ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

ضرورت تقويت عواطف و تحكيم محبت بين همسران

فهرست مطالب

سيده مريم طباطبايى


ازدواج همه ابعاد وجودى انسان را به محك فرا مى‏خواند، تا قب
ل از ازدواج عوامل آزماينده خصوصيات حقيقى افراد، بسيار كم و انگشت‏شمار است؛ اما با ازدواج به يكباره صحنه تغيير مى‏كند. آن قدر عوامل آزماينده در اين مرحله زياد است كه كمتر بُعدى از ابعاد وجودى انسان، خارج از آزمايش قرار مى‏گيرد. ازدواج دورى از تنهايى، بهره‏گيرى از تمتع جنسى و … نيز است اما در پس پرده و اعماق آن، يك عرصه مهم براى رشد يافتن انسان است، آنقدر كه ازدواج مى‏تواند انسان را رشد دهد، كمتر مسئله‏اى اين خاصيت را دارد.


شايد بپرسيد ازدواج با مسائل و مشكلاتى كه درخور دارد چگونه مى‏تواند رشد انسان را در پى داشته باشد؟ جواب اين است كه همين مشكلات و مسائل زندگى زوجين است كه توانايى‏هاى آنها را محك مى‏زند و به واسطه همين مسائل، تمرين تواناتر شدن صورت مى‏گيرد.


در واقع ازدواج را مى‏توان به يك منشور چند پهلو تشبيه كرد كه هر طرف آن بيانگر بُعدى از زندگى زناشويى است، يك طرف شور و شوق و لذت، يك بُعد آن محبت و صميميت، طرف ديگر آن آرامش و يك طرف تلاش و زحمت؛ كه با نگاه به ابعاد خوشايند آن، راه تلاش و زحمت و رويارويى با مشكلات آن براى زوجين هموار مى‏شود.


همان طور كه اشاره كرديم، داشتن يك رابطه با همسر كه از جنس مخالف است مى‏تواند سرچشمه احساس آرامش، حمايت و لذت براى هر يك از زوجين باشد و اين در حالى است كه همين رابطه مى‏تواند به منشأ اضطراب و ناكامى تبديل شود.


با وجود اينكه بيشتر ازدواج‏ها با عشق و علاقه و محبت طرفين صورت مى‏گيرد، در مواردى شاهديم كه زن و مرد با تمام تلاشى كه در جهت انجام وظايف خود دارند، به مرور زمان عشق و علاقه بين آنها كم‏رنگ شده و گاهى به طور كامل محو مى‏شود. به اين نوع جدايى، اصطلاحاتى نظير طلاق عاطفى، طلاق روحى يا طلاق خاموش داده مى‏شود. با همه سعى و تلاش همسران براى نرسيدن به مرحله جدايى، متأسفانه بسيارى از اين نوع ازدواج‏ها منجر به طلاق رسمى شده و درصد بسيار بالاترى در مرحله طلاق عاطفى باقى مى‏ماند.


در شرايطى كه زن و مرد از لحاظ روانى و عاطفى علاقه‏اى به زندگى مشترك خود ندارند، از يك دوره طولانى مدت بحث، مشاجره و دعواهاى هميشگى از وضعيت عناد و دشمنى و عصبانيت‏هاى مداوم تنفر پيدا كرده و وارد مرحله بى‏تفاوتى نسبت به يكديگر مى‏شوند. در اين شرايط هيچ تلعق روحى و عاطفى نسبت به طرف مق
ابل ندارند و بيشتر انحرافات اخلاقى، آسيب‏هاى اجتماعى و بيمارهاى روانى در اين مرحله خود را نشان مى‏دهند.


كسب قدرت حل تعارضات زناشويى، اصلاح و تصحيح باورهاى غلط زناشويى، منطقى كردن انتظارات طرف مقابل و به رسميت شناختن هويت مستقل همسر، بعد از مرحله همسرگزينى و معيارهاى انتخاب همسر، از مهم‏ترين مهارت‏ها و باورهايى است كه زوجين بايد به آنها مجهز باشند. اين مهارت‏ها باعث مى‏شود كه از عشق خود از همان آغاز تولدش محافظت كرده و بتوانيم عواطف همسر خود را تقويت كنيم.


لازم است به چند راهكار عملى و كاربردى براى روشن ماندن چراغ‏هاى رابطه ميان زوجين و تحكيم محبت همسران اشاره شود.


1. حكم كردن و بيان تحكمى:


گاهى مشاهده مى‏شود كه زوجين به جاى درخواست كردن، پيشنهاد دادن و ابراز تقاضاهاى خود، از الزام و يا به عبارتى از جمله‏هايى «بايددار» استفاده مى‏كنند.


اين نوع بيان انتظارات، شايد در مواقعى منجر به برآورده شدن خواسته و نياز شود اما در بلندمدت منجر به ايجاد مقاومت و سرسختى در مخاطب مى‏شود.


افرادى كه با اين نوع بيان (عبارت‏هاى تحكمى) مورد خطاب قرار مى‏گيرند احساس مى‏كنند كه «قربانى ابدى» هستند و انگيزه مبارزه در آنها تقويت مى‏شود.


به جاى استفاده از عبارت «بايد هميشه به من اط
لاع بدهى كه دير مى‏آيى.»


بهتر است گفته شود: «دوست دارم وقتى دير مى‏آيى، مرا مطلع كنى.»


2. برجسته‏سازى مشكلات:


زوج‏هايى كه انتظار دارند همسرشان كاملاً مطابق با خواسته آنها رفتار كند و از سوى ديگر در برابر مشكلات و ناكامى‏ها تحمل پايينى دارند چنانچه مشكلى پيش بيايد اقدام به درشت‏نمايى و فاجعه‏سازى مى‏كنند. اين افراد مشكلاتى هر چند كوچك و بى‏اهميت را خارج از تحمل جلوه داده و عموماً به جاى پيدا كردن راه‏حل شروع به بيقرارى، گريه كردن، خود را سياه‏بخت روز معرفى كردن و … مى‏كنند و عملاً هر نوع انرژى كه امكان داشت موجب پيدا كردن راه حل يا رفع مشكل شود صرف منفى‏نگرى مى‏كنند. از طرفى اين افراد تمايل كمى براى ديدن چشم‏اندازهاى مثبت موجود در رابطه دارند. اين افراد لازم است فهرستى از تمام نقاط قوت خود و همسرشان تهيه و با كسب انرژى مثبت از داشته‏هاى خ
ود، آستانه تحمل خود را در رويارويى با مشكلات بالا ببرند و براى حل و تعديل مشكل يا مشكلات موجود با همسر خود به بحث و تبادل نظر بپردازند.


3. بى‏توجهى به تأييد رفتارهاى مطلوب:


تشويق، تأييد و بيان نكات مثبت و رفتارهاى مطلوب همسر در جمع و تذكر نكات منفى و انتقاد به طور محرمانه. يكى از نكته‏هايست كه متأسفانه بسيارى از زوجين به شيوه معكوس آن عمل مى‏كنند. گاهى زوجين خطاى همسر خود را در حضور ديگران، فرزندان و آشنايان بازگو مى‏كنند و زمينه‏هاى مقاومت روانى را در طرف مقابل ايجاد مى‏كنند.


با مطالعه كتب مربوط به آئين همسردارى، چگونگى ايجاد ارتباط با ديگران و نيز شركت در جلسه‏هاى آموزش خانواده، دانش و مهارت خود را در اين زمينه افزايش دهيد.


براى داشتن يك زندگى با نشاط و موفق خوب بينديشيد، وقت بگذاريد، احساس مسئوليت كنيد تا موانع ارتباط سالم و سازنده از ميان برود، و زمينه‏هاى تكامل فراهم شود.


منبع: پیام زن؛ شماره 211


www.al-shia.org

به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید