ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

نظام خانواده اسلامی نظام محبت است، نه خط‌كشی قانونی

فهرست مطالب

حجت‌الاسلام‌والمسلمين محمد ترسلی، عضو مركز آموزش‌های تخصصی تبليغ حوزه علميه قم، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، در بخش اول سخنان خود با اشاره به اينكه خداوند تبارك و تعالی در قرآن كريم سّر فلسفه ازدواج را آرامش روحی و روانی برای انسان‌ها تبيين فرموده است، به آيات مربوط به همسرداری در قرآن اشاره و به تفسير آيه 21 سوره روم پرداخت و تصريح كرد: به واسطه عقد ازدواج خداوند محبتی را بين دو فرد و به تبع آن بين دو فاميل قرار می‌دهد كه پاسداری از اين نعمت پروردگار موجب استحكام نظام خانواده می‌شود.
بخش اول مصاحبه را اينجا بخوانيد!


وی در بخش دوم سخنان خود در پاسخ به اين سؤال كه آيا مسئله اشتغال زنان با ديدگاه‌های اسلامی همسرداری در تضاد قرار دارد يا خير، گفت: اشتغال زنان در برخی از موضوعات يك ضرورت است؛ مثل بيمارستان‌ها و مدارس دخترانه، ولی در جاهايی كه مردها می‌توانند عهده‌دار مسئوليت شوند، حضور خانم‌ها ضروری نيست و به نظر من با حضور در اين شغل‌ها از فلسفه وجوديشان دور می‌شوند و اين مسئله باعث می‌شود خواه يا ناخواه آنچنان كه بايد نتوانند زندگی خانوادگی خود را مديريت كنند.


حجت‌الاسلام ترسلی افزود: اشتغال بيرونی زن كاستی مديريت خانوادگی را ايجاد می‌كند، برخی از خانم‌ها توان ايجاد تعادل بين هر دو كار بيرون و خارج از منزل را دارند ولی برخی از خانم‌ها نمی‌توانند اين تعادل را ايجاد كنند و باعث می‌شود كمبود در خانواده احساس شود.








 عضو مركز آموزش‌های تخصصی تبليغ حوزه علميه قم:
آمارگيری كنيد تا ببينيد چند درصد از خانم‌ها با همسران خود زيبا صحبت می‌كنند و همين خانم‌ها با غريبه‌ها چگونه صحبت می‌كنند يعنی تفاوت صحبت ‌كردن در محل كار را با صحبت كردن در خانه مقايسه كنيد


وی با اشاره به اينكه در جامعه مسائلی رسم شده و از سوی ما نيز دامن زده می‌شود، اظهار كرد: متعاقب پيروی از اين رسم‌ها مشكلاتی پيش می‌آيد و آمار جدايی‌ها هم افزايش پيدا كرده و اختلافات خانوادگی به وجود می‌آيد.


عضو مركز آموزش‌های تخصصی تبليغ حوزه علميه قم، بيان كرد: آمارگيری كنيد تا ببينيد چند درصد از خانم‌ها با همسران خود زيبا صحبت می‌كنند و همين خانم‌ها با غريبه‌ها چگونه صحبت می‌كنند، يعنی تفاوت صحبت ‌كردن در محل كار را با صحبت كردن در خانه مقايسه كنيد. افراد آنچنان كه در بيرون از منزل با مردان و يا زنان غريبه صحبت می‌كنند، در منزل با همسران خود رفتار نمی‌كنند.


وی با ابراز تأسف از اينكه صدا و سيما فيلم‌هايی می‌سازد كه در آنها نوع رفتار نامناسبی را بين همسران ترويج می‌كند، تصريح كرد: در اين فيلم‌ها ديده می‌شود كه همسران نسبت به هم پرخاشگری می‌كنند و جوانان و نوجوانانی كه اين برنامه‌ها را می‌بينند الگو برداری كرده و ياد می‌گيرند كه چگونه با همسران خود برخورد كنند.


حجت‌الاسلام ترسلی با فاجعه خواندن پرخاشگری بين زوجين و ترويج اين نوع رفتار تصريح كرد: محبت كه در بين همسران از بين برود؛ خط كشی در خانواده صورت می‌گيرد و در اين زمان است كه برای هر مسئله كوچكی به سوی گرفتن مهريه و چنين اقداماتی گرايشاتی ايجاد شده و هزاران مشكل در زندگی به وجود می‌آيد، به خاطر اينكه آنچه اسلام خواسته است درست درك نكرده‌ايم و زاويه‌ای در زندگی خود ايجاد كرده‌ايم كه متعاقب آن هزاران مشكل در خانواده ايجاد شده است.


وی روابط بين زوجين در سال‌های گذشته را بهتر ارزيابی كرد و افزود: خانواده‌های قديمی بسياری را سراغ داشته‌ايم كه حتی يكبار هم مرد و زن در مقابل بچه‌ها با هم تندی نكرده‌اند؛ اما از زمانی كه وسايل ارتباطی جديد به وجود آمده است ميزان اين نوع رفتارها و كم محبتی‌ها بيشتر شده است؛ به نحوی كه زيبا صحبت كردن با همسر را كوچكی و زيبا صحبت كردن با غريبه‌ها شخصيت و منزلت به حساب می‌آيد و اين وظيفه سنگين مبلغان، صداو سيما و رسانه‌ها است كه با زبان و قلم تأثيرگذار خود برای ايجاد فرهنگ صحيح رفتار بين زوجين تلاش كنند، فرهنگ ايجاد محبت در خانواده‌ها به شدت زير سؤال رفته است و اين مشكلات عديده‌ای از نظر اقتصادی، اجتماعی، آينده فرزندان و … به وجود آورده است.


وی در پاسخ به درخواست خبرنگار ايكنا مبنی بر بيان وظايف زنان در قبال همسران خود، اظهار كرد: آيه 21 سوره روم كه می‌فرمايد: «وَمِنْ آیَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَیْهَا وَجَعَلَ بَیْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِی ذَلِكَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَتَفَكَّرُونَ؛ و از نشانه‏هاى او اينكه از [نوع] خودتان همسرانى براى شما آفريد تا بدانها آرام گيريد و ميانتان دوستى و رحمت نهاد آرى در اين [نعمت] براى مردمى كه مى‏انديشند قطعا نشانه‏هایى است» و در مورد نوع رفتار همسران خداوند می‌فرمايد من اين محبت را بين شما قرار دادم و پاسداری از نعمت وظيفه هر دو است نه وظيفه‌ای انفرادی و برای يكی از زوجين.








 حجت‌الاسلام والمسلمين محمد ترسلی:
خداوند در سوره روم می‌فرمايد من اين محبت را بين شما قرار دادم و پاسداری از نعمت وظبفه هر دو است نه وظيفه‌ای انفرادی


وی بخشی از مشكلات بين همسران را ناشی از سوء‌تفاهم و تحميل رفتاری خاص به يكديگر دانست و گفت: برخی از همسران فكر می‌كنند كه مثلاً صله‌ارحام اين است كه همسر خود را مجبور كنند به خانه بستگان همديگر بروند در حالی‌كه صله رحم متعلق به خود فرد است و مرد نمی‌تواند مانع حضور زن در خانه مادر و يا خواهرش شود و برعكس هم زن نمی‌تواند چنين مانعی ايجاد كند؛ اصل در زندگی محبت و آرامش است و برای هر چيزی كه اين محبت و آرامش را می‌زدايد و از بين می‌برد بايد تدبيری انديشيد.


حجت‌الاسلام ترسلی تأكيد كرد: نظام خانواده اسلامی نظام خط‌كشی قانونی نيست، بلكه نظام محبت است.


وی در پاسخ به اين سؤال كه آيا تصويب قانون می‌تواند در استحكام خانواده نقشی داشته باشد، گفت: اين مسائل زندگی‌ها را شيرين نمی‌كند و اين خط‌كش‌ها چماقی می‌شود به دست زن و شوهر كه هر جا هر قانونی به نفع هر كدام آن است برضد هم استفاده كنند.


عضو مركز آموزش‌های تخصصی تبليغ حوزه علميه قم برای ترويج همسرداری اسلامی در جامعه پيشنهاد كرد: هنرمندان متدين و مؤمن كشورمان بايد با فلسفه ازدواج اسلامی كه ايجاد آرامش در همسران است آشنا شوند و در راستای ازدياد اين كار، الگوهايی را مطرح كنند. اگر فيلم‌های خوبی از روابط و برخوردها بين همسران تهيه شود و نيز زندگی خانواده‌هايی كه بر اساس محبت زندگی می‌كنند و خانواده‌هايی كه می‌خواهند بر اساس خط‌كشی‌های قانونی عمل و زندگی كنند، با هم مقايسه شود؛ اين برنامه‌ها می‌تواند به الگوسازی و آموزش افراد در جامعه كمك كند.


وی تبيين و الگوسازی در روابط خانوادگی را زمان‌بر اما ماندگار عنوان كرد و ادامه داد: ما بايد فرهنگ‌سازی كنيم كه اين فرهنگ سازی زمان ‌می‌برد اما كار ماندگاری است و بايد افراد متبحر فهيم و آگاه به عمق دين، تمام زوايای توليد چنين برنامه‌هايی را بررسی كنند و سپس اين توليدات رسانه‌‌ای به جامعه ارائه شود.


وی گفت: گاهی فرد تلاش می‌كند يك پيام مثبت دينی برساند و جوانب منفی آن را نمی‌بيند كه همين موضوع باعث می‌شود اين عملكرد واكنش‌های منفی ايجاد كرده پيام مثبت هم توسط مخاطب دريافت نمی‌شود. بنابراين دقت در اينكه آيا اين فيلم و صحنه كاركرد منفی دارد يا ندارد و پيامی را كه مدنظر است، می‌رساند يا خير، كار كارشناسی دقيق لازم دارد.

به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید