ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

بودجه ۹۲ بزودی محقق می‌شود/ عقب‌ماندگی تاریخی در حوزه قرآن

فهرست مطالب

برنامه «افق» شنبه 11 آبان‌ماه 1392 با حضور حجت‌الاسلام «حمید محمدی» معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و «مهدی قره‌شیخلو» رئیس سازمان دارالقرآن کریم به بررسی وضعیت شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور و اهداف و راهبردهای آن، همچنین آموزش عمومی قرآن کریم در کشور پرداخت.


این بحث در ادامه موضوع فعالیت‌های آموزشی قرآنی در سطح کشور که در برنامه قبلی افق هم عنوان شده بود به طور کامل تری مطرح شد.


در این برنامه که «محمدرضا پورمعین» که اجرای این برنامه را برعهده داشت در خصوص فعالیت‌های شورای توسعه سوالاتی مطرح کرد که حجت الاسلام محمدی معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به آنها پاسخ داد.


حدنصاب نرسیدن اعضا دلیل عدم تشکیل شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور


حجت‌الاسلام محمدی در ابتدای سخنان خود درباره آخرین فعالیت‌های شورای توسعه و آخرین اخبار این شورا گفت: شنبه هفته گذشته، جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور تشکیل شد که این جلسه مصوبات خوبی داشت و یکی از مواردی که در دستور کار قرار گرفت اهداف آموزش قرآنی کشور بود.


وی در ادامه با اشاره به تأخیر برگزاری این جلسات بیان داشت: علت تأخیردر برگزاری جلسات شورا جابجایی دولت بود چرا که بخشی از شورا از وزاری دولت تشکیل می‌شوند و آن ایام با پایان عمر دولت دهم و تشکیل دولت یازدهم برای تشکیل جلسات شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور نیازمند زمان و به حد نصاب رسیدن اعضا بودیم.


نهادینه شدن فرهنگ انس با قرآن، چشم انداز آموزش عمومی قرآن کشور


دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور در ادامه سخنان خود افزود: هفته گذشته، اهداف عمومی آموزش قرآن کشور برای اولین بار به تصویب رسید که می‌‌تواند راهنمای وزارت آموزش و پرورش و دستگاه‌های قرآنی کشور باشد.


وی  نهادینه شدن فرهنگ انس با قرآن و تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم را به عنوان دو چشم‌انداز آموزش عمومی قرآن کشور عنوان کرد و گفت: ایجاد توانایی خواندن، همراه با فهم و تدبر قرآن و بهره‌گیری از تعالیم آن در زندگی رسالت آموزش عمومی قرآن کشور است.


محمدی در خصوص وظایف کلی شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور بیان داشت: جامعه قرآنی بیش از 30 سال در آرزوی جایگاهی برای تمرکز برنامه‌ریزی کلان قرآنی در کشور بود که این آرزو در سال 1388 و در اواخر دولت نهم محقق شد و منشور توسعه فعالیت‌های قرآنی کشور به تصویب رسید.


وی درباره محوریت این منشور نیز گفت: در این منشور، اهداف قرآنی کشور و راهبردهای آن مشخص شده و ارگان اجرایی و اعضای آن نیز تعیین شده است، همچنین بالاترین مقام قرآنی کشور در این منشور شناخته می‌شود.


دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور با اشاره به اهمیت مشخص شدن وضعیت سازمان‌های قرآنی گفت: در بند نهم منشور توسعه فرهنگ قرآنی کشور تصریح می‌شود که کلیه مصوبات قرآنی کشور در آن تعیین شده و برای کلیه دستگاه‌ها لازم الاجرا است که می‌تواند به صورت مشخص نیازها و برنامه‌های قرآنی کشور را پاسخگو باشد.


بودجه به زودی به جامعه قرآنی تخصیص می‌یابد


حجت‌الاسلام محمدی درمورد مواردی که در شورای توسعه فرهنگ قرآنی دنبال می‌شود به بحث بودجه اشاره کرد و گفت: مبحث بودجه زمان بسیاری از معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌گیرد و با زحمت فراوان باید پیگیری شود چرا که  تصویب اصل بودجه نیازمند زمان و توجه ویژه است.


وی در ادامه به وضعیت تصویب بودجه و مراحل آن اشاره کرد و گفت: بعد از تصویب بودجه باید به دنبال دریافت اعتبار بود تا بعد از آن تخصیص گرفته شود و نباید فراموش کرد که بودجه‌ای که در سال 90 به جامعه قرآنی اختصاص یافت به راحتی نبود و امسال نیز با پیگیری‌های مجدانه بودجه مناسبی برای سال 1392 دیده شده که یک مرحله از تخصیصش رو به اتمام است و این روزها دریافت می‌شود که می‌تواند بشارتی به جامعه قرآنی باشد.


مودت به اهل‌بیت(ع) شاه بیت حرکت در مسیر قرآن است


معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره آموزش عمومی قرآن در کشور توضیح داد: من چهل سال درگیر کار آموزش قرآن در کشور هستم چه قبل و چه بعد از انقلاب اسلامی در این زمینه فعالیت داشتم پس  آنچه که مهم است این است که باید معلوم کنیم در مسیر آموزش عمومی قرآن به کجا می‌خواهیم برویم و در جریان کلی آموزش قرآن در کشور چه هدفی داریم؟ شاه بیت این مسیر تقویت ایمان، گرایش و اعتقاد به قرآن، عترت و جایگاه پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع) است که به عنوان تبیین‌کنندگان علمی و عملی محسوب می‌شوند که  مودت به اهل‌بیت(ع) از جمله شاخصه‌های اساسی این مسیر است.


معرفت قرآنی، ایمان قرآنی و رفتار قرآنی اضلاع مثلث توسعه فرهنگ قرآنی


محمدی در ادامه توسعه فرهنگ قرآنی را مثلثی دانست که باید به سه ضلع آن توجه کرد و تصریح کرد: توسعه فرهنگ قرآنی از سه ضلع معرفت قرآنی، ایمان قرآنی و رفتار قرآنی تشکیل می‌شود و اهداف 9 گانه شورای توسعه فعالیت‌های قرآنی در تدابیر اجرایی وزارت آموزش و پروش نهادهای مردمی و کلیه برنامه‌های قرآنی سازمان‌های کشور مؤثر بوده و این سازمان‌ها باید اهداف خود را متناسب با این اهداف تنظیم کنند.


مردم باید حداقل سه جز قرآن را حفظ باشند


دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور به اهداف آموزش قرآن کشور اشاره کرد و گفت: این شورا اهداف متعددی دارد که اولین هدف ایجاد توانایی خواندن قرآن کریم است یعنی مردم بتوانند قرآن را صحیح و روان در حد تمایز حروف بخوانند.


وی افزود: درک معنای آیات قرآن کریم، هدف دیگری است خواندن بدون دریافت معنای اجمالی و ظاهری قرآن به نوعی کم‌لطفی محسوب می‌شود، التزام به تدبر در آیات قرآن و اهداف دیگری به شما می‌آید و به خاطر سپاری حداقل سه جزء قرآن کریم برای عموم مردم ضروری است، همچنین انس با قرآن کریم، اشتیاق به خواندن روزانه و استماع همراه با فهم، آشنایی با علوم و معارف قرآن، توانایی استفاده و عمل به قرآن کریم از جمله این اهداف محسوب می‌شود.


مدارس باید انگیزه فعالیت های قرآنی را در دانش آموزان ایجاد کنند


محمدی در پاسخ به این سوال که چرا هنوز خروجی‌های آموزش قرآن در کشور مطلوب جامعه قرآنی نیست؟ گفت: اصلا نمی‌توان به این آسیب‌شناسی یک سویه نگاه کرد چرا که اشکالاتی در بین راه وجود دارد که از جمله آنها متن آموزشی، برنامه درسی، مدرسه خوب، هدف‌گذاری‌ها مواردی است که باید در جای خودش مورد توجه باشد اما یکی از شاخصه‌ها دانش آموز و انگیزه‌های این دانش‌آموزان است.


برای رسیدن به تربیت 10 میلیون حافظ قرآن نیازمند تلاش هستیم


وی فعالیت‌های وزارت آموزش و پرورش در تأمین اهداف آموزش قرآن را مثبت ارزیابی کرد و تصریح کرد: وزارت آموزش و پرورش در تأمین اهداف آموزش قرآن تا حدودی موفق بوده است و نباید آن را به طور کامل ناکام دانست اما هنوز در این مسیر به نقطه ایده‌آل نرسیده‌ایم و چشم‌انداز ما نهادینه شدن فرهنگ انس با قرآن و تربیت 10 میلیون است که هنوز با آن فاصله داریم.


تحقق 10میلیون حافظ، به 15 هزار میلیارد تومان هزینه نیاز دارد


حجت‌الاسلام محمدی در ادامه به بحث بودجه برای تحقق تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم  اشاره کرد و گفت: برای محقق شدن اهداف در ابتدا باید به بررسی جوانب آن بپردازیم و بدانیم طرح ملی حفظ چرا موفق نمی‌شود؟ 10 میلیون حافظ کل؛ می‌شود 300 میلیون نفر جزء، باید برای محقق شدن این رقم باید حداقل 15 هزار میلیارد تومان باید اختصاص داده شود و 15 سال زمان نیاز است یعنی سالی هزار میلیارد تومان اگر برای حفظ بودجه گذاشته شود می‌توان امیدوار بود که تربیت 10 میلیون حافظ محقق می‌شود، اما 15 هزار میلیارد کجا و 300 میلیاردی که هم‌اکنون تصویب شده کجا! رقم مصوب شده یک سوم هزینه‌ای است که برای حفظ نیاز داریم.


در حوزه قرآن دچار یک عقب‌ماندگی تاریخی هستیم


معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در قرآن دچار یک عقب ماندگی تاریخی هستیم بیان داشت: با وجود پیشرفت‌های صورت گرفته در حوزه قرآنی هنوز خلأ‌هایی وجود دارد و در میان کشورهای اسلامی، کشورهایی هستند که از شش میلیون نفر جمعیت خود؛ یک میلیون حافظ قرآن کریم دارند در حالی که ما هنوز به این جایگاه نرسیده‌ایم و به عنوان یک کشور اسلامی باید برای تحقق فرموده مقام معظم رهبری تلاش کنیم و ایشان هم زمانی را برای تحقق این هدف داده‌‌اند که باید برای آن برنامه‌ریزی کرد.


وی درباره کمیسیون آموزش عمومی کشور گفت: یکی از کمیسیون‌های موفق ما آموزش عمومی است که مصوبات خوبی در آن صورت می‌گیرد و روال اجرایی با نظم خوبی همراه است.


محمدی ادامه داد: وزارت آموزش و پروش باید در حوزه مدارس قرآنی مورد حمایت قرار گیرد و ما در معاونت قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین در شورای توسعه  تلاش کردیم که در جایگاه خود بالاترین سطح تخصیص بودجه را به وزارت آموزش و پرورش داشته باشیم، اما باید در نظر داشت که وزارت آموزش و پرورش با گستردگی مخاطب و فراوانی افراد زیرمجموعه خود با این پول‌ها نمی‌تواند رسالت خود را به صورت کامل ایفا کند.


تنوع روش‌های آموزشی قرآن، مبتنی بر اصول علمی باشد


حجت‌الاسلام محمدی در مورد تنوع روش‌های آموزش قرآن گفت: من با تنوع روش‌ها موافق هستم زیرا نمی‌توانیم همه را به اجرا کردن یک روش واحد وادار کنیم، اما باید همه تنوع‌ها و تکثرها با راهبری کلانی کنترل شود همانطور که الان شورای توسعه فرهنگ قرآنی چنین کاری انجام می‌دهد.


وی افزود: تنوع در روش‌ها خوب است در این صورت افراد با ذوق‌ها وسلایق مختلف می‌توانند جذب شوند و به سراغ روش مورد نظر خویش بروند اما اگر این تنوع مبتنی بر اصول علمی باشد مطلوب است و گرنه نمی‌تواند موثر باشد پس  هرکس در سطح ملی اگر دارای روش نوینی است بیاید عرضه کند و به طور حتم روش‌های نوین و موثر مورد حمایت و معرفی قرار می‌گیرد.


به گزارش فارس «افق» عنوان برنامه‌ای از گروه اطلاع‌رسانی و امور مجازی رادیو قرآن است که شنبه هر‌هفته ساعت 14:15 به مدت یک‌ساعت برروی موج FM ردیف 100 مگاهرتز از رادیو قرآن پخش می‌شود.


: farsnews

به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید