یاد خدا و کرنش بیتکلف در مقابل خالق هستی از مهمترین دستاوردها و نشانههای ترنم روح بخش نماز است. آرامش روحی، اعتماد به نفس و امید به حال و آینده نیز از برکات ذکر و یاد خدا هستند، ضمن اینکه براساس تحقیقات جهانی نماز تاثیر مستقیمی بر سلامتی قلب دارد…
از دیگر محسنات یاد همیشگی خدا توجه ویژه به اعمال و رفتار، اصلاح آنها و تلاش برای انجام بهترینها است. انسانی که همواره به ی
اد خدا باشد، آن خالق هستی بخش را ناظر برهمه اعمال خود دانسته و با دقت نظر بیشتر رفتار کرده و حتی صحبت می کند. پذیرش نماز و مورد قبول واقع شدن این عمل عبادی نیازمند شرایطی است، بنابراین به طور طبیعی انسان نمازگزار نهایت تلاش خود را به کار می گیرد تا به گونه ای رفتار و زندگی کند که نمازش مورد قبول واقع شده، از خیرات و برکات دنیوی و اخروی آن بهره مند شود. یکی از ضرورتهای پذیرش دعا، دوری و پرهیز از گناه است.
به همین دلیل نمازگزار مراقب است هرگونه معصیت دوری کند نظیر غیبت، دروغ، خیانت در امانت و دزدی.
همچنین از آنجا که لباس و محل اقامه نماز باید پاکیزه و حلال باشند، توجه به بهداشت فردی و خانوادگی و نیز کسب حلال نیز مورد توجه ویژه قرار می گیرد.
پرداخت دقیق و به موقع خمس و زکات نیز از دیگر شرایط قبولی نماز است که این امر کمک بسیار خوبی برای بهبود اوضاع اقتصادی جامعه، ارتقای حس نوعدوستی و خیرخواهی است.
وقت شناسی و انضباط از دیگر دستاوردهای نماز برای نمازگزار است، وقتی قرار باشد در طول روز، در زمانهای مشخصی انسان با شرایط خاص به نماز بایستد، برنامه ریزی خواهد داشت که در آن زمانهای مشخص، از فعالیتهای دیگر فارغ شده و در موقعیت و مکان مناسب باشد تا به شایستگی امکان اقامه نماز داشته باشد.
اخیرا تحقیقاتی که از سوی نهادهای مختلف دیگر کشورها انجام شده نشان می دهد فرم ویژه بدن به هنگام اقامه نماز و فواصل موجود میان رکوع و سجود، تأثیرات م
ثبت بسیاری برای سلامتی، به ویژه سلامتی قلب دارند. نماز به نوعی پناهگاه انسان نیز هست و به وقت تنگی، غم، قرار گرفتن در دوراهی های زندگی اقامه دو رکعت نماز، بهترین کمک، مشاور و آرامش بخش است.
موضوع نماز، آثار و برکات آن بسیار وسیع و گسترده است اما در اینجا تنها به ذکر گذرای برخی موارد جهت یادآوری و تأمل و تعمق بیشتر اکتفا شده است.
سوره هود، آیه 114: وَأَقِمِ الصَّلاَةَ طَرَفَیِ النَّهَارِ وَزُلَفًا مِّنَ اللَّیْلِ إِنَّ الْحَسَنَاتِ یُذْهِبْنَ السَّیِّئَاتِ ذَلِکَ ذِکْرَى لِلذَّاکِرِینَ؛ و در دو طرف روز [=اول و آخر آن] و نخستین ساعات شب نماز را برپا دار زیرا خوبیها بدیها را از میان مىبرد این براى پندگیرندگان پندى است.
سوره اسراء، آیه 78: أَقِمِ الصَّلاَةَ لِدُلُوکِ الشَّمْسِ إِلَى غَسَقِ اللَّیْلِ وَقُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ کَانَ مَشْهُودًا؛ نماز را از زوال آفتاب تا نهایت تاریکى شب برپادار و [نیز] نماز صبح را زیرا نماز صبح همواره [مقرون با] حضور [فرشتگان] است.
سوره نساء، آیه 103: فَإِذَا قَضَیْتُمُ الصَّلاَةَ فَاذْکُرُواْ اللّهَ قِیَامًا وَقُعُودًا وَعَلَى جُنُوبِکُمْ فَإِذَا اطْمَأْنَنتُمْ فَأَقِیمُواْ الصَّلاَةَ إِنَّ الصَّلاَةَ کَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِینَ کِتَابًا مَّوْقُوتًا؛ و چون نماز را به جاى آوردید خدا را [در همه حال] ایستاده و نشسته و بر پهلو آرمیده یاد کنید پس چون آسودهخاطر شدید نماز را [به طور کامل] به پا دارید زیرا نماز بر مؤمنان در اوقات معین مقرر شده است.
سوره بقره، آیه 238: حَافِظُواْ عَلَى الصَّلَوَاتِ والصَّلاَةِ الْوُسْطَى وَقُومُواْ لِلّهِ قَانِتِینَ؛ بر نمازها و نماز میانه مواظبت کنید و خاضعانه براى خدا به پا خیزید.
سوره نساء، آیه 101: وَإِذَا ضَرَبْتُمْ فِی الأَرْضِ فَلَیْسَ عَلَیْکُمْ جُنَاحٌ أَن تَقْصُرُواْ مِنَ الصَّلاَةِ إِنْ خِفْتُمْ أَن یَفْتِنَکُمُ الَّذِینَ کَفَرُواْ إِنَّ الْکَافِرِینَ کَانُواْ لَکُمْ عَدُوًّا مُّبِینًا؛ چون در زمین سفر کردید اگر بیم داشتید که آنان که کفر ورزیدهاند به شما آزار برسانند گناهى بر شما نیست که نماز را کوتاه کنید چرا که کافران پیوسته براى شما دشمنى آشکارند.
سوره جمعه، آیه 9: یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِذَا نُودِی لِلصَّلَاةِ مِن یَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِکْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَیْعَ ذَلِکُمْ خَیْرٌ لَّکُمْ إِن کُنتُمْ تَعْلَمُونَ؛ اى کسانى که ایمان آوردهاید چون براى نماز جمعه ندا درداده شد به سوى ذکر خدا بشتابید و داد و ستد را واگذارید اگر بدانید این براى شما بهتر است.
خبرگزاری مهر
www.sahebzaman.org