حکمت 28 نهج البلاغه
حکمت 28 نهج البلاغه : شتاب مرگ
حکمت 28 نهج البلاغه در مورد شتاب مرگ می باشد
متن عربی حکمت 28 نهج البلاغه
و قال(ع): إذَا كُنْتَ فِي إِدْبَارٍ، وَ الْمَوْتُ فِي إِقْبَالٍ، فَمَا أَسْرَعَ الْمُلْتَقَى
ترجمه حکمت 28 نهج البلاغه
ترجمه: هنگامی که تو [زندگی دنیا را] پشت سر میگذاری و مرگ [به سویت] رو میآورد، پس چه زود ملاقات و به هم رسیدن [بین تو و مرگ] پیش خواهد آمد.
واژگان مهم حکمت 28 نهج البلاغه
اِدْبَارٍ: پشت کردن
اِقْبَالٍ: رو آوردن
فَمَا اَسْرَعَ: پس چقدر تند و سریع شد
الْمُلْتَقَى: محل دیدار و ملاقات
مفاهیم حکمت 28 نهج البلاغه
امام علی (ع): در این جمله حکمت آمیز آدمی را موعظه میکند و به او هشدار میدهد که هر لحظه که میگذرد، به سوی ملاقات مرگ به پیش میروی، حال، اگر عمر، به سرعت در حال گذر است؛ پس چقدر مرگ نزدیک است!
نکتههای حکمت 28 نهج البلاغه
انسان هرگاه که ولادت مییابد و زندگیاش آغاز میشود، در واقع، حرکت به سوی مرگ را در پیش میگیرد و هر لحظه را که سپری میکند، گویی با زندگیِ لحظهِ پیش، وداع میگوید و به سوی لحظات بعد حرکت میکند؛ تا اینکه مرگ را ملاقات نماید.
پس انسان از تولدش، پشت به زندگی دنیا کرده و روبه مرگ و آخرت کرده و با نفَسها، لحظهها، ساعتها و روزها و شبهایش، سریع و بدون استراحت به سوی اقامتگاه دائمی یعنی آخرت، گام برمیدارد.
پیامهای حکمت 28 نهج البلاغه
1. این هشدار امام(ع)، ما را از خواب غفلت بیدار میکند، تا به این مطلب توجه کنیم که درگذرگاه حیات، زندگی در حال پشت کردن و مرگ در حال روی آوردن است. جبرئیل از نوح(ع) که دو هزارو پانصد سال عمر داشت،
پرسید که: ای درازعمرترین پیامبران! دنیا را چگونه یافتی؟ گفت: آن را خانهای یافتم که دو در دارد: از یک در آمدم و از در دیگر بیرون رفتم. بنابراین، نباید چنان به دنیا سرگرم شویم که گویی زندگی دنیا ابدی است و بیتوشه و دست خالی به ملاقات مرگ برویم.
2. انسان باید به گونه ای زندگی کند که هر لحظه برای رفتن از این دنیا آماده باشد زیرا او به سوی مرگ و مرگ نیز به سرعت به سوی او می آید و او نمی داند که چه زمانی، زمان ملاقات است.