امام مهدی، وارث ویژگی های انبیا
امام مهدی (ع) وارث ویژگی های انبیاء
همانگونه که پیامبر اسلام، وارث همه خصوصیات انبیاء بزرگ الهی پیشین بوده است میراثی که به پیامبر خاتم رسیده و از ایشان برای امام زمان(عج) ذخیره شده است.
در بررسی علل و عوامل پیروزی حضرت مهدی (عج) نکات زیادی از جمله ویژگیهای آن حضرت منصور بالرعب و قیام بالسیف بود که از خصوصیات حضرت رسول الله (ص) بوده است.
میدانیم که هر پیامبری ویژگیها و معجزهای مخصوص به خود داشت که عامل پیروزی و برتری او بر مردم دیگر و حکومت زمانش بوده است که خواه عامل برتری منطق و برهان،حجت و دلیل یا قدرت ظاهری و باطنی و این عوامل تماما در وجود امام زمان(ع)متمرکز است.
آن حضرت،آخرین حجت خدا و ذخیره الهی و بقیة الله است و خداوند او را طبق مصلحت خود ذخیره کرده است برای اصلاح مردم و اداره زمان و جهان، آن هم برای قرون و اعصاریکه علوم و فنون در حد اعلای پیشرفت و تکامل خود قرار گرفته است اگر هر پیامبری برتری در آخرین جنبه پیشرفت عصرش داشت و نمیباید در آن شکست بخورد و معجزهاش معمولا در راستای علم و فنی بود که در آن عصر به حد کمال رسیده بود.
* معجزات امام زمان(ج) باید در حد اعلا و برتر از علوم و فنون زمانش باشد
معجزه و کرامت امام زمان(ع)قهرا باید در حد اعلا و برتر از علوم و فنون زمانش باشد، زیرا اگرچه او پیامبر نیست و دین جدیدی نمی آورد، ولی چون پیاده کننده هدف های همه پیامبران از آدم تا خاتم است و کاری که توسط آنان در کمال و جهانی، انجام نگرفته او به تنهائی باید انجام دهد و از پس همه مشکلات برآید و توحید و عدالت را در سراسر زمین گسترش دهد. در حدیثی آمده است «به یملاء الله الارض قسطا و عدلا بعد ماملئت ظلما و جورا» این ماموریت عظیم الهی با این گستردگی آنهم در عصر و زمانی که مشکلات بمراتب بیشتر و جنگ افزار نظامی و مسائل غلبه در دست دشمنان، زیادتر و متنوع تر و قدرت طاغوت ها و مخالفان دین فوق العاده است و نیاز به کرامت معجزه برای اثبات حقانیت آخرین حجت خداوند بیشتر است، پس طبیعی است که باید چنین حجتی از طرف خدا مجهز به عوامل پیروزی بیشتر و کرامتی زیادتر باشد و پیاده کننده اهداف انبیاء باید ویژگی های آنان را داشته باشد تا هیچ کس نتواند در میدان علمی و فنی و… برتر و بالاتر از او باشد.
* این ثمرات چیست و آن ویژگی ها کدام است؟
می دانیم که مقصود از این میراث، مال و ثروت و ماترک انبیاء نیست، بلکه نوعی از مواریث است که بسیار ارزنده تر از این ها است و آن خصوصیاتی است که هر نبیی بخاطر مقام ویژه اش در پیشگاه خداوند آن را دریافت کرده است و گوئی مدال افتخار هر نبی و رسول و ویژگی خاصی است که آن نبی را از پیامبران دیگر و مردم عصرش ممتاز و مشخص می ساخت.
همانگونه که پیامبر اسلام آخرین پیامبر وارث همه خصوصیات انبیاء بزرگ الهی پیشین بوده است میراثی که به پیامبر خاتم رسیده و از او به اوصیاء او منتقل شده است تمام آنها و حتی برخی از آنها که ضرورت بروز و ظهورش پیش نیامده همگی برای امام زمان ذخیره شده است.
نقش ا
ین میراث آن است که از یک سو حقانیت و اولویت حضرت مهدی را اثبات کند و از دیگر سو، عامل تفوق و پیروزی و غلبه بر تمامی قدرتهای زمانش است.
این مواریث ویژگی های بر دو دسته است:
قسمتی از مواریث ظاهری است که نشان هر پیامبر بوده و همواره به عنوان علامت تفوق او بشمار میرفت و قسمتی از ویژگیها معنوی بوده
اما میراث در زمینه قسمت اول:
۱-امام باقر(ع)میفرماید: «اذا ظهر القائم(ع)ظهر برأیة رسول الله (ص)و خاتم سلیمان، حجر موسی و عصا»؛ هنگامی که حضرت قائم(امام زمان) ظهور میکند پرچم مخصوص رسول الله و انگشتر سلیمان سنگ معجزه و عصای موسی (ع)با او است.
«محمدبن همام» از عبداللهبن عطا نقل میکند که گفت به امام باقر(ع) عرض کردم، شیعیان شما در عراق زیادند و سوگند به خدا همانند تو در بیت (پیامبر) کسی نیست پس چرا قیام نمیکنی؟
امام(ع)فرمود: «ما انا بصاحبکم قلت فمن صاحبنا؟ فقال انظروا من غیب عن الناس ولادته…»؛ من آن صاحب زمان موعود شما نیستم گفتم پس صاحب ما کیست؟ فرمود بنگرید آن کسی را که ولادتش از مردم مخفی مانده است».
امالی صدوق(ره)طی روایت مفصلی از ابو خالد کابلی از امام چهارم نقل میکند هنگام ظهور آنحضرت جبرئیل طرف راست و میکائیل طرف چپ و اسرافیل در جلوی او حرکت میکند و با اوست پرچم رسول خدا «قد نشرها لا یهوی بها الی قوم الا اهلکهم الله عزوجل» و این پرچم را باز میکند و به سوی هیچ قومی بحرکت در نمیآورد مگر آنکه هلاک میشوند و بر آنها پیروز میشود.
امام چهارم(ع) از امام حسین(ع) و او از حضرت علی(ع) نقل میکند که «فی القائم سنة فی سبعة انبیاء سنة من ایوب و سنة من محمد(ص) و اما من آدم و نوح فطول العمر و اما من ابراهیم فخفاء الولادة و اعتزال الناس فاما من موسی فالخوف و الغیبة و اما من عیسی فاختلاف الناس فیه و اما من ایوب فالفرج بعد البلوی و اما من محمد(ص)فالخروج بالسیف»
در امام زمان(عج) شش خصلت و هفت صفت از انبیاء بزرگ الهی وجود دارد. سنتی از آدم، نوح و ابراهیم و موسی و عیسی و محمد(ص) و سنت خصلت او از آدم و نوح، طول عمر و از ابراهیم مخفی بودن ولادتش دوری گزیدن از مردم و عصرش و از موسی ترس از قبطیان و غیبت از مردم و از عیسی اختلاف مردم(وجود) در آن و از ایوب فرج و گشایش بعد از گرفتاری و آزمایش بزرگ و اما سنت او از حضرت محمد(
ص) قیام با شمشیر است.
* ویژگیهای پرچم رسول خدا از زبان امام صادق(ع)
امام صادق(ع)طی روایت مفصلی درباره ویژگیهای پیراهن حضرت یوسف که از پارچههای بهشتی است و جبرئیل برای حضرت ابراهیم آورد،میفرماید: «… کل نبی ورث علما او غیره فقد انتهی الی آل محمد(ص)» و سپس فرمود: «امام زمان با پیراهن رسول خدا در جنگ احد و عمامه «سحاب» و ذره و شمشیر پیامبر و ذو الفقار،ظهور و قیام میکند».
عصای موسی مال حضرت آدم بود، که پیش از شعیب پیامبر بوده و او به حضرت موسی داد و اکنون نیز در ماست که به قائم ما منتقل میشود و آن چنانست که آن عصا به هرچه امر بشود انجام میدهد بر وی هرچه افکنده شود میبلعد.
درباره ویژگیهای پرچم رسول خدا از امام صادق(ع) روایتی است که میفرماید: این پرچم را جبرئیل در جنگ بدر نازل کرد و پیامبر آن را باز کرد و همان عامل پیروزی بود، سپس آن را بست و به علی(ع)داد در نزد علی بود تا روز جنگ جمل آن را گشود و خداوند پیروزی نصیب او کرد و آن پرچم پیچیده شده و نزد ماست و کسی حق بازکردن آن را ندارد مگر قائم ما وقتیکه حضرت قائم قیام کند در آن گشوده میشود، در روایت قبلی خواندیم که این پرچم به هر طرف حرکت کند پیروز است و دشمن در آن قسمت هلاک میشود.
ویژگیهای انگشتر سلیمان نیز آنست که در روایت ما آمده است که هر وقت آن را به دست میکرد، خداوند پرندگان و باد و طوفان و فرشتگان را مسخر او میساخت در اینجا به نوعی سلطه بر عوامل طبیعت اشاره است که از قرآن میفهمیم که بدان وسیله حضرت سلیمان زبان پرندگان و حیوانات را میفهمید.
از بررسی مجموع این احادیث به دست میآید که قیام حضرت مهدی(ع) علاوه بر اینکه یک قیام مقدس الهی و اصیل است،ظهور و قیام او با تمام ویژگیها و معجزات خاص انبیاء بزرگ الهی همراه است.
Shiaha.com
صفحه اصلی – موسسه قرآن و نهج البلاغه
کانال جامع دو نور در ایتا:
https://eitaa.com/twonoor
کانال جامع دو نور در تلگرام:
https://t.me/twonoor