ورود

ثبت نام

موسسه قرآن و نهج البلاغه
home-icone
Institute of Quran & Nahjul Balaghah

جزئيات پذيرش دارندگان اولويت تشرّف به حج تمتع سال جاری اعلام شد

فهرست مطالب

به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا)، سازمان حج و زيارت طی اطلاعيه‌ای اعلام كرد: تمام كسانی كه قبض وديعه‌گذاری علی‌الحساب حج تمتع را تا تاريخ ‌20 فروردين‌ماه ‌1384 دارند و همچنين تمام متولدان سال ‌1310 و پيش از آن كه قبض وديعه‌گذاری علی‌الحساب حج در يكی از شعب بانك ملی ايران را تا تاريخ ‌29اسفندماه ‌1386 دارند، می‌توانند از ‌25 فروردين‌ماه امسال به كاروان‌ها مراجعه كنند.


طبق اين اطلاعيه مشمولان تشرف شامل كليه دارندگان قبوض وديعه‌گذاری علی‌الحساب حج تمتع يك‌ميليون تومانی كه تا تاريخ 20 فروردين‌ماه 1384 در يكی از شعب بانك ملی وديعه‌گذاری كرده‌اند، هستند، اين رو آن دسته از متقاضيانی كه اسناد ثبت نامی سال‌های 1360 و 1363 ( با مبالغ 180،000 و 200،000 و 250،000 و 270،000 ريالی) را دارند، بايد ضمن مراجعه به دفتر حج و زيارت استان مربوط برای تبديل سند خود به قبض وديعه‌گذاری يك‌ميليون تومانی و استفاده از تسهيلات متعلقه اقدام و برای دريافت قبض جديد به شعبه بانك معرفی‌شده از سوی حج و زيارت استان مراجعه كنند.






كليه دارندگان قبوض وديعه‌گذاری علی‌الحساب حج تمتع يك‌ميليون تومانی كه تا تاريخ 20 فروردين‌ماه 1384 در يكی از شعب بانك ملی وديعه‌گذاری كرده‌اند اولين گروه از مشمولان تشرف به حج تمتع هستند


همچنين اسناد هشت‌ميليون ريالی مربوط به سال 1377 و منتهی به 31 فروردين‌ماه 1378. دارندگان اين‌گونه اسناد بايد پيش از مراجعه به مدير كاروان به يكی از شعب بانك ملی مجهز به شبكه‌ سيبا و با استفاده از تسهيلات و يارانه مربوطه (3,000،000 ريال) مراجعه و نسبت به تبديل قبض وديعه‌گذاری خود به قبض 10،000،000 ريالی اقدام كنند.


دارندگان اسناد هشت‌ميليون ريالی از اول ارديبهشت‌ماه 1378 تا 29 اسفندماه 1387 نيز بايد قبل از مراجعه به مدير كاروان به يكی از شعب بانك ملی مجهز به شبكه‌ سيبا مراجعه و با احتساب سود متعلقه نسبت به تبديل سند خود به وديعه‌گذاری حج تمتع 10،000،000 ريالی اقدام كنند.


دومين گروه از مشمولان حج تمتع سال 90 شامل كليه متولدان سال 1310 و سال‌های ماقبل كه دارای قبض وديعه‌گذاری علی الحساب 10،000،000 ريالی از 21 فروردين‌ماه 1384 تا 29 اسفندماه 1386 باشند، هستند كه اسناد انتقالی (حتی از بستگان درجه‌ی يك) مشمول اين بند نمی‌شود.


و سومين گروه مشمولان را افراد واجد شرايط دارای اولويت تشرفی كه در سال‌های گذشته در كاروان پذيرش شده و مشرف نشده‌اند تشكيل می‌دهند كه بايد ابتدا به دفتر حج و زيارت استان مراجعه تا طبق دستورالعمل‌های سازمان نسبت به پايدار كردن قبض وديعه‌گذاری مربوط از طريق مراجعه به شعب بانك ملی طبق ضوابط اقدام لازم برای آنها معمول شود.‌ بديهی است اين‌گونه اسناد بعد از تبديل به قبض وديعه‌گذاری 10ميليون ريالی جديد از سوی بانك نسبت به ظهرنويسی آن با ذكر سابقه‌ اولويت و شماره‌ی قبض اوليه، اقدام و ممهور به مهر بانك می‌شود.


در اطلاعيه سازمان حج و زيارت در مورد تاريخ پذيرش در كاروان‌ها آمده است كه اسامی، آدرس و تلفن مديران منتخب كاروان‌های حج سال جاری روز سه‌شنبه 23 فروردين‌ماه 1390 برای كليه‌ استان‌ها و چهارشنبه 24 فروردين‌ماه 1390 برای استان‌های تهران، قم و البرز از طريق جرايد محلی اعلام می‌شود. ضمناً زمان پذيرش متقاضيان دارای اولويت تشرف در كاروان‌ها برای تمام استان‌ها به غير از تهران، قم و البرز روز پنج‌شنبه 25 فروردين‌ماه 1390 و برای استان‌های تهران، قم و البرز روز جمعه 26 فروردين‌ماه تا 10 روز بعد خواهد‌بود.


لازم به تذكر است، چنانچه در زمان تعيين‌شده برای مراجعه‌ی افراد به كاروان‌های مربوط، ظرفيت كاروان‌های استان تكميل نشود، سازمان حج و زيارت از اولويت‌های بعدی دعوت به‌عمل خواهد آورد. لذا تأكيد می‌شود دارندگان قبوض دارای اولويت حتماً در مدت مقرر به كاروان‌ها مراجعه كنند و نيز توصيه می‌شود متقاضيان در هنگام انتخاب كاروان دقت كافی را از جهات مختلف (همراهی با اقوام و آشنايان، شرايط مختلف كاروان و …) معمول دارند، زيرا ظرفيت و قيمت كاروان با توجه به شرايط، تعيين شده است و جابه‌جايی كاروان پس از ثبت نام امكان‌پذير نيست.






كليه متولدان سال 1310 و سال‌های ماقبل كه دارای قبض وديعه‌گذاری علی الحساب 10،000،000 ريالی از 21 فروردين‌ماه 1384 تا 29 اسفندماه 1386 باشند، دومين گروه از مشمولان حج تمتع سال جاری هستند


در مورد نحوه‌ مراجعه و ثبت نام متقاضيان، سال جاری تمهيداتی در نظر گرفته شده است كه متقاضيان اعزام به حج تمتع علاوه بر مراجعه حضوری به كاروان‌های مجاز (در زمان مقرر) بتوانند در صورت تمايل از ظرفيت 50 درصدی هر كاروان كه امكان ثبت نام به‌صورت غيرحضوری را دارد، با مراجعه به آدرس اينترنتی http://haj90.haj.ir از منزل يا هر جای ديگر نسبت به انجام مراحل ثبت نام در كاروان (شهر / شهرستان) استان محل سكونت خود به‌صورت غيرحضوری اقدام كنند.


پس از ثبت نام، متقاضی از طريق سامانه‌ فوق (غيرحضوری) بايد برای پيگيری و مراجعه به كاروان نسبت به اخذ كد ره‌گيری و رسيد ثبت نام كه حاوی تذكرات و نكات ضروری است، اقدام كند و اصل قبض وديعه‌گذاری خود را به مدير كاروان تحويل دهد و افرادی كه قصد نام‌نويسی از طريق مراجعه حضوری به كاروان را دارند، می‌توانند كاروان‌های مورد نظر خود را از روزنامه يا سامانه‌ی فوق انتخاب و سپس مراجعه كنند.


مدارك مورد نياز برای نام‌نويسی در كاروان‌ها نيز شامل اصل و كپی قبض وديعه‌گذاری حج تمتع مطابق بند «الف» اين اطلاعيه، اصل شناسنامه و تصوير از تمام صفحات آن، دو قطعه عكس 4×6 مشابه عكس گذرنامه يا تصويری كه شش‌ماه از تاريخ آن نگذشته باشد، اصل و كپی كارت ملی يا شماره‌ تأييدشده‌ آن است.


سازمان حج و زيارت تأكيد كرده است كه متقاضيان پس از نام‌نويسی بايد رسيد مربوط را از مدير كاروان دريافت و نزد خود نگهداری كنند و چنان‌چه نشانی و تلفن متقاضی نسبت به زمان ثبت نام اوليه در بانك تغيير كرده باشد، بايد آدرس و شماره‌ جديد تلفن را هنگام ثبت نام به مدير كاروان اعلام كنند؛ متقاضيان مطابق برنامه‌ اعلام‌شده و در مهلت مقرر ظرف چهار روز بايد به پزشك كاروان مراجعه و اقدامات مربوط به معاينات خود را انجام دهند. بديهی است در صورت تأخير متقاضی در اين خصوص، مدير كاروان اجازه دارد نسبت به جايگزينی او از ديگر متقاضيان واجد شرايط اقدام كند.


يادآوری می‌شود: تحويل فرم واريزی هزينه‌ مابه‌التفاوت سفر به متقاضی، پس از انجام معاينات پزشكی و تأييد استطاعت جسمی از سوی پزشك با مراجعه به دفتر كاروان يا سايت اينترنتی فوق امكان‌پذير است و متقاضيان پس از دريافت فرم واريزی هزينه‌ مابه‌التفاوت سفر بايد حداكثر ظرف هفت روز با مراجعه به يكی از شعب بانك ملی نسبت به واريز وجه هزينه‌ سفر اقدام كنند و در صورت تأخير، مدير كاروان اجازه‌ جايگزينی متقاضی جديد را خواهد داشت.






افراد واجد شرايط دارای اولويت تشرفی كه در سال‌های گذشته در كاروان پذيرش شده و مشرف نشده‌اند نيز آخرين گروه از مشمولان حج تمتع سال 920 را تشكيل می‌دهند


در مورد گذرنامه متقاضيان نيز، نظر به اين‌كه در حج تمتع از گذرنامه‌ بين‌المللی انفرادی برای تشرف به حج تمتع استفاده می‌شود، لذا متقاضيان واجد شرايط لازم است در صورت نداشتن گذرنامه‌ بين‌المللی از هم‌اكنون برای اخذ گذرنامه‌ جديد اقدام كنند و كسانی كه دارای گذرنامه با تاريخ اعتبار كمتر از 10 ارديبهشت‌ماه 1391 هستند، بايد نسبت به تمديد يا تعويض گذرنامه‌ی خود اقدام كنند.


همچنين به‌لحاظ شرايط خاص سفر حج تمتع و سهولت در اخذ رواديد و برخی ديگر از امور اجرايی حج، ضروری است متقاضيان دارای گذرنامه‌ بين‌المللی انفرادی بوده و حداكثر تا نيمه‌ تيرماه سال جاری با اعلام قبلی مدير كاروان آن را به كاروان مربوط تحويل‌دهند. ضمناً به اطلاع متقاضيان می‌رساند با هماهنگی به‌عمل آمده با اداره‌های گذرنامه‌ ناجا در استان‌های مختلف برای تسريع در صدور گذرنامه‌ حجاج، دفاتر «پليس + 10» در زمينه‌ تعويض يا دريافت گذرنامه‌ جديد همكاری لازم را مبذول می‌دارد.


در اطلاعيه سازمان حج و زيارت در مورد هزينه‌ی تشرف، اعلام شده است كه هزينه‌ قطعی سفر هر كاروان بر مبنای مخارج ارزی و ريالی برای هر زائر محاسبه و انجام شده است كه مبلغ قطعی آن در اطلاعيه‌ استانی برای هر كاروان درج می‌شود. بنابراين از آن‌جايی كه وديعه‌ اوليه دريافت‌شده توسط بانك ملی به‌صورت علی‌الحساب بوده است، لذا مديران كاروان هنگام ثبت نام متقاضی برگه‌ واريز قطعی هزينه‌ سفر ويژه‌ حج تمتع سال 1390 را برای مراجعه به بانك و واريز هزينه به متقاضی تحويل می‌دهند.


ضمناً زائران علاوه بر پرداخت هزينه مابه‌التفاوت به بانك ملی و دريافت قبض مخصوص هزينه‌ سفر حج تمتع، وجوه مربوط به هزينه‌های آموزش و مخارج دفتر مدير كاروان را كه به تناسب استان مربوط برآورد و تعيين شده‌است، بايد مستقيماً به حساب بانكی مدير كاروان واريز و قبض آن را به او تحويل دهند و در نتيجه، ضرورتی به پرداخت هيچ‌گونه وجه نقد ديگری به مدير كاروان نخواهد‌بود.


لازم به توضيح است كه براساس دستورالعمل سازمان برای هزينه‌های شخصی زائران مانند تهيه ساك، لباس احرام، پتو، هزينه انتقال به فرودگاه و … مدير كاروان موظف است در اولين جلسه‌ آموزشی با همكاری و همفكری سه نفر از افراد برگزيده از سوی زائران به تهيه ملزومات سفر (با هزينه‌ی زائران) اقدام كند و نظارت بر اين‌گونه هزينه‌ها نيز برعهده‌ سه نفر نماينده‌ زائران است.


برای اسكان زائران نيز با توجه به اين‌كه در حج تمتع بسياری از امور از جمله مسكن حجاج براساس مقررات وزارت حج عربستان سامان‌دهی و به اجرا گذاشته می‌شود و سازمان حج و زيارت برای انتخاب هتل‌ها و يا تقسيم ظرفيت‌ها با محدوديت روبه‌رو است. بنابراين مقررات وزارت حج عربستان سعودی كه سرانه‌ی متراژ اسكان حجاج در مدينه منوره را 5 / 4 و در مكه‌ مكرمه 4 مترمربع با احتساب فضای خدماتی در ساختمان و هتل تعيين كرده، نسبت به تأمين محل اسكان حجاج اقدام شده است.


در سال جاری با تلاش بسيار امكان اسكان 100 درصد زائران در هتل‌های منطقه مركزی مدينه‌ منوره و نزديك به حرم شريف نبوی (ص) فراهم شده‌است. بنابراين با توجه به اين‌كه شرايط اسكان زائران در مكه‌ مكرمه با مدينه متفاوت است و با توجه به استقبال زائران سال گذشته از امكانات اقامتی با شرايط بهتر و درخواست افزايش كيفيت بيشتر در مكه‌ مكرمه، اين سازمان برای تامين درصد بيشتری هتل با شرايط و امكانات بهتر اقدام كرد. بنابراين در حج امسال بخش عمده‌ای از زائران در ساختمان‌ها و هتل‌های حج گذشته اسكان می‌يابند و برای تشرف به مسجدالحرام از اتوبوس‌های مخصوص زائران ايرانی كه از مناطق مختلف به ايستگاه‌های اطراف حرم تردد می‌كنند، استفاده می‌شود.


با توجه به اين مطالب، هزينه‌ مسكن هر زائر با توجه به ساختمان محل اسكان در مدينه‌ منوره و مكه‌ مكرمه محاسبه و تعيين شده‌است. بنابراين يكی از دلايل مهم تفاوت هزينه‌های هر كاروان، مكان اقامت آن‌ها در هريك از دو شهر يادشده است.


همچنين تفاوت هزينه‌های كاروان‌ها ناشی از اختلاف قيمت اجاره‌ی مسكن، ايستگاه پرواز و…. است. بنابراين پس از واريز وجه هزينه‌ سفر به بانك، امكان بازگرداندن مابه‌التفاوت پرداختی در اسرع وقت ممكن نيست. مضافاً اين‌كه به دليل ايجاد مشكلات اجرايی، جابه‌جايی در كاروان مقدور نيست. بر اين اساس به متقاضيان ثبت‌نام كننده در كاروان‌ها توصيه می‌شود از ابتدا دقت كافی در انتخاب كاروان مورد نظر خود داشته باشند.


در صورت اخذ مجوزهای لازم از سوی مبادی ذی‌ربط انشاءالله تمام زائران مدينه‌ی اول از ايستگاه‌های پروازی تعيين‌شده مستقيماً به مدينه‌ منوره اعزام و از طريق جده به ايستگاه‌های پروازی خود باز می‌گردند. همچنين زائران مدينه دوم نيز از ايستگاه‌های پروازی خود مستقيماً به جده اعزام می‌شوند و در مراجعت از فرودگاه مدينه بازخواهند‌گشت. اين اقدام با توجه به مقررات دولت عربستان و عدم ورود يا خروج از فرودگاه جده در يك نوبت، در آسايش و رفاه زائران از طريق كاهش سفر بين شهری و توقف در سطح فرودگاه جده مؤثر است.


در مورد نحوه‌ دريافت مبلغ وجه قربانی زائران نيز پس از توافق با بانك توسعه‌ اسلامی در عربستان و نهايی شدن قيمت آن به اطلاع متقاضيان می‌رسد كه مبلغ قطعی در زمان مقتضی از سوی زائران به حسابی كه از طرف مدير كاروان به آن‌ها اعلام می‌شود، بايد واريز شود.


در مورد نقل و انتقال اسناد نيز با توجه به بخشنامه شماره 15885/34/1 در 27 آذرماه 1378 سازمان ثبت اسناد و املاك كل كشور و نيز مندرجات ظهر قبوض وديعه‌گذاری حج تمتع، آن دسته از افرادی كه بنا به هر دليلی تمايل دارند اسناد حج تمتع خود را به بستگان درجه يك شامل پدر، مادر، فرزند، خواهر، برادر و همسر واگذار كنند، بايد قبل از ثبت نام در كاروان، ابتدا به يكی از دفاتر خدمات زيارتی مراجعه و نسبت به درج اطلاعات و طی مراحل بعدی انتقال مربوط اقدام كنند.


آن دسته از زائران كه قبلاً با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی قبض وديعه‌گذاری خود را به احدی از بستگان درجه اول خود واگذار كرده‌اند نيز بايد حتماً با در دست داشتن اسناد مربوط به يكی از دفاتر خدمات زيارتی مراجعه كنند تا اطلاعات آن‌ها در سيستم جامع نقل و انتقال درج شود و سپس برای تغيير قبض وديعه‌گذاری به نام فرد انتقال گيرنده (احدی از بستگان درجه اول) به بانك ملی مراجعه كنند. تأكيد می‌شود كه در صورت طی نكردن اين مراحل، امكان ثبت نام در هيچ‌يك از كاروان‌ها برای فرد انتقال گيرنده فراهم نخواهد شد.


شرايط خروج از كشور مشمولان وظيفه، نيروهای نظامی و انتظامی نيز تابع مقررات مربوطه خواهد‌بود و سفر آن دسته از مقامات و مديران دستگاه‌های اجرايی و نيز فرمانداران و بخشداران كه قبلاً به حج تمتع مشرف شده‌اند تابع مفاد بخشنامه شماره61689/481 در چهارم دی‌ماه 84 دبير هيأت دولت است.

به این مطلب امتیاز دهید:
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email

فرصت ویژه برای علاقه مندان به نویسندگی

شما می توانید مقالات خود را با نام خود در وب سایت موسسه منتشر نمائید. برای شروع کلیک نمائید.

نویسنده مقاله باشید