ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

خصائص ‏الحجة يا ويژگيهاى ‏مهدى موعود عجل الله فرجه – 1

ويژگيهاى ‏مهدى

فهرست مطالب

آيت‏اللّه‏ على كريمى جهرمى

 

پيشگفتار: در كنار كتابهاى بيشمارى كه در سيره بزرگان و تاريخ و مغازى آنان نوشته شده كتابهايى نيز به نام «خصائص» تاليف و تصنيف گرديده واتفاقاً هم شيعه از اين نوع تاليف دارد و هم علما و دانشمندان اهل سنت.

 

خصائص نسائى (يا الخصائص‏العلوية) در فضايل اميرالمؤمنين از نسائى ـ متولد خراسان سال 215و متوفاى330 در مكه‏ـ گفته شده اكثر روايات آن از كتاب احمدبن حنبل است كه البته بر اثر تاليف اين كتاب خصائص، آنچنان در شام از ناحيه دشمنان اهل‏بيت عليهم‏السلام در مسجد اموى مورد ضرب شديد قرار گرفت كه بالاخره براثر آن در مكه وفات يافت.(1)

 

خصائص اميرالمؤمنين من‏القرآن‏المبين از حاكم حشكانى
(2)

 

خصائص الائمه از سيدرضى1 متوفاى سال 406

 

خصائص ‏الانبياء حموى متوفاى سال 697(3)

 

خصائص النبى و آل بيته از ابى جعفر قمى (4)

 

خصائص الحسين يا الخصائص ‏الحسينية از مرحوم شيخ جعفر شوشترى متوفاى 1303 ه ق

 

اينها نمونه‏ هايى از كتب خصائص بود.

 

چند ماه پيش نامه‏اى ارزشمند از ستاد محترم نيمه شعبان مسجد آية‏اللّه‏ انگجى تبريز واصل شد و طبق سنت حسنه ساليانى خواسته بودند كه نوشته‏اى راجع به حضرت ولى عصر امام‏زمان صلوات‏اللّه‏ عليه تقديم بنمايم. در آن شرايط مطالبى براى بررسى و تحقيق به ذهن مى‏آمد ولى بالاخره بدينجا رسيدم كه خصائص حضرت مهدى آل محمد را مطرح كنم و اينك نوشتار حاضر كه از نظر شما مى‏گذرد حاوى و متضمن متجاوز از پنجاه ويژگى از حضرت قائم آل محمد صلوات‏اللّه‏ و و على آبائه مى‏باشد. كه در پنج بخش صورت گرفته است واميد است مورد قبول حضرت بقية‏اللّه‏ و خدمتگزاران دلباخته آن حضرت در همه نقاط بويژه دلدادگان آن حضرت در مسجد آية‏اللّه‏ انگجى تبريز واقع شود. بمحمد و اله‏الطاهرين صلوات اللّه‏ عليهم‏اجمعين.

 

خصائص و ويژگيهاى حضرت بقية‏اللّه‏ فى‏الارضين ولى‏عصر و ناموس دهر مهدى موعود عجل‏اللّه‏ تعالى فرجه‏الشريف را مى‏توان در چند بخش خلاصه كرد:

 

1 – خصائص قبل از ولادت

 

2 – خصائص ولادت

 

3 – خصائص دوران غيبت

 

4 – خصائص زمان ظهور

 

5 – ساير خصائص آن حضرت

 

خصائص قبل از ولادت

 

مهمترين خصائص و امتيازات حضرت منتظر در زمان قبل از ولادت از اين قرار است:

 

1 – اخبار همه معصومين راجع به آن حضرت.

 

روايات راجع به حضرت ولى‏عصر ارواحنا فداه بسيار فراوان است و اين اخبار از يكى دو امام نيست بلكه مربوط مى‏شود به كل كسانى كه در خط مستقيم عصمت قرار دارند كه اولين شخصيت برجسته اين سلسله، جدّ امجد امام‏زمان حضرت محمد مصطفى صلّى‏اللّه‏ و آله و سلم است و بعد حضرت سيدة‏النساء فاطمه زهرا سلام‏اللّه‏عليها و نيز يازده نفر امامان معصوم و پاك عليهم‏السلام ، معصومى از اين بيت مكرم رسالت و امامت نيست كه راجع به حضرت بقية‏اللّه‏ سخنى نگفته باشد، همه آن انوار الهى در باره امام‏زمان سخن دارند و هيچ امام ديگرى نداريم كه در اين جهت با امام‏زمان مشاركت داشته باشد چنانكه هيچ پيامبرى از پيامبران پروردگار و حتى پيامبران اولوالعزم الهى چنين امتيازى نداشته‏اند و اين مطلب حاكى از شأن رفيع و جايگاه بس والا و آسمانى حضرت صاحب‏الامر عجّل‏اللّه‏ فرجه‏الشريف است. و ما قبلا مقاله‏اى را ارائه و تقديم كرديم كه حاوى سخنان هريك از معصومين پاك و امامان مطهر شيعه راجع به آن حضرت بود.

 

 

 

2 – خفاء حمل

 

روشن است كه هنگامى كه زنان باردار مى‏شوند آثار حمل آنها بعد از مدت كمى ظاهر مى‏شود و نه تنها خود آن زن باردار بلكه حتى نزديكان و بستگان او و كسانى كه او را مى‏بينند و با وى معاشرت و نشست و برخاست دارند به زودى متوجه اين جريان خواهند گرديد. ولى در مورد حضرت بقية‏اللّه‏ ارواحنا فداه و مادر بزرگوار وى مطلب، بر خلاف اين جريان بود و هيچ‏كس حتى نزديكترين نزديكان بانوى اسلام، مادر والامقام مهدى موعود، متوجه نشدند كه آن بانوى مكرمه داراى حمل است زيرا هيئت جسمانى او اندك تغييرى پيدا نكرده و هيچ علامت و نشانى از حمل نداشت. خفاء حمل در مورد حضرت نرجس و فرزند آسمانى او مهدى موعود تا بجايى بود كه حضرت حكيمه دختر امام جواد، خواهر امام هادى و عمه حضرت عسكرى عليهم‏السلام تا شب ولادت امام‏زمان از جريان حمل، بى‏اطلاع بود و اصلا احتمال اين موضوع را نمى‏داد آرى او خود مى‏گويد امام ابومحمد عسكرى عليه‏السلام فرمودند: اى عمه امشب كه شب نيمه‏شعبان است براى افطار، نزد ما باش چه آنكه خداوند، حجت خود را در اين شب ظاهر مى‏گرداند من گفتم مادر آن كودك كيست؟ فرمود: نرجس، عرض كردم : هيچگونه حملى در او نيست؟ فرمود: مطلب همان است كه گفتم.

 

اكنون بنگريد كه خانم محترمه بيت امامت ، حضرت حكيمه بكلى از اينكه حملى در كار است اطلاعى ندارد و چون حضرت عسكرى خبر مى‏دهند او مى‏پرسد حمل از كيست كه امشب متولد مى‏شود؟ و امام مى‏فرمايند از نرجس است و او با شگفتى مى‏گويد نرجس كه بكلى اثرى از حمل در او نيست! ولى چون امام عسكرى مى‏فرمايند باور كرده و مى‏پذيرد و بالاخره در آن شب حضرت ولى‏عصر ولادت يافتند.(5)

 

بنابراين خفاء حمل از اختصاصات و ويژگيهاى حضرت بقية‏اللّه‏ ارواحنا له‏الفداء مى‏باشد كه ديگرى در ميان ائمه عليهم‏السلام احدى با آن حضرت مشاركت ندارد.

 

 

 

3 – خفاء ولادت

از ويژگيهاى حضرت مهدى موعود عليه‏السلام موضوع ولادت آن حضرت در شرايط بسيار پنهانى است كه تقريبا هيچ‏كس جز پدرو مادر كودك و عمه پدرش از آن اطلاع نيافتند و اين مطلب در روايات متعدد ذكر شده چنانكه خارجيت قضيه نيز آنرا تاييد مى‏كند:

 

ابوبصير مى‏گويد كه امام صادق عليه‏السلام فرمود: «صاحب هذاالامر تخفى ولادته عن هذاالخلق …»(6)، (ولادت صاحب امر ولايت و زمامدار آن از اين خلق، مخفى و پوشيده خواهد بود)

 

حضرت عبدالعظيم حسنى ضمن حديث مفصلى از حضرت رضا عليه‏السلام نقل مى‏كند كه راجع به قائم اهل بيت فرمود: «هوالذى يخفى على الناس ولادته»(7)، (مهدى منتظر كسى است كه ولادت او بر مردم مخفى خواهد ماند)

 

قابل توجه است كه رمز خف
اء حمل و خفاء ولادت حضرت مهدى موعود عجّل‏اللّه‏ تعالى فرجه‏الشريف اين است كه بنى‏عباس به مقتضاى اخبار عديده‏اى كه از خاندان پيامبر (ص) به آنها رسيده‏بود، به اين نقطه رسيده بودند كه دوازدهمين امام از امامان معصوم شيعه، جهان را خواهد گرفت و عدل و داد را در سراسر جهان، حاكم خواهد گردانيد و جباران و ستمكاران را نابود خواهد ساخت و بالاخره هراسناك از زوال ملك خويشتن بودند و از اينرو مصمم شده بودند كه نگذارند نور خدا جلوه‏گر شود و دنبال فراموش كردن آن بودند و بر اين اساس ، جاسوسها و قابله‏ها را معين كرده و ماموريت داده بودند كه خانه امام عسكرى عليه‏السلام را تفتيش كنند نكند كه آن كودك متولد گردد و حتى راجع به معتمد عباسى نقل شده كه او قابله‏ها را مامور ساخت كه بدون اذن و اجازه وارد خانه بنى‏هاشم گرديده و هر وقت خواستند در خانه آنان خصوصا خانه امام عسكرى عليه‏السلام وارد شوند تا جريان حمل يا ولادت حضرت مهدى را به طور شفاف به دست بياورند ولى بالاخره خداوند در تحت همين شرايط سخت، نور خود را كامل كرد و مادر امام‏زمان به او حمل برداشت و بعد هم آن بزرگوار مخفيانه تولد يافت و آنان ندانستند و جريان حضرت موسى و ولادت او در تحت مراقبت شديد قواى فرعونى كه همه زنان باردار را تحت نظر داشتند، مواليد را مى‏گرفتند اگر پسر بود او را مى‏كشتند و اگر دختر بود رها مى‏كردند، تكرار شد. آرى آنان در طلب موسى عليه‏السلام صدها كودك نوزاد را كشتند و حتى طبق روايت حضرت حكيمه از امام عسكرى ، فرعون شكم زنان باردار را هم پاره مى‏كرد تا موسى را بيابد. ولى خداى متعال اراده خود را عملى ساخت و مادر موسى به موسى حمل برداشت و بعد كودك متولد شد و مهمتر آنكه خداوند، در طى جريانى موسى را از رهگذر رود نيل به خانه فرعون فرستاد و آنان او را گرفتند تا كودك زيباى ماهرو، مايه دلخوشى و نشاط آنان باشد و درست در خانه فرعون نشو و نما يافت و نيرو گرفت و بالاخره به امر الهى در برابر فرعون قيام كرد و تخت و تاج و ملك و سلطنت بى‏رقيب او را به دست زوال و فنا سپرد.

 

 

 

4 – تكلم آن حضرت در شكم مادر

 

حضرت حكيمه دختر امام جواد عليه‏السلام مى‏گويند: من آن شب، نزديك نرجس خوابيدم و مواظب حال او بودم و او آرام خوابيده بود اواخر شب فرا رسيد و نزديك بود كه صبح طلوع كند در اين هنگام اضطرابى در نرجس مشاهده كردم او را در برگرفتم حضرت عسكرى صدا زدند كه سوره «انا انزلناه فى ليلة‏القدر» را بر او بخوان و چون شروع به خواندن سوره «انا انزلنا» كردم شنيدم كه آن طفل در شكم مادر، با من در خواندن سوره قدر همراهى كرده و تلاوت مى‏نمود و نيز بر من سلام كرد. من ترسيدم ، حضرت عسكرى صدا زدند از قدرت خداوند تعحب مكن كه طفلان ما را به حكمت گويا مى‏گرداند و ما را در بزرگى حجت خود در زمين ساخته است(8)

 

سابقه ندارد و تاريخ و كتب سيره كسى را نشان نمى‏دهد و نام نمى‏برد كه كسى در كنار بانويى باردار، قرائت قرآن كند و جنين آن زن از شكم مادر با او همراهى كند و هماهنگ شود و همان آيات و سوره مخصوص را تلاوت نمايد و علاوه بر او سلام كند. اين از ويژگ
يهاى افتخارآميز مولى‏الزمان حضرت حجة‏بن الحسن المهدى عجّل‏اللّه‏ تعالى فرجه‏الشريف و از خصائص و متفردات آن بزرگوار مى‏باشد.

 

 

 

خصايص ايام ولادت

 

5 – سجده در نخستين لحظه ولادت

 

از ويژگيهاى آن حجت بالغه الهى اين است كه در اولين لحظات ولادت و همان آنى كه چشم بدنيا گشوده‏بود، سجده كرد و براى حضرت رب‏العالمين به خاك افتاد و از بعضى از عبارات مربوط به حال ولادت استفاده مى‏شود كه به صورت خاصى بدنيا آمد كه جدا شدن او از مادر مرئى نگرديد و اولين مرتبه كه جمال زيبايش ملاحظه شد لحظه‏اى بود كه براى خداى بزرگ به سجده افتاده بود.

 

عبارت حضرت حكيمه شاهد و ناظر جريان بنابه نقل شيخ صدوق اين است : به هنگام ولادت، يك حالت سستى بر من دست داد و نيز همين حالت بر حضرت نرجس عارض شد ناگهان حس كردم كه آقايم (مهدى عليه‏السلام) بدنياآمده جامه را از او كنار زدم«فاذاً اَنَا به عليه‏السلام ساجداً يتلقىّ‏الارض بمساجده»، (در اين هنگام او را ديدم كه در حالت سجده است و مواضع سجده‏اش را بر زمين نهاده …)(9) و در نقل قطب‏الدين راوندى از حضرت حكيمه چنين آمده:«واشرق نور فى البيت فنظرتُ فاذاً الخَلَف تحتها ساجد الى‏القبله …»(10)، (نورى در اتاق تابيد كه يك سره آن را روشن ساخت ناگهان ديدم نوزاد امام عسكرى رو به قبله براى خدا به سجده افتاده‏است)

 

آرى اين موضوع افتخارآميز هم از ويژگيهاى مهدى صاحب‏الزمان است كه احدى با او در اين جهت مشاركت ندارد و هم اينكه از مفاخر بزرگ آن پيشواى جهانى و نيز شيعيان و پيروان آن حضرت است كه چنين امام همام و رهبر آسمانى و الهى دارند. و از طرفى توجه دادن امت به هدف اعلاى حيات يعنى كرنش و بندگى در برابر ذات لايزال الهى است.

 

 

6 – تلاوت قرآن پس از ولادت

 

     در نقل راوندى مطلب اينچنين ادامه مى‏يابد كه من كودك را در آن حال ديدم و گرفتم كه ناگهان حضرت ابو محمد (عسكرى) عليه‏السلام صدا زدند كه اى عمه فرزند مرا به نزد من بياور من كودك را به حضور آن بزرگوار بردم حضرت عسكرى فرمود: اى فرزند عزيز با اذن خدا سخن بگو، كودك گفت : «اعوذباللّه‏السميع‏العليم من‏الشيطان‏الرجيم بسم‏اللّه‏الرحمن‏الرحيم و نريد ان نمنّ على الذين استضعفوا فى الارض نجعلهم‏الائمه و نجعلهم‏الوارثين و نمّكن لهم فى الارض و نرى فرعون و هامان و جنودهما منهم ما كانوا يحذرون»(11)، (اين آيه كريمه طبق احاديث معتبره در شأن آن حضرت و آباء گرامى وى نازل شده است و ترجمه آن اين است: (مى‏خواهيم بر جماعتى كه ستمكاران ، آنان را در زمين، ضعيف گردانيدند، منت گذاريم و آنها را پيشوايان در دين گردانيده و وارثان زمين قرار دهيم و به ايشان در زمين تمكن و استيلا بخشيم و به فرعون و هامان (وزير او) و سپاهيان آنها از آن امامان، آنچه را كه از آن بيم داشتند نشان دهيم) آنگاه بر محمد مصطفى و على مرتضى و فاطمه زهرا و حسن و حسين و على بن‏الحسين و محمد بن على و جعفربن محمد و موسى بن جعفر و على بن موسى و محمد بن على و على بن محمد و حسن‏بن على ، پدر بزرگوار خودش درود و صلوات فرستاد.(12)

 

آرى تلاوت آيات قرآن بويژه آياتى كه مربوط به شخص خود آن حضرت و آباء والامقامش مى‏باشد، و بعد در ادامه، تقديم درود و صلوات بر روان پاك حضرت خاتم‏الانبياء و حضرت زهرا و امامان پاك يكى پس از ديگرى تا به پدر بزرگوار خودش، از ويژگيهاى حضرت صاحب‏الامر است كه ديگرى با آن حضرت شركت ندارد. و البته با خواندن آن آيات كريمه از نخستين آن، نور اميد را در دل و جان امتها و توده‏ها به تابش در آورد چنانكه رهبران آسمانى مردم را در آن لحظات اعجازآميز و جلب كننده قلوب، به وضوح اسم برد و صلوات و درود خود را به روح پاك آنان تقديم نمود و از اين رهگذر دلها را به سوى آن عزيزان الهى سوق داد.قابل ذكر و شايان توجه است كه شيخ صدوق رضوان‏اللّه‏ عليه از غياث بن سعيد نقل كرده كه گفته :من در حضور محمد بن عثمان عمرى قدس‏اللّه‏ روحه ـ يكى از نواب اربعه ـ بودم و او فرمود: چون حضرت مهدى عليه‏السلام ولادت يافت نورى از بالاى سر او ظاهر شد كه تا آسمانها امتداد داشت آنگاه براى پروردگارخود به سجده افتاد سپس سر را بلند كرده و گفتند: «شهداللّه‏ انه لا اله‏الا هو والملائكه و اولواالعلم قائماً بالقسط لا اله الاهو العزيز الحكيم ان الدين عنداللّه‏ الاسلام…»(13)

 

 

 

7 – نقش آيه قرآن بر بازوى وى

 

بانوى معظمه راوى خبر و شاهد و ناظر جريان مى‏گويد: چون آن حضرت تولد يافت نظيف و پاك و پاكيزه بود و بر ذراع راست او اين آيه كريمه مكتوب بود:« جاءالحق و زهق الباطل ان الباطل كان زهوقا»(14) يعنى حق آمد و باطل رفت تحقيقا باطل، ناپايدار است و از بين خواهد رفت.

 

 

 

8 – او همنام و هم‏ كنيه پيامبر است

 

از خصايص و ويژگيهاى مولى‏الزمان مهدى موعود عجل‏اللّه‏ تعالى فرجه اين است كه نام شريف و كنيه مبارك او همان نام شريف پيامبر و كنيه مبارك اوست و نام پيامبر محمد صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و كنيه آن حضرت ابوالقاسم است . و اين مطلب (كه امام عصر همنام و هم كنيه پيامبر است) در روايات عديده وارد شده است
: شيخ صدوق از جابربن عبداللّه‏ انصارى نقل كرده كه رسول خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله فرمود: «المهدى من ولدى ، اسمه اسمى و كنيته كنيتى …»(15) مهدى از فرزندان من است اسم او اسم من و كنيه او كنيه من است.

 

ودر روايت ابوبصير از امام صادق عليه‏السلام از رسول‏خدا عين عبارت ياد شده را ذكر كرده‏اند(16) ابن ابى جمهور احسائى نقل مى‏كند كه پيامبر فرمود : اگر از عمر دنيا جز يك روز باقى نمانده باشد، خداوند آن روز را آنچنان طولانى مى‏كند كه خارج گردد و ظهور كند مردى از ذريه من ، اسم او همانند اسم من و كنيه او بسان كنيه من است. (17)

 

 

 

9 – شبيه‏ترين افراد به رسول‏ خدا

 

 

 

 

10 – لقب اختصاصى صاحب‏ الزمان

 

از خصايص و مختصات حضرت ولى‏عصر عليه‏السلام لقب مبارك (صاحب‏الزمان) است ( يعنى صاحب اختيار و مدبر اين زمان) كه همواره بدين لقب خوانده مى‏شوند بلكه مساجدى در نقاط مختلف ايران اسلامى و چه بسا در جاهاى ديگر به همين عنوان نامگذارى شده‏است.

 

و از بعضى از روايات استفاده مى‏شود كه آن حضرت از بدو امر و آغاز زندگى بدين لقب خوانده مى‏شدند چنانكه از كتاب غيبت شيخ طوسى قدس‏سره نقل شده از ابوالفضل حسين بن حسن علوى كه مى‏گويد : دخلتُ على ابى محمد عليه‏السلام بسر من رأى فهنّيته بسيّدنا صاحب‏الزمان عليه‏السلام لما ولد(20) در سامرا وارد بر حضرت عسكرى عليه‏السلام شدم و او را در ولادت آقايمان صاحب‏الزمان تهنيت و شادباش گفتم. و در روايت اسماعيل نوبختى آمده كه حضرت عسكرى عليه‏السلام خطاب به فرزند خود كرده و فرمودند: بشارت باد تو را كه تو صاحب‏الزمانى، و ما مشروح روايت را در بحث بعد مى‏آوريم.

 

و در خبر ابوالوفاء شيرازى آمده كه رسول‏خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله در عالم خواب به او فرمود: … و اما حجت،پس هنگامى كه شمشير به اينجاى تو (اشاره به
گلو كردند) رسيد پس به او استغاثه كن كه او به فريادت مى‏رسد و او فريادرس و پناهگاه كسى است كه يارى بجويد پس بگو : «يا مولاى يا صاحب‏الزمان اَنَا مستغيث بك». (اى مولاى من يا صاحب‏الزمان، من از تو فريادرسى مى‏جويم). و در لفظ ديگرى چنين است : و اما صاحب‏الزمان، پس هنگامى كه شمشير به گلوى تو برسد از او استعانت بجو كه او تو را همراهى خواهد فرمود.(21) و مقصود از اينكه (چون شمشير به گلوى تو برسد) اين است كه هرگاه در اوج اضطرار و نهايت گرفتارى قرار گرفتى . و غرض آن است كه در سخت‏ترين و دشوارترين شرايط بايد به حضرت صاحب‏الزمان توسل پيدا كرد كه او به فرياد انسان مى‏رسد.

 

 

 

11 – خاتم‏الاوصياء

 

از خصايص حضرت مهدى موعود ، لقب زيبا و پرافتخار خاتم‏الاوصياء است كه او خاتم همه اوصياء الهى است زيرا اوآخرين امام پيشواى بعد از پيامبر اكرم مى‏باشد و به تعبيرى آخرين وصى از اوصياى همه پيامبران الهى است.

 

و اين لقب مبارك به لسان پدر بزرگوارش جارى شده و او را بدين لقب خوانده‏اند چنانكه در روايت اسماعيل نوبختى آمده كه مى‏گويد: وارد بر ابومحمدحسن‏بن على (حضرت عسكرى ) عليه‏السلام شدم در همان كسالت و ناراحتى كه از دنيا رفتند … پس فرزند حضرت، او را وضو داد حضرت عسكرى به او فرمود : «ابشر يا بنىّ فانت صاحب‏الزمان و انت‏المهدى و انت حجة‏اللّه‏ فى ارضه و انت ولدى و وصيى … و انت خاتم‏ الاوصياء الائمه ‏الطاهرين…»(22)، (بشارت باد تو را اى فرزند عزيزم زيرا تو صاحب‏الزمانى و تويى مهدى و تويى حجت خدا در زمين و تويى فرزند و وصى من، و توئى خاتم اوصياء يعنى ائمه طاهرين…)

 

 

 

12 – كثرت اسامى و القاب آن حضرت

 

از ويژگيهاى حضرت بقية‏اللّه‏ ارواح ‏العالمين له‏ الفداء كثرت اسامى و القاب آن حضرت است كه مى‏توان گفت هيچ پيغمبر و امامى داراى اينهمه اسم و لقب نميباشد به طورى كه محدث جليل‏القدر مرحوم ميرزا حسين نورى رضوان‏اللّه‏ عليه صد و هشتاد و دو اسم براى وى ذكر كرده‏است. اكنون در اينجا دو نكته شايان توجه است:

 

1 – معروف است كه «كثرة‏الاسماء تدل على كثرة‏المعانى» اسامى فراوان، دلالت بر كثرت معانى دارد و صاحب آن اسمها از ابعاد مختلف و گوناگونى برخوردار است و هريك از آن اسماء، حاكى از يكى از آن ابعاد متعدد است.

 

2 – ظاهر اين است كه اين اسامى ، مربوط به عالم بالاست و از سوى خداوند بزرگ و حداقل اينكه بخش عمده‏اى از آنها از عالم بالا و به امر و الهام الهى . بالاخره مستند به خدا و يا انبياء و اوصياى آنهاست و نامگزارى‏اى كه از ناحيه خداوند متعال و خلفاى الهى باشد مبتنى بر بيان حقايق و مظهريت صاحب آن اسامى نسبت به معانى آنها مى‏باشد و خلاصه با ملاحظه تحقيق آن صفات و مزايا در وجود شخص او بدين نامها مى‏نامند. بنابراين كثرت اسامى و القاب حضرت حجت در اين سطح بالا كاشف از كثرت صفات و مكرمتها و مقامات عاليه آن بزرگوار است و هر يك از آنها دال بر خلق و خوهاى عالى و صفات و مزاياى متعالى و فضايل و مقامات والاى وى مى‏باشد و در نتيجه به اين حقيقت مى‏رسيم كه فضايل، مكرمتها و مناقب آن بزرگوار در حد احصا و شمارش نيست.&lt ;/o:p>

 

 

 

13 – تحريم تصريح به اسم اصلى آن حضرت

 

و از جمله خصوصيات حضرت حجة‏بن الحسن آن است كه با آنكه نام اصلى وى همان نام مقدس پيامبر اكرم صلى‏الله‏عليه‏و‏آله و سلم است و حتى خداوند تعالى (در حديث لوح كه خود روايتى مستفيض بلكه متواتر معنوى است) آن حضرت را با همين نام معرفى كرده و ياد فرموده است با اين حال تصريح به اين اسم به مقتضاى روايات عديده و معتبره حرام است و در مجالس و محافل در زمان غيبت بايد از ذكر اين اسم خوددارى كرد و حضرت را با القاب و اسامى ديگر ياد نمود و اين حكم در نزد قدماى اماميه از فقها و متكلمين و محدثين، مسلم بوده بلكه از عبارت شيخ اقدم حسن بن موسى نوبختى كه از علماى عصر غيبت صغرى بوده استفاده مى‏شود كه اين حكم از خصايص مذهب اماميه است و عبارت مزبور را مرحوم حاجى نورى رضوان‏اللّه‏ عليه از كتاب فِرَق و مقالات نوبختى نقل كرده طالبين به كتاب نجم‏ثاقب مراجعه كنند.

 

بالاخره اين حكم مورد اتفاق قدما بوده و مخالفتى در آن نشده تا زمان خواجه‏نصيرالدين رحمة‏اللّه‏ عليه كه او قايل به جواز شده است ولى مرحوم محدث نورى اينرا تضعيف مى‏كند زيرا معتقد است كه خواجه وقت كافى براى مراجعه به كتب نقليه نداشته و از اينرو گاهى فتواهاى نادر بلكه منحصر به خود مى‏داده است. و ديگر نقل خلافى نشده جز از على‏بن‏عيسى اربلى كه محدث نورى رد و قبول ايشان را هم در امثال اين مقام، مورد اعتنا قرار نمى‏دهند. و لابد نظر محدث نورى اين است كه اين جهت فن مرحوم اربلى و رشته تخصصى او نبوده و در اين موارد بايد به فقها مراجعه كرد.

 

بارى اين هم گذشت تا در عصر شيخ بهائى و مرحوم سيد ميرداماد اين مبحث، دامنه پيدا كرد كه يكى قايل به حليت و ديگرى قايل به حرمت بودند و سيد مصرانه حكم به حرمت كرده و كتابى مخصوص در اين باب تاليف كرده به نام شرعة‏التسمية حول حرمة‏التسمية.

 

بعضى خواسته‏اند اين اخبار را حمل بر تقيّه كنند و اينكه ذكر نام آن حضرت موجب حساسيت خلفا و ستمگران مى‏شود و براى نابودى آن حضرت نقشه مى‏كشند. ولى اين حرف تمام نيست چون ذكر آن حضرت به عنوان مهدى و ساير عناوين نيز همين مشكل را دارد علاوه كه در دوران غيبت خطر از بين بردن آن بزرگوار منتفى است. بنابراين ، اين مطلب، از امور تعبد
ى است كه رمز و فلسفه آن بر عقول ما پنهان است و بالاخره نمى‏توان دست از اين اخبار معتبره متضافره كه دال بر حرمتند برداشت خصوصا كه قدماء اصحاب، همه آن را پذيرفته و فتوا به عدم جواز داده‏اند. و چه جالب فرموده سيد محقق مدقق ميرداماد قدس‏سره ، و اين عين عبارت اوست: و على ذلك اطباق اصحابنا السالفين و اشياحتا السابقين الذين سبقونا بضبط مآثرالشرع و حفظ شعائرالدين رضوان‏اللّه‏ تعالى عليهم اجمعين والروايات‏الناصة متظافرة بذلك عن ائمتناالمعصومين صلوات‏اللّه‏ و تسليماته على ارواحهم و اجسادهم و ليس يستنكره الا ضعفاءالتبصر بالاحكام والاخبار و اطفاء الاطلاع على الدقايق والاسرار(23)

 

 

 

14 – لقب اختصاصى «قائم»

 

از القاب مبارك و پر شهرت حضرت صاحب‏الزمان عليه‏السلام لقب پرآوازه قائم است كه خود حامل معانى و رموزى است و اشاره به نهضت جهانى و حركت فراگير و انقلاب تكان دهنده او دارد و از اينرو رعبى در دلهاى مخالفان و دشمنان مى‏افكند. و روايات متعددى راجع با اين لقب وارد شده از جمله: حضرت صادق عليه‏السلام فرموده‏اند : «اذا توالت ثلاثة اسماء: محمد و على و الحسن فالرابع‏ القائم»(24)، (هنگامى كه سه اسم : محمد و على و حسن دنبال سرهم آمدند پس چهارمين آنها قائم است)

 

و در روايت حضرت عبدالعظيم، و عرض دين بر امام جواد عليه‏السلام آمده كه فرمود: «ان‏القائم منا هو المهدى الذى يجب ان ينتظر فى غيبة و يطاع فى ظهوره»(25)، (راستى كه قائم از ما، او مهدى است كه واجب است در ايام غيبت انتظار او و در دوران ظهور، اطاعت او) و از بعضى از اخبار برمى‏آيد كه هرچند ممكن است اطلاق قائم بر امامان ديگر شود و ليكن اطلاق آن بر امام‏زمان براى جهت مخصوص به خود آن حضرت است. چنانكه در روايت ديگرى از حضرت عبدالعظيم از امام جواد نقل شده كه : «ما منا الا و هو قائم بامر اللّه‏ عز و جل و هاد الى دين‏اللّه‏ و لكن‏القائم‏الذى يطهراللّه‏ به‏الارض من اهل‏الكفر والجحود و يملاها عدلاً و قسطاً هوالذى تخفى على‏الناس ولادته…»(26)، (هيچ‏كس از خاندان ما نيست جز اينكه او قيام به امر خدا كرده و به سوى دين الهى هدايت مى‏نمايد ولى آن قائمى كه خداوند، زمين را به وسيله او از اهل كفر و انكار پاك و مطهر مى‏گرداند و آن را پر از عدل و قسط مى‏كند آن كسى است كه ولادتش مخفى بوده و…)

 

 

 

15 – برخاستن در هنگام ذكر آن حضرت بويژه با لقب مخصوص

 

يكى از خصايص آن حضرت برنامه شكوهمند و افتخارآفرين برخاستن و تعظيم‏كردن براى اسم مبارك آن ولىّ دوران است مخصوصاً به هنگامى كه وى را با لقب مخصوص «قائم» ياد مى‏كنند چنانكه در شبهاى ماه مبارك رمضان هنگامى كه در دعاى افتتاح جمله «اللهم و صل على ولىّ‏امرك القائم‏المؤمّل …» قرائت مى‏شود، قارى و شنوندگان همگى بلند مى‏شوند و اداء احترام مى‏كنند.

 

 محدث بزرگوار مرحوم نورى رحمة‏اللّه‏ عليه راجع به برخاستن به هنگام ذكر اسم آن حضرت مى‏گويند سيره تمام اصناف اماميه كثّرهم‏اللّه‏ تعالى در جميع بلاد از عرب و عجم و ترك و هند و ديلم بر آن مستقر شده و اين خود كاشف از وجود مأخذ و اصلى براى اين عمل مى‏باشد اگر چه تاكنون به نظر نرسيده و لكن از چند نفر از علما و اهل اطلاع مسموع شد كه ايشان خبرى را در اين باب ديده‏اند و بعضى از علما نقل كرده كه اين مطلب را از عالم متبحرِ جليل سيد عبداللّه‏ سبط محدث جزايرى سئوال كردند و آن مرحوم در بعضى از مصنفات خود جواب دادند كه خبرى را ديده‏اند بدين مضمون : روزى در مجلس حضرت صادق عليه‏السلام اسم مبارك آن جناب برده شد پس حضرت براى تعظيم و احترام آن برخاست …(27) شاگرد والامقامِ مرحوم نورى، مرحوم آقاى حاج شيخ عباس قمى رضوان‏اللّه‏ عليه اين مطالب را از كتاب استاد خود نقل كرده و بعد خود اضافه فرموده است : عالم متبح
رِ نبيل سيدناالاجلّ آقا سيد حسن موسوى كاظمى ادام‏اللّه‏بقاه در تكمله اَمَل‏الآمِل مطلبى را فرموده كه حاصلش اين است : يكى از علماى اماميه عبدالرضا ابن محمد كه از اولاد متوكل است كتابى دروفات حضرت امام رضا عليه‏السلام نوشته موسوم به «تأجيج نيران الاحزان فى وفات سلطان خراسان» و از متفردات آن كتاب اين است كه فرموده : روايت شده كه دعبل خزاعى وقتى قصيده تائيه خود را براى امام رضا عليه‏السلام خواند چون به اين شعر رسيد :

 

خروج امام لامحالة خارج        يقوم على اسم‏اللّه‏ بالبركات

 

حضرت برخاست و بر روى پاى مبارك ايستاد و سر نازنين را به سوى زمين خم كرد پس از آنكه كف دست راست خود را بر سر گذاشته بود و گفت : «اَللهمّ عجّل فرجه و مخرجه و انصرنا به نصراً عزيزاً»(28)

 

 

 

16 – بركت مخصوص شب ولادت آن حضرت

 

شب نيمه شعبان كه شب ولادت پرافتخار حضرت بقيه‏اللّه‏ فى‏الارضين است، از مباركترين شبهاى سال به شمار مى‏رود از جمله بركات آن شب مبارك كه اختصاصى است اين است كه از حضرت صادق عليه‏السلام روايت‏شده كه فرمود: در شب ولادت حضرت قائم عليه‏السلام مولودى ولادت نمى‏يابد مگر اينكه مؤمن خواهدبود و اگر در ارض كفر متولد شود خداوند، به بركت امام عليه‏السلام او را به سوى ايمان سوق داد. و اين روايت به خط مرحوم شهيد اول رضوان‏اللّه‏ عليه به دست آمده است.(29)

 

 

 

17 – بيت ‏الحمد

 

     از مختصات حضرت ولى عصر عجل ‏اللّه‏ تعالى فرجه اين است كه خانه ‏اى به نام بيت ‏الحمد از براى او بنا شده و در آن چراغى است كه از شب ولادت آن حضرت همواره نورافشانى مى‏كند. از حضرت امام محمد باقر عليه‏السلام روايت شده كه فرمود : «لصاحب هذاالامر بيت يقال بيت‏الحمد فيه سراج يزهرمنذ يوم ولد الى ان يقوم بالسيف»(30) براى صاحب اين امر، خانه‏اى است كه آن را «بيت‏الحمد» گويند و در آن، چراغى روشن است كه از روز ولادت آن بزرگوار تا روزى كه با شمشير ، خروج كند همچنان روشن است و خاموش نمى‏شود.

 

 

 

 

پى‏نوشتها:

 

1 – الذريعه، ج7، ص163

 

2 – همان،ص166

 

3 – كشف‏الظنون، ج3، ص430

 

4 – همان

 

5 – كمال‏الدين صدوق، ص424

 

 6 – منتخب‏الاثر، ص 355

 

7 – كمال‏الدين ، ص378

 

8 – كمال‏الدين، ص 427و428

 

9 – كمال‏الدين، ص425

 

10 – الخرائج والجرائح، ص 455

 

11 – سوره قصص ، آيه 5و6

 

12 – الخرائج والجرائح، ج1 ،ص 456

 

13 – كمال‏الدين، ص433، و آيه 18و19 سوره بقره، ضمنا تذكر مى‏دهيم كه اين روايات قابل جمعند زيرا ممكن است همه اين آيات را خوانده باشند و در هر نقلى بخشى از آن نقل شده باشد.

 

14 – سوره اسراء، آيه 81

 

15 – كمال الدين، ص 286

 

16 – همان، ص 287

 

17 – اثبات‏الهداة، ج3 ، ص 577

 

18 – كمال‏الدين، ص 257

 

19 – منتخب‏الاثر ، ص 237

 

20 – اثبات‏الهداة، ج3، ص 506

 

21 – محوات قطب ‏الدين راوندى ، ص 191و جنة ‏الماوى محدث نورى مطبوع با بحار، ج53، ص 324

 

22 – اثبات‏ الهداة، ج 3، ص509، نقل از غيبت شيخ طوسى

 

23 – شرعة ‏التسمية، ص 24

 

24 – كمال‏ الدين ،ص 333و 334

 

25 –  همان ، ص 377

 

26 – همان ، ص 378

 

27 – نجم‏ثاقب، ص 444

 

28 – منتهى الآمال، ج 2، ص 332

 

29 – اثبات ‏الهداة، ج3، ص 581

 

منبع: شمس ولايت

صفحه اصلی – موسسه قرآن و نهج البلاغه

کانال جامع دو نور در ایتا:
https://eitaa.com/twonoor
کانال جامع دو نور در تلگرام:
https://t.me/twonoor

 

ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى. ويژگيهاى ‏مهدى.
به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید