ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

اسرار غیبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه

فهرست مطالب

به نام خدا


اسرار غیبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه


یکی از علت‌های غیبت امام‌زمان (عج)، نبود انصار و اصحاب جهت یاری رساندن به آن حضرت است. از روایات مختلف این نکته برداشت می‌شود که نصاب یاران حضرت مهدی(عج) ۳۱۳ نفر است، با تولد و رشد آن‌ها یکی از موانع ظهور مرتفع می‌گردد


غیبت:
حضرت ولی‌عصر(عج)، از رازهای بسیار پیچیده‌ای است که با ظهور او همه‌ی حقیقت روشن می‌گردد. عبدا…‌بن‌ فضل‌هاشمی می‌گوید: امام صادق(ع) فرمود: حضرت صاحب‌الامر(عج) به ناچار غیبتی خواهد داشت، به طوری که گمراهان در شک واقع می‌شوند.
خداوند متعال در هر زمان و دوره‌ای، مردم آن دوره را مورد امتحان قرار می‌دهد تا مؤمنین واقعی از متظاهرین به دین و ایمان مشخص شوند. امتحان الهی در هر زمان، متفاوت و متناسب با رُشد و کمال عقلی مردم آن زمان است. در دوران غیبت کبری،
با غایب شدن حجت خدا، مردم به استقامت و پایداری نسبت به دین امتحان می‌شوند تا منتظرین واقعی از غیرواقعی تمیز داده شده و هر کدام پاداشی در خور موفقیت در این امتحان به دست آورند. مواردی از فلسفه‌‌ی غیبت در بعضی از روایات اشاره شده است که به صورت اختصار تقدیم می‌شود:


آزمایش مردم:
یکی از سنت‌های الهی، آزمایش مردم است. این سنت در تمام اُمت‌های گذشته نیز اجرا شده است. خداوند متعال در قرآن کریم می‌فرماید: « احسب‌الناس ان یترکوا ان یقولوا امنا وهم لایفتنون ولقد فتناالذین من قبلهم فلیعلمن‌ا… الذین صدقوا والیعلمن الکاذبین » « آیا مردم خیال می‌کنند که همین که گفتند؛ ایمان آوردیم، رها شده و دیگر امتحان نمی‌شوند، کسانی را که قبل از آن‌ها بودند، آزمایش کردیم تا خداوند راستگویان و دروغ‌گویان را مشخص کند. »


بیم از کشته شدن:
زراره گوید؛ امام صادق(ع) فرمود: برای حضرت قائم(عج) قبل از ظهورش غیبتی است. پرسیدم چرا؟ فرمود: « یخاف علی نفسه الذبحه » « بر جانش از کشته شدن می‌ترسد. »


در دوران غیبت، مردم جهان به تدریج برای ظهور آن مصلح حقیقی و سامان‌دهنده‌ی وضع بشر، آمادگی عملی و اخلاقی پیدا می‌کنند. روش آن حضرت مانند روش انبیاء و اولیاء گذشته نیست تا مبتنی بر اسباب و علل عادی و ظاهری باشد، بلکه روش او در رهبری بر جهان بر مبنای حقایق و حکم به واقعیات و ترک تقیه است، انجام این امور نیاز به تکامل علوم و معارف و ترقی در رشد فکری و اخلاقی بشر دارد، به طوری‌که قابلیت برای حکومت واحد جهانی در راستای تحقیق احکام الهی فراهم باشد. حضرت، همواره در معرض کشته شدن بوده و هست، زیرا حکام ستم‌گری که در طول دوران اسلامی حکم رانده‌اند، بیش‌ترین تلاش و کوشش خود را صرف پایان بخشیدن به زندگانی حضرت مهدی(عج) می‌نمودند.


آمادگی و استعداد مردم:
قانون عرضه و تقاضا در جوامع بشری همواره و در همه‌ جا جاری است، عرضه مطابق تقاضا است، در غیر این صورت، نظام زندگی به هم خورده و تعامل خود را از دست می‌دهد. این قانون تنها جنبه‌ی اقتصادی ندارد بلکه در مسائل اجتماعی نیز جاری است. بدون تقاضا، عرضه بی‌فایده است. نیاز به رهبر و پیشوا برای جامعه نیز از این فایده و قانون مستثنی نبوده و در قالب استعداد و آمادگی مردم تحقق پیدا می‌کند. حضرت علی(ع) فرمود بدانید زمین از حجت خدا خالی نمی‌ماند. ولی خداوند به خاطر ظلم و جور و اسراف مردم بر خودشان، آن‌ها را از دیدار او کور خواهد ساخت. وقتی مردم از تمدن منهای دین، معنویت و انسانیت به ستوه آمدند و تاریکی و ظلمت جهان را فرا گرفت، ظهور یک مرد الهی در پرتو عنایت حق، مورد استقبال مردم جهان قرار می‌گیرد. در این شرایط، پذیرش جامعه از ندای روحانی یک منادی آسمانی بی‌نظیر خواهد بود. زیرا در شدت ظلمت و تاریکی، درخشندگی نور، نمایان‌تر
می‌گردد.


خالی نماندن زمین از حجت:
از سنت‌های دائمی الهی این است که از آغاز آفرینش، بشر را تحت سرپرستی یک راهنما و رهبر قرار داده است و برای هر قوم و ملتی رسولی فرستاده تا آن رسول، مردم را از عذاب الهی بترساند، وصی، خلیفه، جانشین و امام پس از او نیز همان سیره و روش پیامبر(ص) را عمل کرده و مردم را به اهداف الهی نزدیک کرده است. امام صادق(ع) می‌فرماید: اگر در دنیا دو نفر وجود داشته باشد یکی از آن‌ها امام و حجت خداست. خداوند متعال با حکمت بالغه‌اش آخرین حجت خود را به وسیله‌ی غیبت، حفظ و صیانت نموده تا زمین از حجت حق خالی نماند.


نداشتن یار و یاور:
یکی از علت‌های غیبت امام‌زمان (عج)، نبود انصار و اصحاب جهت یاری رساندن به آن حضرت است. از روایات مختلف این نکته برداشت می‌شود که نصاب یاران حضرت مهدی(عج) ۳۱۳ نفر است، با تولد و رشد آن‌ها یکی از موانع ظهور مرتفع می‌گردد. انصار و یاران حضرت را می‌توان به دو گروه تقسیم کرد:
الف) یاران خاص: ۳۱۳ نفر هستند. صفات و شاخصه‌‌هایی در روایات برای آن‌ها ذکرشده و در زمان ظهور و حکومت جهانی حضرت، تصدی مناسب مهم حکومتی را به عهده دارند.
ب) یاران عام: نصاب معینی ندارند، در روایات تعداد آن‌ها مختلف و در بعضی از آن‌ها تا ۱۰٫۰۰۰ نفر در مرحله‌
ی اول ذکر شده است که در مکه‌ی مکرمه با حضرت پیمان می‌بندند. امام زمان(عج) با این تعداد از یاران خاص و عام، قیام جهانی خود را شروع می‌کند.


تعهد نداشتن نسبت به حاکمان جور:
امام صادق(ع) فرمود: « یقوم‌ القائم ولیس لاحد فی عنقه عهد ولا عقد ولا بیعه(ع) » « قائم ما در حالی ظهور می‌کند که در گردن او برای احدی عهد و پیمان و بیعتی نیست. » برنامه‌ی مهدی موعود(عج) با سایر ائمه‌ی اطهار(ع) تفاوت دارد. ائمه(ع) مأمور بودند که در ترویج و انذار و امر به معروف و نهی از منکر تا سرحد امکان کوشش نمایند. ولی سیره و رفتار حضرت مهدی(عج) متفاوت با آنان بوده و در مقابل باطل و ستم، سکوت نکرده با جنگ و جهاد، جور و ستم و بی‌دینی را ریشه‌کن می‌‌نماید. اصلاً این گونه رفتار از علائم و خصائص مهدی موعود(عج) شمرده می‌شود.
از این رو در احادیث تصریح شده که یکی از اسرار غیبت و مخفی شدن ولادت حضرت صاحب‌الأمر(عج) این است که ناچار نشود با ستم‌کاران بیعت کند تا هر وقت خداوند اراده نمود، قیام کند و بیعت کسی در گردنش نباشد.


برگرفته از سایت :المهدویه


www.asr-entezar.ir

به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید