ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

هنر از نگاه امام

فهرست مطالب

محمد ابوالفضلی حسنارودی


«تنها هنری مورد قبول قرآن است که صیقل دهنده اسلام ناب محمدی، اسلام ائمه و اسلام فقرای دردمند باشد»
«هنر در مدرسه عشق نشان دهنده نقاط کور معضلات اجتماعی است»
«تنها به هنری باید پرداخت که راه ستیز با جهانخواران شرق و غرب را بیاموزد»
«هنرمندان در جبهه های مقدس اینگونه بودند…»
این سخنان گزیده ای، از پیام پر محتوای حضرت امام خمینی در سال 1367 است که مروری دوباره بر آن خالی از لطف نیست.


حضرت امام در ابتدای این پیام، سعی در معرفی هنرمند واقعی دارد و هنرمند واقعی را سربازان و دلاورانی معرفی می کند که با رنگ عشق بر روی صفحه گیتی، نقش و نگاری جاودانه زدند؛ بزرگ مردانی که با خون خود، دشتی زیبا از لاله های سرخ کشیدند واین اثر جاوید را در دل ها و قلب ها به نمایش گذاشتند  و هنری آفریدند که دست هر هنرمندی از خلق
ش کوتاه ست…


در ادامه ایشان انواع و اقسام هنری که مورد قبول و تایید قرآن می باشد را معرفی می کند. هنری که نمایشگر اسلام ناب محمدی باشد. هنری که بازتاب دهنده اسلام فقرای دردمند، رنج کشیده واسلام پابرهنگان باشد. و در واقع با توجه به این قسمت، وقتی که ما بتوانیم هنر را از دل چنین موضوعاتی بازتاب دهیم؛ به راستی توانسته ایم، رسالت اصلی یک هنرمند را ایفا کنیم. چرا که صداقت در هنر، یکی از مهمترین مؤلفه ها و شاخصه های یک هنر است و محرومیت ها و مظلومیت های مسلمانان در طول تاریخ و رنج وعذاب های بی شماری که از صدر اسلام بر آنان تحمیل شده؛ همه و همه از واقعیت های تلخ و شرم آور تاریخ است که یک هنرمند صادق، آن را، آن طور که هست، باید به عرصه ظهور بنشاند.
حضرت امام یکی از وظایف هنرمند را، پرداختن به معضلات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و نظامی می داند و ایشان نیز معتقد است که یک هنرمند باید دغدغه ای بر حل مشکلات و معضلات داشته باشد. اما بعضاَ دیده می شود که برخی هنرمندان با سوء برداشت از این تعبیر امام، خود را تمام قد، مسئول به تصویر کشیدن انواع مشکلات و معضلات اجتماعی و همگانی کردن آن می دانند وبیشتر از آن که اثر آن ها مصلح باشد، مهلک و غیر قابل جبران است.
یکی از مهمترین مسائلی که حضرت روح الله در این پیام کوتاه و پرمغز بدان اشاره می کند، به تصویر کشیدن چهره اصلی مستکبرین و زورگویان عالم و نشان دادن ظلم وستمی است که آنان بر مستضعفین و بیچارگان تحمیل می کنند و ایشان جایگاه واقعی هنر را نیز، به، راه ِستیز با جهانخوران تعبیر می کنند و این پیامی بسیار مهم برای هنرمندان در تمام ادوار و اعصار است.
در پایان پیام، امام بار دیگر از هنرمندان واقعی که در جبهه های دفاع مقدس، به هنر نمایی پرداختند، نام برده و از آن ها به عنوان هنرمندانی که د
ر راه پیروزی اسلام و سعادت مردمانشان، تمام مدعیان هنرِ بی درد را رسوا نمودند، یاد می کند.
«خدایشان در جوار رحمت خویش، محشورشان گرداند»
 
بسیج پرس

به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید