ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

مدیران فرهنگی خط قرآنی را گم کرده‌اند/ وقتی مردم به تبع مسئولان برای قرآن کم هزینه می‌کنند

حاج آقا محمد رضا زاده جویباری

فهرست مطالب

 
گروه مسابقات ــ رئیس موسسه قرآن و نهج‌البلاغه با انتقاد از اینکه مسئولان فرهنگی کشور خط قرآنی را گم کرده‌اند، بیان کرد: از سوی دیگر مردم به این گمان که نظام اسلامی بیشترین حمایت را از فعالیت‌های قرآنی دارند، برای فرزندان خود هزینه‌ای پرداخت نمی‌کنند و همین مسئله باعث در آستانه تعطیلی قرار گرفتن بسیاری از مؤسسات قرآنی شده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمد رضازاده جویباری، رئیس مؤسسه قرآن و نهج‌البلاغه، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا؛ در مورد میزان استقبال شهروندان از مسابقات قرآن و حضور کم‌رنگ در این رقابت، با بیان اینکه اطلاع دقیقی از میزان مشارکت مردم در مسابقات قرآن ندارد، گفت: در سال‌های گذشته البته نوجوانان و جوانان اقبال خوبی نسبت به مسابقات قرآن داشتند، اما با این وجود باید به برخی نکات برای اقبال بیشتر مردم به این مسابقات توجه شود.

وی افزود: مسئولان فرهنگی کشور به ویژه نهاد‌هایی همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان تبلیغات اسلامی و آن‌هایی که متولی امور قرآنی هستند، متأسفانه کمترین توجه را نسبت به امور قرآنی هم از لحاظ بودجه و هم از لحاظ فرهنگ‌سازی دارند.

کم‌توجهی به قرآن در شبکه‌های پرمخاطب

رضازاده جویباری با بیان اینکه سازمان صداوسیما با راه‌اندازی شبکه‌هایی همچون رادیو قرآن، رادیو تلاوت و شبکه قرآن تلاش کرده است تا به این عرصه ورود داشته باشد، گفت: این ورود باعث شده تا فعالیت‌های قرآنی در دیگر شبکه‌های پرمخاطب، به کمترین سطح خود برسد. باید برنامه‌ریزی حساب شده‌ای در عرصه فرهنگ قرآنی داشت، اما به نظر می‌رسد اینگونه نیست. الان در صداوسیما رادیو و شبکه ورزش نیز راه‌اندازی شده است، اما هر ساعت از شبانه‌روز هر کدام از دیگر شبکه‌ها را که نگاه کنید شاهد پخش یک برنامه ورزشی هستید. در مسائل قرآنی، اما این گونه نیست. حتی در زمان برگزاری مسابقات بین‌المللی قرآن نیز تنها شاهد پخش این مسابقات از شبکه قرآن هستیم و سایر شبکه‌ها اگر همت به خرج دهند در یک هفته برگزاری مسابقات مجموعاً یک ساعت برنامه پخش نمی‌کنند.

وی با تأکید بر اینکه رویکرد فرهنگی مسئولان ما قرآنی نیست، بیان کرد: این قرآنی نبودن رویکرد‌ها به گونه‌ای است که گاهی این برداشت به وجود می‌آید که شاید فعالیت‌ها و امور قرآنی برای مسئولان اهمیت چندانی ندارد. قطعاً هیچ کدام از ما با ورزش مخالف نیستیم و حتی در اسلام نیز بر این مسئله تأکید شده است، اما مقایسه این دو بخش به خوبی توجه و بی‌توجهی‌ها را مشخص خواهد کرد. بودجه‌ای که برای ورزش در نظر گرفته می‌شود به هیچ وجه با بودجه قرآنی قابل مقایسه نیست، بودجه‌ای که برای یک باشگاه در نظر گرفته می‌شود گاهی بسیار بیشتر از بودجه تمام مؤسسات قرآنی کشور است که به شمار آن به چندین هزار می‌رسد.

کم‌توجهی والدین به هزینه‌های آموزشی قرآن

این داور بخش معارفی مسابقات سراسری قرآن کریم با تأکید بر اینکه کم‌توجهی و کم‌اقبالی مسئولان کشوری باعث می‌شود که چندهزار مؤسسه قرآنی فعال در کشور رفته رفته به سمت تعطیلی کشیده شوند، گفت: با توجه به اینکه نظام حاکم در کشور یک نظام اسلامی است، مردم گمان می‌کنند که مسئولان نظام به موسسات قرآنی کمک می‌کنند، لذا آن‌ها هم برای فرزندان خود هزینه‌ای پرداخت نمی‌کنند و همین مسئله باعث تعطیلی و در آستانه تعطیلی قرار گرفتن بسیاری از موسسات قرآنی شده است.

رئیس مؤسسه قرآن و نهج‌البلاغه در ادامه به فعالیت دفتر مرکزی این مؤسسه در شهر قم به عنوان نمونه اشاره و اظهار کرد: زمانی دفتر مرکزی این مؤسسه نزدیک به ۷۰ نیروی تمام وقت و پاره وقت داشت، در حال حاضر به کمتر از ۲۰ نفر رسیده است. علاوه بر این افرادی در این مجموعه هستند که حقوق ماهانه خود را که کمتر از یک میلیون تومان هست را هم به طور مرتب دریافت نمی‌کنند و لذا افرادی هستند که حدود یک سال از به‌روز شدن دریافت حقوق عقب هستند. مطمئناً اگر بخواهد وضع به همین منوال پیش برود نه تنها کسی به حضور در این عرصه ترغیب نخواهد شد بلکه رفته‌رفته همین میزان فعالیتی که وجود دارد نیز رو به کاهش می‌گذارد.

رضازاده جویباری در بخش دیگری از این گفت‌وگو با اشاره به اینکه نهاد‌ها و به ویژه صداوسیما باید در زمینه آموزش قرآن فرهنگ‌سازی کنند تا مردم همچون دیگر مسائل خود را برای فرزندانشان در زمینه قرآنی نیز هزینه کنند، گفت: مردم باید متوجه شوند که این موضوع از اهمیت به مراتب بیشتری از دیگر موضوعات برخوردار است. اما متأسفانه در این زمینه فرهنگ‌سازی معکوس شده است.

بی‌توجهی به مسابقات نهج‌البلاغه در کشور شیعی

این داور بخش معارفی مسابقات سراسری قرآن کریم با بیان اینکه این مسائل نشان می‌دهد مسئولان فرهنگی کشور خط قرآنی را گم کرده و گویی فاصله زیادی با قرآن دارند، بر آگاه نبودن مسئولان نسبت به این موضوع تأکید کرد و گفت: متولی رسمی برگزاری مسابقات قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه است و طی ۴۰ سال گذشته همواره این مسابقات برگزار شده است، اما در کشور شیعی ایران اهتمامی برای برگزاری رسمی مسابقات نهج‌البلاغه وجود ندارد. البته مؤسسه قرآن و نهج‌البلاغه از سال ۸۳ تا الان هفت دوره مسابقات ملی حفظ و مفاهیم نهج‌البلاغه را در هفت رشته برگزار کرده است، اما در بیش از ۱۵ سال تنها موفق شده است هفت دوره آن را برگزار کند و بیش از پنج سال از برگزاری آخرین دوره آن سپری می‌شود، اما نامه‌نگاری با مسئولان کشور باعث نشده تا حمایتی صورت بگیرد که این مسابقات بعد از پنج سال برگزار شود.

وی با بیان اینکه انتظار داریم که یک نهاد دولتی متولی برگزاری چنین مسابقاتی شود، گفت:، اما ما به جهت اینکه دیدیم مسئولان فرهنگی نسبت به این موضوع غافل هستند، تصمیم گرفتیم تا چنین مسابقاتی را برگزار کنیم، خوشبختانه اقبال خوبی نسبت به این مسابقات وجود داشت به طوری که در سال ۹۳ حدود ۳۰ هزار نفر شرکت کردند و ۴۰۰ محل آزمون در سراسر کشور داشتیم. با وجود اینکه مؤسسه قرآن و نهج‌البلاغه در همه استان‌ها شعبه ندارد، اما اقبال مردم نسبت به این مسابقات در چنین سطحی نشان دهنده این است که اگر برنامه‌ریزی وجود داشته باشد مردم آمادگی حضور در چنین عرصه‌هایی را دارند، اما متأسفانه در این زمینه مشکل جدی داریم، بنابراین در وهله اول و پیش از هر چیز مسئولان فرهنگی خود باید نسبت به امور دینی دغدغه داشته باشند و نسبت به قرآن آگاهی و فهم داشته باشند تا در ادامه شاهد حضور پررنگ مردم در این عرصه باشیم.

غیبت مسئولان در مسابقات سراسری؛ کم‌توجهی به قرآن

این داور بخش معارفی مسابقات سراسری قرآن عدم حضور مسئولان رده بالای کشور در رخداد‌های قرآنی با وجود دعوت‌های رسمی را نشان از اهتمام کم به فعالیت‌های قرآنی دانست و بیان کرد: از سوی دیگر همان طور که گفتم خانواده‌ها گمان می‌کنند مسئولان حمایت‌های کافی از فعالیت‌های قرآنی دارند، لذا نیازی بر حمایت بخش مردمی نمی‌بینند.

رضازاده جوبیاری در بخش پایانی صحبت‌های خود با اشاره به اینکه مردم ما دین‌مدار بوده و با وجود برنامه ریزی مناسب زمینه حضور گسترده در برنامه‌های دینی و قرآنی را دارند، گفت: موضوعی که وجود دارد این است که باید تلاش کنیم تا مردم با وظایف خود در این حیطه و همچنین با عملکرد مسئولان و حمایت‌های آن‌ها از فعالیت‌های قرآنی آشنا شوند تا با شناخت کامل نسبت به حضور در این عرصه اقدام کنند.

به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید