گرچه امکان رؤیت حضرت مهدى – عجل الله تعالى فرجه – در دوران غیبت صغرى براى نوّاب خاص و برخى از شیعیان وجود داشت و گهگاه دیدارهایى صورت مى گرفت(۱)
امّا به دلیل مشکلات سیاسى، هر یک از نواب اربعه در زمان خود موظف بودند از بردن نام حضرت و افشاى محل او در سطح عمومى خوددارى ورزند.
زیرا در غیر این صورت، جان امام از سوى حکومت وقت به خطر مىافتاد. این سیاست استتار و پنهانکارى، دقیقاً بر اساس دستور و راهنمایى خود امام صورت مى گرفت.
چنانکه روزى ابتدأاً و بدون اینکه سؤالى از حضرت در این باره شده باشد، توقیعى به این مضمون خطاب به محمد بن عثمان (سفیر دوم) صادر شد:
کسانى که از اسم (من) مىپرسند، باید بدانند اگر سکوت کنند بهشت، و اگر حرفى بزنند جهنم (در انتظار آنان) است. چه، اینان اگر بر اسم واقف شوند، آن را فاش مىسازند و اگر از مکان آگاه شوند، آن را نشان مىدهند.(۲)
همچنین روزى عبید الله بن جعفر حمیرى و احمد بن اسحق اشعرى، که هر دو از بزرگان اصحاب امامان و از شیعیان برجسته و صمیمى بودند،
در دیدارى که با عثمان بن سعید (سفیر اوّل) داشتند از وى پرسیدند: آیا جانشین امام عسکرى (ع) را دیده است؟ وى پاسخ مثبت داد. از نام آن حضرت پرسش کردند، وى از گفتن آن خوددارى کرد و گفت:
بر شما حرام است که در این باره پرسش کنید، و من این سخن را از پیش خود نمىگویم – چه اختیارى ندارم که حلالى را حرام یا حرامى را حلال کنم – بلکه این، به دستور خود اوست،
زیرا حکومت (عباسى) بر این باور است که امام عسکرى در گذشته و فرزندى از خود باقى نگذاشته است،
و به همین دلیل نیز ارثیه او را بین کسانى تقسیم کردند که وارث آن حضرت نبودند (جعفر کذاب و مادر حضرت عسکرى) و این موضوع با صبر و سکوت امام روبرو گردید،
و اینک کسى جرأت ندارد با خانواده او ارتباط برقرار کند یا چیزى از آنها بپرسد، و اگر اسم امام فاش شود مورد تعقیب قرار مىگیرد. زینهار< ;/SPAN>! زینهار! خدا را در نظر بگیرید و از این بحثها خوددارى کنید.(۳)
در زمان نیابت ابوالقاسم حسین بن روح، از ابوسهل نوبختى که از بزرگان شیعیان بود،
سؤال کردند که چگونه تو به این سِمَت انتخاب نشدى و حسین بن روح انتخاب شد؟ وى پاسخ داد:
آنان که او را به این مقام برگزیده اند، خود داناترند. کار من، بر خورد و مناظره با مخالفان و دشمنان است.
اگر من همانند حسین بن روح مکان امام را مىدانستم، شاید اگر در فشار قرار مىگرفتم، محل او را نشان مىدادم،
ولى اگر امام زیر عباى ابو القاسم پنهان شود، چنانچه او را قطعه قطعه هم کنند، هرگز لباس خود را کنار نمىزند!(۴)،(۵)
پی نوشت:
(1). طوسى، الغیبه، تهران، مکتبه نینوى الحدیثه، ص ۲۲۲ و ۲۴۶. – صدوق، کمال ادین، قم، مؤسسه النشر الاسلامى (التابعه) لجماعه المدرسین بقم المشرفه، ۱۴۰۵ ه”. ق، ص ۴۴.
(2). طوسى، الغیبه، تهران، مکتبه نینوى الحدیثه، ص ۲۲۲.
(3). طوسى، الغیبه، تهران، مکتبه نینوى الحدیثه، ص ۱۴۶ و ۲۱۹.
(4). طوسى، الغیبه، تهران، مکتبه نینوى الحدیثه، ص ۲۴۰. – مجلسى،، بحار الأنوار، ج ۵۱، ص ۳۵۹.
(5). گرد آوری از کتاب: سیره پیشوایان، مهدی پیشوائی، ص ۶۸۳
کانال جامع دو نور در ایتا:
https://eitaa.com/twonoor
کانال جامع دو نور در تلگرام:
https://t.me/twonoor
صفحه اصلی – موسسه قرآن و نهج البلاغه
تدابیر امنیتی در غیبت صغری. تدابیر امنیتی در غیبت صغری. تدابیر امنیتی در غیبت صغری. تدابیر امنیتی در غیبت صغری. تدابیر امنیتی در غیبت صغری. تدابیر امنیتی در غیبت صغری