ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

اختلاف سليقه ميان مسلمانان امری طبيعی است

فهرست مطالب

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه قم، آيت‌الله العظمی جوادی آملی 16 بهمن‌ماه در ديدار تعدادی از مسئولان سازمان حج و زيارت با يادآوری اين نكته كه دين بر پايه اتحاد سامان پذيرفت، اظهار كرد: خدای سبحان برای اينكه امت اسلامی متحد بشوند يك مكان را قبله همه مسلمانان قرار داد، به طوری كه مرگ و زندگی همه مسلمانان به همان يك جا مرتبط است.


وی ادامه داد: شعار شب و روز يك ميليارد و نيم مسلمان كه بر روی كره زمين زندگی می‌كنند «والكعبه قبلتی» است.


مفسر بزرگ قرآن كريم با اشاره به ارتباط كارهای واجب، حرام و مستحب انسان با كعبه، تصريح كرد: نمازهای مسلمانان‏، ذبح‌ها، دفن موت‌ها، نماز ميت و… بايد حتماً به سمت كعبه باشد؛ در زمينه مستحبات هم بهترين نشستن ما نشستن رو به كعبه است و همان طور كه بيان كردند، كارهای قبيح و زشت را نبايد رو يا پشت به كعبه انجام داد.


آيت‌الله العظمی جوادی آملی درباره جهانشمول بودن كعبه تأكيد كرد: ما درباره جهانشمولی نبايد دنبال ادله باشيم، بلكه در نحوه اجرای جهانشمولی بايد هم‌انديشی داشته باشيم.


وی تأكيد كرد: جهانشمولی بیّن و رشد است، چون هم قرآن فرمود «جَعَلَ اللّهُ الْكَعْبَةَ الْبَیْتَ الْحَرَامَ قِیَامًا لِّلنَّاسِ؛خداوند [زيارت] كعبه بيت الحرام را وسيله به پا داشتن [مصالح] مردم قرار داده»(آيه 97 سوره مائده) و هم زندگی و مرگ ما ارتباط تنگاتنگی با قبله دارد و دستور روزانه ما هم «و الكعبة قبلتی» است؛ پس درباره جهانشمول بودن كعبه سخنی نيست كه آيا ما دليلی داريم يا خير، بلكه درباره نحوه اجرای آن جای بحث است.


ايشان افزود: استكبار، نظام اسلامی را طوری ارباً اربا كرده كه برخی از كشورها را جزو اقمار سوسياليست شرق، برخی‌ها را جزو اقمار كاپيتال غرب، بعضی‌ها را لائيك و برخی ديگر را سرگردان و متحير قرار داد؛ ما اول بايد اسلامی بودن امت‌ها را حفظ كنيم كه وقتی مسلمانيم و هدف مشترك داريم، نه تنها قرآن و عترت برای ما محترم است، از نظر اجرايی و عملی هم كارهای مشترك داريم.


اين مرجع تقليد با اشاره به وجود مشتركات عملی روزانه بين مسلمانان، بر لزوم تقويت اين مشتركات تأكيد كرد و افزود: ما بايد اين موجوديت را حفظ كنيم و بگوئيم كه ممكن است از نظر اقليم با هم جدا هستيم، اما از نظر فكر، قلم و بيان اشتراكات زيادی داريم.


آيت‌الله العظمی جوادی آملی با تأكيد بر ضرورت ايجاد اتحاد عميق بين مسلمانان، تصريح كرد: ساختار دين ما به گونه‌ای است كه از وحدت‌های كم به وحدت‌های بزرگ توصيه می‌كند و اينكه گفتند نماز جماعت را هر روز بخوانيد و در نماز جمعه و نمازهای عيد شركت كنيد و حج را هر سال به جا آوريد برای تأكيد به همين امر است.


مفسر بزرگ قرآن كريم يادآوری كرد: برابر آيات مباركه 49 و 50 سوره «واقعه»، «قُلْ إِنَّ الْأَوَّلِينَ وَالْآخِرِينَ ﴿۴۹﴾ لَمَجْمُوعُونَ إِلَى مِيقَاتِ یَوْمٍ مَّعْلُومٍ ﴿۵۰﴾؛ بگو در حقيقت اولين و آخرين (۴۹) قطعا همه در موعد روزى معلوم گرد آورده شوند (۵۰)» معلوم نيست در صحنه قيامت اتحادی وجود داشته باشد. در آن زمان ممكن است كه همه با هم باشيم ولی زندگی و فكر و مشورت جمعی نداريم.


ايشان تأكيد كرد: آيه 103 سوره «آل عمران»، «وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ؛ و همگى به ريسمان خدا چنگ زنيد و پراكنده نشويد» كه هم امر به اجتماع و هم نهی از تفرق است معنايش اين نيست كه همه، مسلمان باشيد، بلكه معنايش اين است كه همه با هم مسلمان باشيد.


استاد برجسته حوزه علميه وجود اختلاف سليقه ميان مسلمانان را امری طبيعی دانستند و در عين حال بر لزوم تحمل اين اختلافات و رفع مشكلات و موانع پيش روی تأكيد كردند.


ايشان افزود: انسان نبايد از ستيز استكبار و يا تفرقه بيگانگان نگران باشد، برای اينكه اگر اتحاد و اعتصام همگانی و همه گير را واجب كردند معلوم می‌شود كه اين امر شدنی و اثربخش است؛ البته در هر اجتماعی تنگناهايی وجود دارد، برای اينكه هيچ كدام از انسان‌ها شبيه هم نيستند.


آيت‌الله العظمی جوادی آملی حضور مسلمانان در كعبه را فرصت مغتنمی برای ايجاد وحدت و اتحاد برشمرد و با تشريح نامه 67 كتاب شريف نهج‌البلاغه كه از سوی اميرالمومنين عليه‌السلام به والی كعبه برای اقامه حج ارسال شده بود، تأكيد كرد: حكومت اسلامی مأمور و موظف به اقامه حج است و حتی وجود مبارك حضرت اميرالمومنين عليه‌السلام به والی خود در مكه دستور رسمی می‌دهند كه حج را اقامه كند.


ايشان افزود: بعثه بايد به سمتی برود كه حج را اقامه كند و راه اقامه حج هم در بيان نورانی وجود مبارك حضرت اميرالمومنين عليه‌السلام در نامه 67 نهج‌البلاغه اشاره شده است.


ايشان با اشاره به اثرگذاری پيام جمهوری اسلامی ايران درباره برائت از مشركين و دعوت مسلمانان به اتحاد تصريح كرد: تبليغات رسانه‌های ايران در روند انقلاب‌های مردمی در تونس و مصر و اردن و… بی‌اثر نيست ولی آنچه كه در اين زمينه اثرات چشمگيری داشته است، جريان برائت از مشركان و دعوت به اتحاد در مكه است.


آيت‌الله العظمی جوادی آملی تأكيد كرد: حال كه روشن است كه كعبه عامل قيام است، همه بايد با هم در اين وحدت جهانشمول سهمی داشته باشند و حج را اقامه كنند.


اين مرجع تقليد با بيان اينكه بعثه به مناسك اقامه حج نياز دارد، اظهار كرد: بعثه غير از مناسكی كه فقهای گرانقدر مرقوم فرمودند ـ كه اعمال حج است ـ وظيفه‌اش تنها حج گذاری نيست بلكه اقامه حج است.


استاد برجسته حوزه علميه با اشاره به حضور اقشار مختلف در مراسم حج، تصريح كرد: ممكن است افرادی به فتوا نياز داشته باشند كه بعثه بايد جوابگوی آن‌ها باشد و يا احياناً افرادی نسبت به اعمال حج ناآگاه باشند كه بعثه بايد اين افراد را آگاه كند، ولی دانشمندانی كه به حج مشرف می‌شوند بايد با آن‌ها تبادل نظر شود.


وی افزود: چيزی كه مقدور بعثه كشورها و عربستان نيست ولی متوقع اسلام است و اسلام بايد به آن سمت حركت كند، تأمين نيازهای عموم مسلمانان است.


آيت‌الله العظمی جوادی آملی تأكيد كرد: اجرای دستورات دينی برای اقامه حج دشوار است ولی، امری شدنی است و برنامه جهانشمولی حج، اقامه آن است.

به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید