروب می کند میان دو شاخ شیطان است، این زمان ناپاک و شیطانی می باشد و انسان نباید در آن عبادت کند.
امام در پاسخ می فرمایند:
و اما آنچه از من پرسیدید، برای نماز هنگام غروب و طلوع خورشید اگر حقیقت آن چنان باشد که آنها می گویند که آفتاب از بین دو شاخ شیطان طلوع و غروب می کند، چیزی دماغ شیطان را به خاک نمی مالد که بهتر از نماز باشد.
امام ادامه می دهند:
پس نماز بخوان و پوزه شیطان را به خاک بمال و اشکال ندارد که نماز مستحبی نیز بخوانید که اگر وقت شیطانی باشد، نماز بهترین حمله به شیطان است.
این توقیع اولا خرافات را نفی می کند و ثانیا اهمیت نماز را مطرح می نماید. همچنین قانون کلی را یادآور می شود که در تمام لحظات توجه به خداوند بهترین کار است. این القاء برای جوانان که اگر گناه کردی راه توبه بر تو بسته است، یکی از نیرنگ ها و شبهات شیطانی است، این توقیع سیلی محکمی به صورت شیطان می باشد که نشان می دهد، اگر گناه کردی در همان حال توبه کن و به سوی خدا روی بیار.
یکی دیگر از سوالات بحث فقهی است مبنی بر اینکه آیا کسی که جایی را وقف اما
م می کند، می تواند زمانی که خودش محتاج شد، آن را پس بگیرد که امام پاسخ می دهند:
تا مادامی که مال را تسلیم نکرده باشد و به وکیل و وزرای امام نداده باشد، صاحب اختیار است اما اگر به ماموران وقف و تسلیم کرد، دیگر نمی تواند برگرداند.
امام در پاسخ به سوال دیگری می فرمایند:
اما سوالی که پرسیده بودی در رابطه با امر کسی که حلال می داند امر ما را و از آن استفاده می کند بدون اجازه ما، بداندکه مورد لعن ما قرار خواهد گرفت و ما دشمنان او خواهیم بود تا روز قیامت.
همانطور که پیامبر اسلام فرمودند: هرکس از خاندان من چیزی را بر خودش حلال بشمرد. در چیزی که حرام است، او مورد لعن من پیامبر است و از زبان هر پیامبری بر او لعن می شود، هر کس به ما ظلم کند ازجمله ظالمین است و مورد لعنت خداست.
یکی دیگر از سوالات این توقیع این است که اگر در جلوی کسی که نماز می خواند، آتش روشن است و عکسی باشد چه حکمی دارد که امام در پاسخ فرمودند:
مردم در این مورد مختلف هستند، اگر کسی که نماز می خواند از فرزندان بت پرستان و آتش پرست ها نباشد، جایز است. اما اگر کسانی که تازه مسلمان شده باشند برای آنها جایز نیست.
آخرین سوال در این خصوص حق ماره است. مبنی بر اینکه خوردن میوه های مزارعی که وقف شماست، چه حکمی دارد؟ که امام پاسخ می دهند:
برایش جایز است. می تواند همان جا بخورد اما نمی تواند چیزی ببرد.


www.shabestan.ir

به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید