منوی اصلی

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

حضرت علی نمادی از انسان کامل/1

حرکت امام حسین علیه السلام بر اساس قرآن

فهرست مطالب

حضرت علی نمادی از انسان کامل/1

نويسنده: دین پرور، سیدجمال الدین

 

«انسان کامل»، عنوانی است که از دیرباز مورد توجه بوده و نه تنها اندیشمندان و فلاسفه در این وادی وارد شده و کتابهایی  نوشته‏اند بلکه برای عموم مردم هم جاذبه زیادی داشته است و با اینکه صنعت و علوم هر روزه کشف و اختراع تازه‏ای می‏آفرینند و لوازم و ابزار جدیدی در اختیار می‏گذارند ولی همچنان انسانها هر جا که با خود خلوت کنند و از اسارت وسایل و ابزار برهند و مجال اندیشه و بازگشت به خویشتن خویش را دریابند، در جاذبه این آرمان قرار گرفته و دوست می‏دارند که اگر بدان جایگاه رفیع نرسیده لااقل سیمای او را به تماشا بنشینند و از حال و هوای او برخوردار گردند.

 

راستی انسان کامل کیست و چه صفات وخصوصیاتی را داراست؟

 

کمال انسان در چیست؟

 

بجز مکتب «ماتریالیسم» که اصولاً از انسان تعریف دیگری دارد، عموم مکاتب بشری مانند «بودا»، «یوگا»، «بهاکتی» از هند باستان و «لائوتس
ه»، «کنفوسیوس
» از چین باستان و «افلاطون» و «ارسطو» از یونان باستان و «اپیکور»، رواقیون» از یونان و روم، تا «اومانیسم» و «اگزیستانسیالیسم»(1) اعتراف دارند که کمال انسان در ورای «خور و خواب و خشم و شهوت» است، و از همه بالاتر در منظر ادیان الهی بویژه اسلام، کمال آدمی از این زاویه نگریسته می‏شود، و امیرالمؤمنین علی علیه‏السلام در بیش از یکصد و چهل مورد در این رابطه سخن ایراد فرموده است.(2)

 

در این مقاله مشخصات انسان کامل در سه عنوان ذیل خلاصه می‏شود:

 

1ـ تقوی «انّ اکرمکم عندالله اتقیکم»

 

حاکمیت هدایت و فرمان الهی در وجود آدمی که گفتار و کردار نیکو، خدمتگزاری و خیررسانی، راستی و درستی، بلند نظری و آینده‏نگری را در پی دارد.(3)

 

2ـ علم «هل یستوی الذین یعلمون و الذین لایعلمون»

 

آگاهی و دانش از علوم و معارف سعادت‏بخش و راهگشا.

 

3ـ جهاد «فضّل الله المجاهدین علی القاعدین اجرا عظیما»

 

دفاع از پاکی و عزت و شرافت وایستادگی در برابر باطل، ظلم و فساد محصول این سه رکن، ایجاد جامعه برتر انسانی و عدالت اجتماعی است و جامعه انسانی بدون تقوی، علم و جهاد هرگز تحقق نخواهد یافت.

 

البته کمال انسانی دارای مراتب ودرجات مختلف است و افرادی بالنسبه از آن برخوردار بوده‏اند ولی آنچه مهم و مورد نظر است انسانهایی هستند که به اوج این کمال دست یافته و در قله آن قرار گرفته‏اند و در نتیجه الگو و مربّی انسانها در راه رسیدن به کمال می‏باشند.

 

امیرالمؤمنین علی علیه‏السلام نمونه عالی انسان کامل است که در آن سه ویژگی (تقوی، علم و جهاد) سرآمد روزگار بود، و در طول عمر پربرکت خود به ویژه دوران زمامداری آن را به اوج خود رساند. بطوری که محصول آن یعنی عدالت اجتماعی در تاریخ ضرب‏المثل شد.

 

دانش امام علی علیه‏السلام

 

اما از نظر علم: پیامبر اکرم صلی‏ الله ‏علیه ‏و ‏آله درباره علم امیرالمؤمنین علیه‏السلام مطالب مهمی ایراد فرمودند، مانند:

 

«انا مدینة العلم و علیّ بابها»(4)

 

که من شهر علمم و علی‏ام در است.

 

«أعلم أمّتی بالسّنة و القضاء بعدی علیّ بن ابی &l t;/SPAN>طالب»(5) (داناترین امت من به سنت و قضاوت پس از من، علی بن ابی‏طالب است.)

 

«ان رسول الله صلی‏ الله ‏علیه ‏و ‏آله علّمنی الف باب من العلم یفتح کل باب الف باب(6) و لم یعّلم ذلک احدا غیری».

 

«رسول خدا صلی‏ الله ‏علیه ‏و ‏آله هزار در از دانش را به من آموخت که هر دری هزار در را می‏گشاید و به هیچ کس جز من
آن را نیاموخت
.»

 

«قال ابن عباس: و ما علمی و علم اصحاب محمد صلی‏ الله ‏علیه ‏و ‏آله فی علم علی رضی اله عنه الاّ کقطرة فی سبعة البحر».(7)

 

(دانش من و دانش یاران پیامبر در مقابل دانش علی علیه‏السلام مانند قطره در برابر هفت دریاست).

 

تقوای امام امیرالمؤمنین علیه‏السلام

 

و اما از نظر تقوی: که حضرتش مولای متقیان است و نمونه کامل اوصاف اهل تقوی در خطبه همام آمده که مصداق اتم آن به شهادت تاریخ، زندگی و روش خود آن حضرت است.

 

از عمر بن عبدالعزیز نقل است که می‏گفت پس از رسول خدا صلی‏ الله ‏علیه ‏و ‏آله زاهد تر از علی علیه‏السلام در بین اصحاب نیافتم.(8)

 

در اشعاری که حافظ ابوالمؤید محمدالبکری مکی حنفی (568م) درباره فضایل امیرالمؤمنین سروده به زهد و تقوای امام بارها اشاره کرده است که ترجمه بعضی از آنها آورده می‏شود.

 

ـ در حقیقت علی علیه‏السلام است که بر بلندای کمالات انسانیت اوج گرفته است.

 

ـ او برای رضای خدا با هواهای نفسانی خود مبارزه کرد.

 

ـ لباس درشت و موئین و کهنه به تن می‏کرد در حالی که کلید خزائن اسلام در دستش بود و درون بیت ‏المال مالامال از اموال و درهم و دینار بود.

 

ـ امام علی علیه‏السلام رهبر آزادگان، مجموعه صفاتی که در دیگر یاران پیامبر صلی‏ الله ‏علیه ‏و ‏آله نبود، علی علیه‏السلام همه
آنها را در خود سرشته
بود.

 

ـ آنچه را که علی علیه‏السلام در وجودش گردآورده بود که همه آنها ستوده و گزیده و فضیلت بود در تمام مردم وجود نداشت.(9)

 

هارون بن عنتره از
پدرش نقل می‏کند که در«خَوَرنَقْ»
(10) بر امام وارد شدم که لباس کهنه‏ای دربرداشت و از سرما می‏لرزید، عرض کردم ای امیرمؤمنان خداوند در این مال برای تو و خانواده‏ات هم مانند دیگر مسلمانان سهمی قرار داده

ولی شما اینگونه با خودت به سختی رفتار می‏کنی.

 

امام در پاسخ فرمود: من از اموال شما (بیت‏المال) هیچ چیز برداشت نکردم و این دو جامه کهنه هم همان است که از منزلم در مدینه با آن بیرون آمدم و دیگر جز آن ندارم.(11)

 

حضرت امام محمدباقر علیه‏السلام فرمود:

 

«و لقد ولیّ خمس سنین و ما وضع آجرة علی آجرة و لالنبة علی لنبة و لا أقطع قطیعا و لا أورث بیضا و لا حمراء»

 

امیرالمؤمنین علی علیه‏السلام پنج سال حکومت کرد ولی نه آجری روی آجر و نه خشتی روی خشتی گذاشت و نه زمینی و ملکی را برای خود برداشت و نه طلا و نقره‏ای به ارث گذاشت.

 

آن حضرت به عثمان بن حنیف فرماندار بصره نوشت:

 

«الا و انّ امامکم قد اکتفی من دنیاه بطمریه و من طعمه بقرصیه ألا و انکم لاتقدرون علی ذلک ولکن اعینونی بورع و اجتهاد فوالله ما کنزت من دنیاکم تبرا و لا ادّخرت من غنائمها وفرا و لا اعددت لبالی ثوبی طمرا».(13)

 

آگاه باش که هر رهروی را راهبری است که بدو اقتدا کند… هان! که پیشوای شما از دنیا به دو جامه کهنه بسنده کرده است، و از غذاها به دو قرص نان، بدانید که شما هرگز توان آن را ندارید ولی با پارسایی و تلاش و عفت و راستی و درستی، مرا یاری کنید. به خدا سوگند، از دنیایتان سیم و زری نیندوختم و از ثروتهای آن مالی ذخیره نکردم، و برای کهنه جامه‏ام شور واشوری فراهم نساختم.

 

جهاد امیرالمؤمنین

 

جهاد از بزرگترین ارزشهای الهی و انسانی است زیرا مجاهد، عزیزترین سرمایه یعنی جان خود را در راه خدا و برای نجات انسانها به خطر می‏اندازد و این نشانه بالاترین ایثار و فداکاری اوست و تا جهاد نباشد غارتگران سر جای خود نخواهند نشست و با ظلم و تجاوز روزگار مردم را سیاه می‏کنند، و تنها با مبارزه با ستمکاران و دفاع از کیان انسان و ارزشها است که زندگی مفهوم و ثبات می‏یابد.

 

بنابراین برترین فضایل و ارزشها جهاد است و آنکه در این صفت برجسته و سرآمد باشد در انسانیت و کمال سرآمد است.

 

امام امیرالمؤمنین علیه‏السلام در این فضیلت هم گوی سبقت را از دیگران ربوده است، ابن ابی الحدید می‏گوید:

 

و اما جهاد در راه خدا پس نزد دوست و دشمن روشن است که امام علیه‏السلام سید مجاهدان است و اصولاً جهاد نزد کسی جز علی علیه‏السلام نیست و دانستی که بزرگترین نبردها در زمان رسول خدا صلی‏الله‏علیه‏و‏آله با مشرکان، جنگ بدر بزرگ بود که در آن هفتاد نفر از کافران کشته شدند که نصف آنان به دست علی علیه‏السلام کشته شدند.

 

امام، در زمان پیامبر اکرم صلی‏الله‏علیه‏و‏آله در همه غزوات شرکت داشت جز غزوه تبوک که جانشین آنحضرت در مدینه بود که حدیث معروف «منزلت» ((یا علی انت منّی بمنزلة هارون من موسی الاّ انه لا نبیّ بعدی))(14) مربوط به آن است.

 

و این نشانه آن است که علی علیه‏السلام در جهاد از همه برتر است.

 

آن حضرت در نامه به عثمان بن حنیف نوشت
:

 

«والله لو تظاهرت العرب علی قتلی لما ولیّت عنها و لو امکنت الفرصة من رقابها لسارعت الیها».(15)

 

به خدا سوگند اگر همه قبایل عرب همدست و همداستان شوند و به مصاف من درآیند از آنان روی برنگردانم و در هر فرصتی بر آنان بتازم.

 

در جنگ خندق که یکی از میدان‏های بزرگ نبرد با کفار بود، امام علیه‏السلام با کشتن «عمروبن عبدود» که با هزار سوار برابری می‏کرد، شجاعت و  پیشگامی خود را در جهاد به نمایش گذارد.

 

و در همین نبرد بود که پیامبر اکرم صلی‏الله‏علیه‏و‏آله فرمودند:

 

«لضربة علی علیه‏السلام یوم الخندق افضل من اعمال الثقلین»

 

بی‏شک ضربت علی علیه‏السلام در روز جنگ خندق از اعمال خیر و عبادات جن و انس برتر است.

 

و «برزالاسلام کله الی الکفر کلّه».

 

و همه اسلام در برابر تمامی کفر به مبارزه برخاسته است.(16)

 

ادامه دارد…

 

سایت حرم امام علی 

 

صفحه اصلی – موسسه قرآن و نهج البلاغه

کانال جامع دو نور در ایتا:
https://eitaa.com/twonoor
کانال جامع دو نور در تلگرام:
https://t.me/twonoor

 

حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1. حضرت علی نمادی از انسان کامل/1.
به این مطلب امتیاز دهید:

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید